Alergija na proteine kravljeg mlijeka – šta je važno znati?

mlijeko

Alergija na proteine kravljeg mlijeka je najčešći oblik alergijske reakcije na hranu u ranom uzrastu –  oko 2 odsto odojčadi je ispoljava. Iako je najčešća u uzrastu odojčeta, ona se može ispoljiti, mada rjeđe, i kod starije djece.

Simptomi

Simptomi se javljaju u periodu od nekoliko minuta do više sati nakon konzumiranja kravljeg mlijeka.
Jedna grupa simptoma javlja se zbog prekomjerne produkcije IgE antitijela:

  • angioedem;
  • koprivnjača;
  • sviranje u grudima (wheesing);
  • povraćanje;
  • grčevi u trbuhu;
  • proliv (stolica može da sadrži krv);
  • ekcem;
  • rijetko, anafilaktička reakcija koja može biti veoma burna i opasna.

Ukoliko nije IgE posredovana, imunološka reakcija se klinički ispoljava drugačije:

  • simptomima povezanim sa disajnim putevima (kao plućna hemosideroza);
  • simptomima nedovoljne apsorpcije hranljivih materija (malapsorpcija sa vilusnom atrofijom);
  • simptomima upale crijeva (kao eozinofilni proktokolitis, enterokolitis);
  • ili upale jednjaka (ezofagitis).

Kako se postavlja dijagnoza?
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike. Kožne probe (prick test) i određivanje antitijela klase IgE u serumu na proteine kravljeg mlijeka nisu dovoljno pouzdani testovi kako za postavljanje dijagnoze, tako ni za odbacivanje sumnje na alergiju na proteine kravljeg mlijeka.

Kako je moguće da dijete koje dobija mliječnu formulu ima alergiju na proteine kravljeg mlijeka?

Mliječne formule se prave od kravljeg mlijeka. Kravlje mlijeko se posebnim komplikovanim tehnološkim postupkom prilagođava da po sastavu bude što bliže majčinom mlijeku. Uprkos tome, najveći broj mliječnih formula ima molekule proteina kravljeg mlijeka.

Postoje li mliječne formule koje nemaju proteine kravljeg mlijeka?

Da. To su formule na bazi soje, ili one koje su napravljene od kravljeg mlijeka, ali su proteini tako prerađeni da nisu sposobni da pokrenu alergijsku reakciju. To su tzv potpuni (ekstenzivni) hidrolizati.

Kako hraniti bebe alergične na proteine kravljeg mlijeka?

Ova djeca stavljaju se na ishranu POTPUNIM hidrolizatima kravljeg mlijeka. Može se pokušati formulama na bazi soje ili hipoalergijskim formulama. Nažalost, 7-14% ove djece alergijski reaguje i na proteine soje, kao i na parcijalne hidrolizate kravljeg mlijeka.

Može li se ovaj problem ”prerasti”?

Većina djece (80%) preraste alergiju na mlijeko do 2 ili 3 godine. Alergija na kravlje mlijeko najčešća je u ranom djetinjstvu, ali se može ispoljiti u bilo kom uzrastu. Prerastanje alergije iz djetinjstva se može dogoditi tek u tinejdžerskim godinama.
Šta nam može pomoći da damo prognozu?

Kod mnoge djece, sIgE antitijela mogu se otkriti u prve 2 godine. Dijete s visokim početnim nivoom sIgE, uz prisustvo klinički ispoljene alergije na hranu, ima manju vjerovatnoću da preraste alergiju. Smanjenje nivoa sIgE antitijela je često povezano s prerastanjem alergije. Pokušaj uvođenja kravljeg mlijeka kod djeteta sa prethodno dokazanom alergijom sprovodi se u bolničkim uslovima zbog moguće burne anafilaktičke reakcije.

Kako uvoditi kravlje mlijeko djetetu za koje očekujemo da je ”preraslo” alergiju? Isključivo pod kontrolom ljekara u bolnici!

Izvor: Pedijatar.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply