Smijenjeni direktorica Ispitnog centra i Upravni odbor

Foto: Ministarstvo prosvjete

Direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović smijenjena je danas odlukom Vlade Crne Gore o preduzimanju mjera zaštite javnog interesa u toj ustanovi. Takođe, smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra koji predvodi Valentina Radulović, a dužnosti glavnog ocjenjivača razriješena je i Dragana Nenadović.

Kako se navodi u odluci Vlade, koja je usvojena bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, direktorica, glavni ocjenjivač i članovi Upravnog odbora razriješeni su zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa.

Za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, samostalni savjetnik u Ministarstvu prosvjete.       

U odluci se nalaže vršiocu dužnosti direktora i Privremenom upravnom odboru Ispitnog centra da obezbijede izvršenje zaključka Državne komisije za maturski i stručni ispit o ponovnom vrednovanju testova učenika koji nijesu položili ispit iz nastavnog predmeta Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost u roku od dva dana od dana stupanja na snagu ove odluke. 

Privremeni upravni odbor dužan je da izvrši izbor direktora Ispitnog centra u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenja ministru prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra, kao i Upravni odbor, a razloga za to je, kako kaže, više. 

“Prvo – loše planiranje djece na odlaske na olimpijade iz fizike, matematike, drugih oblasti. Drugo, svaljivanje krivice na neke druge ljude, sada problemi sa maturskim ispitima. Ko nije spreman da preuzme odgovornost neka ide kući i ne znam zašto se to ranije nije desilo”, rekao je on.

Potvrdio je da je na upit ministra prosvjete Miomira Vojinovića, dao zeleno svjetlo da se oni smjene.

“Vrijeme je da biramo druge ljude da rješavamo probleme, ko ne želi da radi ko ima neku drugu ambiciju, ne može je ostvarivati preko djece Crne Gore” , dodao je Abazović, a prenosi Pobjeda. 

Na dan održavanja maturskog ispita iz CSBH jezika, ministar prosvjete Vojinović poručio je, prilikom posjete podgoričkoj Gimnazije “Slobodan Škerović” da su otklonjene sve greške i nejasnoće koje su se javljale ranijih godina.

“Kao Ministarstvo prosvjete smo preduzeli sve mjere kako bi ovaj ispit protekao u redu i kako se ne bi ponavljale neprilike od ranijih godina”, kazao je tada Vojinović.

Grupa maturanata je u petak sa roditeljima protestovala ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete negodujući što nijesu položili ispit iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Njih 533 dobilo je nula bodova zbog navodnog prepisivanja, a među njima su i lučaši i đaci generacije.

Ministarstvo prosvjete je nakon toga preporučilo Ispitnom centru Crne Gore da komisija za ocjenjivanje testova iz maternjeg jezika za maturante ponovo vrednuje testove.

To je Ministarstvo saopštilo nakon sastanka sa predstavnicima roditelja. Na sastanku je bila i profesorica Slađana Knežević koja je i predstavnica roditelja sa Žabljaka i rekla je Pobjedi da im je ministar Miomir Vojinović kazao da će biti formirana nova komisija koja će da pregleda testove.

Komisija za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita saopštila je juče da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove, te predlaže ponovno polaganje u vanrednom junskom roku. Navode da su se dva puta obraćali imejlovima direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije, tražeći odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, ali da ih do kraja ocjenjivanja nijesu dobili.

Knežević je jutros kazala da sa sigurnošću može da tvrdi da 553 maturanta neće izaći na vanredni rok 13. juna.

Dok Slobodan Savović ispred Ministarstva prosvjete tvrdi da se vanredni ispit ne može organizovati, te da komisija treba da vrednuje testove koji su dobili nula bodova, Olivera Leković iz NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore kaže da komisije ništa nijesu objavile na svoju ruku, te da na novom testiranju đaci treba da pokažu koliko znaju.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply