A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
Sa koliko su godina vaši prvaci krenuli u školu
Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 (3 votes) 
24/02/2014
2:07 pm
Kristina M
Guest
Guests

KOliko su godina imala vaša djeca kada su počela u školu, punih šest ili manje i kakva su vaša iskustva?

24/02/2014
2:21 pm
singa
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 33
Member Since:
19/09/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

I mene licno interesuje… Najstarije dete puni 6 u septembru… dok ostalo troje kad dodje vreme za skolu nece imati 6 god. (okt,nov,dec)
E sad…Ona je je zrela za skolu i imamo zakazani sistemacki za 11.03 ja licno bi volela da izbegnem ali mm se ne slaze sa mojom odlukom da sacekamo jos godinu dana… Misljena su podeljena( od poznanika koja su deca krenula od 6 ili manje) ali veci je procenat onih koji se kaju.. Mene licno interesuje dali ja po Zakonu moram da posaljem svoje dete u skolu?

24/02/2014
3:09 pm
Dragica B
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
08/02/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Prvo dvoje su krenuli po starom programu,po novom programu krenuo je treci po redu sin koji je u junu napunio 6 god.On je citavo polugodje preplakao zajedno samnom,iako je na testiranju bio spreman za pocetak skolske godine,po meni nije bio sto se na njemu i odrazilo,nije htio da pise,nosio je igracke u skoli….cetvrti po redu sin je u septembru punio 6 god, nisam ga poslala u skolu ,to je moje dijete i nikakav zakon mi ne moze narediti da ga posaljem od 6 god,kad je krenuo u prvi navodno je komislija zasijedala da li da ga prime u skolu gdje mi i ostalo troje idu ili da ga upisemo u skolu na neko seosko podrucje koje prati stari program,e taman posla da ga nisu primili tek bi tad nastao zvek od mene.Peti po redu sin je rodjen u novembru ,ali ni on nije posao u skolu sa 6 vec skoro od sedam godina.Zasto da djetetu uskratim godinu dana igre,kad krene u skolu onda nastaju obaveze,nisam pogrijesila i ne kajem se,sad su zreli,shvacaju svoje obaveze,da mogu zaboraviti suze treceg po redu najsrecnija bih bila,jos me bole njegove rijeci:spava mi se mama,ne mogu da pisem tvrda mi je olovka…

24/02/2014
5:13 pm
marioleta
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 161
Member Since:
09/02/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Moj sina je napunio 6 god u septembru i krenuo je u školu,kao i većina i ja sam se dvoumila da li da ga upisujem ili ne,s obzirom da mu je zadnju god u vrtiću tj predškolskom bilo jako dosadno plašila sam se šta će tek biti ako ga ne upišem u školu ali da je postojala ona grupa kao prije u vrtićima od 6 god ne bih ga slala u školu sigurno a ovako dva puta da ide u istu grupu…..
On je u svakom pogledu bio spreman za školu ali jako mi ga je žao u tom smislu jer su jako opterećeni,imaju baš da uče dosta i kada mi neko kaže ma prvi je kao u vrtiću nije tačno,gotovo svakodnevno ima domaći,on je školu jako lijepo prihvatio,stekao odlične radne navike…ali ipak jedva čeka da završi i da se igra :(
Ne znam,u svakom slučaju po meni je ovo rano da idu od 6 god ali eto….. možda sam ga trebala ovu god upisati u neki od privatnih vrtića ipak im je drugačiji program nego u državnim.

24/02/2014
6:49 pm
Maja R
Forumaš(ica)
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 68
Member Since:
24/11/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Moja curica je u septembru pocela u skolu a 15-og oktobra je napunila 6 godina.
Iskreno, nisam se mnogo razmisljala da li da je upisem ili ne jer jednostavno nisam zeljela da je odvajam od njene generacije. Ona sama, jedva je cekala da pocne skola i brojala je dane od pocetka raspusta do pocetka skolske godine sa velikim nestrpljenjem. Skolu i sve obaveze koje idu uz nju jako je lijepo prihvatila i mislim da joj nisu tesko pale. Stvarno je zrelo i odgovorno dijete i nisam se ni jednom pokajala sto smo je upisali.
Licno mislim da je mnogo bitnije kakvo je samo dijete, koliko je zrelo i samostalno od toga koliko ima godina.

http://www.ticker.7910.org/as1cA9DoM360000MTE5ZGx6fDA1NjYwamR8TWFtaW5hIGtyb2ZuaWNhIGpl.gif

http://www.ticker.7910.org/as1cJIL0g410000MTA3NzdkfDAyOTQ4amxkfE1hbWluYSB2amV2ZXJpY2EgamU.gif

22/03/2014
10:19 pm
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 33
Member Since:
27/04/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Citam ove postove i sve sam u vecoj dilemi.Moja kcerka 27.10.puni sest i trebala bi sad da krene u skolu. ona je presrecna,vaspitacica kaze da je jako zrela,i ja sam do prije neki dan bila sigurna da treba da ide,a sad odjednom ne znam sta da radim.totalno sam zbunjena.  

22/03/2014
10:37 pm
aruena
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 30
Member Since:
29/08/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Stvarno sve zavisi od djeteta.Moj sin je u septembru napunio 6 godina i posao u skolu, i mada mislim da nije bio bas zreo, fino se snasao.U razredu mog sina 2/3 djece je rodjeno od septembra do decembra ( znam po rodjendanima).

i naravno djevojcice su mnoogo zrelije od djecaka u tom periodu, tako da ako dijete hoce i pedagog kaze da moze da ide, pustite je.

Najbolje bi bilo da vrate onaj stari sistem :U skolu ide onaj ko napuni 6 godina do 30.06.Al sta da radimo, sto je tu je.

I prvi razred nije igra i vrtic.Iako mi nismo imali nikakvih domacih( knjige su ostajale u skolu citavo polugodje) tu se ozbiljno radilo.

23/03/2014
12:10 am
marioleta
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 161
Member Since:
09/02/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

nevena.lana nema potreba da se plašiš,većina djece to jako lijepo prihvati ali koliko sam shvatila sve škole ne rade po istom programu što je po meni baš bez veze.Mi smo do sada imali dva roditeljska sastanka i mogu ti reći a su sva djeca jako dobra,naravno manje -više kako ko ali u principu svi oni to baš dobro shvataju ali ja kao roditelj gledajući to smatram da su jako opterećeni sa svega 6god ali što kaže njegova učiteljica danas nema glupe djece ali ih ocijeni baš onako kako zasluže,mrvicu ne gleda kroz prste što je u jednu ruku i dobro.

Ako ona želi i pedagog kaže da je spremna nemaš razloza da se dvoumiš.Tu ima jako sitne pa i presitne dječice duša da te zaboli kad ih vidiš sa ruksacima većim od njih ali….

Svačije mišljenje i  iskustvo je različito,ti najbolje poznaješ svoje dijete i kao što reče aruena i u njegovom odjeljenju su djevojčice zrelije ….. biće to sve ok samo polako i srećno :)

 

25/03/2014
11:37 am
Olivija I
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 3
Member Since:
27/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Mislim da je svako dijete razlicito. Imam djevojcicu koja u februaru puni 6 godina i zakazan je razgovor sa psihologom i ako psiholog da pozitivan stav ici ce u skolu sa 5 i 7 mjeseci. Ona prihvata obaveze i voli da uci, voli da radi zadatke sa nama, voli da ide na casove engleskog,baleta…U vrticu joj je uglavnom dosadno, djeca su uglavnom mladja od nje, ima ih puno i vaspitacice ne uspijevaju da im se posvete u punoj mjeri . Ako ne krene u skolu ici ce jos godinu dana u vrtic , i nece to vrijeme biti ispunjeno kreativnim radom. Ne razumijem zasto gubi godinu djetinstva, zasto se djeca plase skolom, ovo su drugacije generacije. Mi nijesmo imali elektronske medije, tablete, internet… Lose je plasiti ih , oni mogu da nauce i savladaju mnogo toga sto je nama tesko, prosto imaju vise neurona ,vise potencijala i treba im dati krila , ohrabriti ih . Svakodnevno im govoriti da umiju, mogu i znaju, i raditi sa djecom. I slazem se da djevojcice su po prirodi zrelije od svojih vrsnjaka djecaka. Mnogi roditelji takodje ne zele da se djeca osamostale pa im dugo tepaju i ta djeca se tako i ponasaju i teze im je krenuti u skolu, i suociti se sa obavezama. “Sto prije u djetetu vidimo covjeka to ce prije postati covjek.”Cool 

27/03/2014
7:27 pm
milenars
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 102
Member Since:
29/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
10sp_Permalink sp_Print
0

Olivija, drago mi je da tvoja kcerka zeli u skolu, pa cak i ranije. Na osnovu onog sto si napisala, psiholog ce verovatno dati pozitivnu ocenu. Vi ipak razmislite jos jednom ako razmisljate o tome da krene s generacijom koja je od nje godinu dana starija. Radi se o tome da ona nece samo sad biti mladja nego zauvek u odnosu na svoje drugare u odeljenju. To sto je u ovom trenutku zrelija i spremna na obaveze, ne znaci nista u susretu sa dilemama u drugarstvu, emotivnoj zrelosti u novim situacijama, a na kraju i u odnosu na njeno fizicko sazrevanje ( i psihicko koje ga prati) u pubertetu…ona ce uvek kasniti, i ta svest mora biti deo vase odluke. 

Znam jako puno dece koja su januarska i februarska i koja su sva posla sa svojom generacijom – bez izuzetka su ta deca dobro uklopljena, odgovorna i stabilna. 6 meseci u tom uzrastu puno znaci. Srecno s odlukom!

01/04/2014
11:46 am
Olivija I
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 3
Member Since:
27/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
11sp_Permalink sp_Print
0

Ima istine u vasem razmisljanju ali takodje ne mogu da zamislim da jos godinu dana ide u vrtic gdje je u prethodnoj godini tako malo bila angazovana. I misljenja sam da nije neophodno da uci pjesmice, ali da ne nauci gotovo ni jednu, to je zabrinjavajuce. Nijesu vaspitacice krive imaju preko 40 djece i dijete sa posebnim potrebama. Ipak bila sam gost u vrticu Suncokrili u Bloku 5 , i bila sam u soku (pozitivnom) sta vaspitacice rade sa djecom. Slikaju,vajaju, pjevaju, igraju ,imaju pozoriste sjenki i prave lutke…fascinantno. E da mi dijete ide u taj vrtic, nazalost daleko nam je, ne bih toliko insistirala na skoli. To je istina sto ne znaci da mi kao roditelji nijesmo zahvalni vaspitacima na njihovom trudu kakav god bio rezultat.Ali zato kao i svaki odgovorni roditelj razmisljamo sta je najbolje za nase dijete i mislim da bolje da bude najmladja u generaciji , nego da gubi jos godinu dana kao najstarija i da ne radi gotovo nista. 

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
11 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner