Kad uvo zaboli

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Svima je vjerovatno poznata situacija kada odjednom, iz punog zdravlja, dijete počne da plače i uhvati se za uvo koje sve više boli. Nema visoku temperaturu,nema drugih tegoba, samo je nosić malo zapušen.

Zašto uvo zaboli tako iznenada? Uvo je puno nervnih završetaka koji prenose bol, a naročito je srednje uvo bogato receptorima za bol. Kada je pritisak u šupljini srednjeg uva (iz nekog razloga) povišen, to izaziva bol. Zapaljenje uva je tipičan uzrok bola. Međutim,treba zapamtiti: ne mora da znači da dijete ima zapaljenje srednjeg uva samo zato što ga ono boli.

Ako nije zapaljenje srednjeg uva, šta je onda? Kod najvećeg broja djece koja imaju akutni bol u uvu, radi se o prolaznom zapušenju eustahijeve tube – kanalića koji spaja srednje uvo i mjesto gdje nos prelazi u grlo. Ova tuba se zapuši jer se nos zapuši, pa tečnost iz šupljine srednjeg uva ne može da izađe. Taj zarobljeni sekret pritiska receptore za bol i to onda strašno boli.

Da li odmah treba „trčati kod doktora“? Ne treba! Prvo treba pomoći djetetu.

Očistiti nosić.Veće dijete podstaknite da izduva nosić,što će pomoći da produva zapušene nosne kanale. Kod manje djece isperite nos fiziološkim rastvorom i povremeno, ako se sekret obilan aspirirajte pumpicom.

Kapi za nos. Stavite djetetu kapi ili sprej za nos koji sadrži vazokonstriktor – supstancu koja sužava proširene krvne sudove u nosu.

Zatim dajte djetetu brufen sirup koji pored suzbijanja bola ima i antizapaljenski efekat, čime se smanjuje otok sluznice, što olakšava odlivanje sekreta koji je zarobljen u šupljini srednjeg uva.

Kada stvarno treba potražiti pomoć ljekara? Ako i pored svega obavljenog, dijete i dalje plače i ne smiruje se, obavezno treba otići do pedijatra koji će po potrebi uputiti kod ORL specijaliste. Ovo se ipak mnogo rjeđe dešava, većina djece poslije 15-20 minuta se ponaša kao da ništa nije bilo.

Ako dijete dobije visoku temperaturu takođe se treba javiti pedijatru, čak i ako je bol prestao. Naravno, to ne mora da se obavi „u sred noći“, pod uslovom da dijete spava i ne žali se na bol. Sljedećeg dana, polako i bez panike, treba potražiti pomoć pedijatra.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply