A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Zacini
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
18/02/2011
2:11 am
Tajchi
Guest
Guests

Mamika je obecala postaviti neke recepte sa djumbirom, cini mi se. Ja djumbir obavezno koristim u supi, samo trucnem, jednom ili 2 puta (onaj Kotanyi koristim), a i u gulasu da bi meso bilo mekse, kad spremam “Kineze” Cool, i u desertima. Vecinom ga stavljam zbog boljeg varenja i ukusa, iako ima mnooogo vise svojstava nego samo to.

Vecina zacina, osim u jelima, koristi se i kao prevencija ili lijek za neke blaze bolesti. Ko moze nek napise po nesto o njima.

Evo po nesto za djumbir:

http://www.gastronomija.info/i…..38;broj=80

http://prirodnilek.com/djumbir

Takodje, molim da se navedu izvori – tj. odakle je preuzeta informacija, jer nisu svi zacini za trudnice i malu djecu (a ovdje je dosta buducih i sadasnjih mama), pa tako mozemo procitati sta je sta i kada koji zacin koristiti (kao zacin ili kao lijek).

18/02/2011
10:50 am
Kristina M
Guest
Guests

Djumbir obozavam. kupim korjen pa od njega pravim caj. Djeca nijesu odusevljena iako je maksimalno blag, mada moji klinci ne vole cajeve generalno, sem najmladji po nekad. U jela ga nijesam stavljala do skoro, i posljednjih mjesec dana sam ga zaboravila, tako da si me tajchi podsjetila. Danas ga kupujemLaugh 

19/05/2011
12:03 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

evo konacno i tih par recepata sa djumbirom- mada tek sad kad pocinju topliji dani ce i imati svoju svrhu jer su jako osvjezavajuci:

 

  •  led od djumbira:djumbir ogulitii u sokovniku iscjediti, sok zamrznuti u posudicama za led (ili kesama za led) , napraviti klasicnu limunadu, zasladiti je medom i dodati led od djumbira, jako zdravo, osvjezavajuce i fora 😉
  • sok-djindjerela: naribati djumbir i koricu limete, moze i limun,preliti vrelom vodom i ostaviti preko noci, ujutu procijediti, dodati sok limete i med, i piti jako rashladjeno. posluziti uz kolutice limete i led…
  • caj:djumbir oguliti, narezati na kolutice,i skuhati.  ocjediti 2,3 limuna , a koricu kuhati sa djumbirom.caj ohladiti malo, dodati sok od limuna i, naravno, med Wink 
  • i jos ovo, moji prijatelji godinama koriste (naucili na orijentu) svako jutro na taste, u casi mlake vode rastvoriti malu kasicicu djumbira u prahu (po zelji med ili limun) , za cirkulaciju, probavu, mrsavljenje i uopste dobro stanje organizma…
  • u gulase, soseve za tjesteninu, pite od jabuka , kompote itd…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

19/05/2011
12:04 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

a zna li neko za sta se koristi zacin SUMAC  (sumak) dobila ga u nekoj seriji zacina a pojma nemam cemu sluzi (nasla sam negdje kao da zakiseli jela , salate itd , ali ne i kako se koristi)?

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

19/05/2011
12:44 pm
Kristina M
Guest
Guests

Sad vidim po netu da se koristi u Libijskoj kuhinji.

crvenkasto-pupurni začin – sumac ima kiselkast i papren okus, dobiven je mljevenjem bobica divljih grmova, koristi se u različitim jelima, osobito uz ribu

A evo i linka sa Coolinarike za jedan recept

http://webcache.googleusercont…..google.com

18/07/2013
12:51 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Skoro je na nasem portalu bio recept za pravljenje domaceg zacina (umjesto vegete,  koliko sam razumjela), pa sam htjela sa vama da podijelim nesto sto sam izmislila kao dodatak svakom jelu. To nije slano i ne mijenja vegetu, ali je meni fantasticno za svako jelo i masu mi ubrzava kuvanje.

Pripremim 3 crvene, 3 zute i 3 zelene paprika (svjeze), 2 srednje tikvice i 3 stapa praziluka. SVe to isjeckam na sitne kockice, promijesam, stavim u kesu i u zamrzivac. Tako isto posebno isjeckam mrkvu, posebno celer, posebno bijeli luk i uvijek imam te kese u zamrzivacu. Tako sam izbjegla sjeckanja i pripremanja rucka 2 sata. Luk crni vise i ne koristim nego kad npr. dinstam meso, umjesto luka stavim mrkvu i ovu mjesavinu, pa meso itd. Ova mjesavina je odlicna i za npr. pitu od povrca, samo joj dodati izrendani krompir i zaciniti…

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner