Kako osloboditi dijete straha od kupanja?

dijeteplacekupasePitanje od Bojane:

Ne znam tačno kad je moja ćerka od godinu i tri mjeseca počela da se plaši kupanja – tuša, kade, banjice… svega. A ne znam ni gdje sam pogriješila ja…Sada pokušavam na sve načine da je oslobodim istog ali ne ide.. Pokušavala sam da je u banjici kupam van kupatila, pokušavala sam sa igračkama, sa lutkom, ne pomaže, koji je Vaš prijedlog?

Odgovor od Milice Belade, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut

Situacija koju opisujete vrlo je česta kod djece. Iako je razlog zbog kojeg strah nastaje nepoznat (bilo koja bezazlena situacija tokom kupanja može da pokrene strah) ta pojava se često povezuje sa novim razvojnim periodom. Naime, smatra se da dijete počinje da pravi bolju distinkciju između svog tijela i spoljašnje sredine. Vodena sredina je dovoljno nepoznata i nepredvidiva da dijete počinje da se plaši, upravo zbog toga što osjeća da je to značajno različito od vazduha. Ono što se još pretpostavlja je da se dijete plaši slivnika i zvuka koji se proizvodi kada voda otiče, pa ako ste u situaciji da to izbjegnete tako i postupite.

Vrlo je važno da znate da Vi nijeste ni u čemu pogriješili, čak naprotiv, već radite ono što je preporučljivo, pokušavate da situaciju (neke elemente kupanja) povežete sa svakodnevnim aktivnostima kao i da relaksirate dijete korišćenjem igračaka. Sada je važno da samo u tome istrajete, jer je ovaj strah prolaznog karaktera. Moguće je da će se nekada kasnije opet javiti, ali će isto tako i nestati.

Kada je Vaše dijete uznemireno, važno je da ste Vi smireni i da joj nudite ohrabrenje i sigurnost tokom trajanja situacije koja je plaši. Dobro bi bilo da možete da razmislite o tome kako bi bilo da se Vi plašite, na primjer, nekog insekta a da Vas neko tjera da ga držite u ruci. Sigurno bi i Vaša reakcija bila intenzivna, a odrasli ste. Stoga, razmislite o tome šta bi Vama pomoglo u toj situaciji i to rješenje adaptirajte na nivo djeteta, moglo bi da pomogne. Ako već nijeste, valjalo bi da kupite novu banjicu tj. da je Vaša ćerka odabere. Možda bi je zainteresovalo da na dnu banjice zalijepite stikere u obliku ribica koje bi ona odljepljivala, što bi je vjerovatno animiralo tokom kupanja.  Ako možete da upriličite situaciju i Vi učestvujte u kupanju, dozvolite njoj da »opere« Vašu kosu, ruku i sl. Tokom kupanja joj zaštitite oči, djeca najčešće ne vole da im voda ide preko lica, naročito ako uđe u oči pa ih to peče, u svakom slučaju to stvara dodatnu neprijatnost, koju bi valjalo izbjeći.

Ako možete da učinite da kupanje postane dio rituala pred spavanje, koji bi podrazumijevao na primjer, kupanje, večeru, crtani film, čitanje priče i zatim spavanje sprovedeno redosledom koji Vama odgovara, Vaša ćerka bi vjerovatno mogla da poveže opuštajuće situacije sa kupanjem i spavanjem. Svakako nastavite da radite to što je pomagalo, koristite igračke, pjevajte pjesmice ili pustite neku prijatnu muziku. Uvijek imajte na umu da će ovaj strah sigurno vrlo brzo nestati.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply