A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
Sta jos mogu da ucinim?
26/09/2012
8:37 am
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Kako sam vec pisala moja beba je u drugom mjesecu dobila 600 gr (tacnije za 33 dana) i pedijatar u Domu zdravlja nije zadovoljan time (istini za volju konsultovali smo jos jednog pedijatra koji je prezadovoljan i kaze da je za dojene bebe OK da dobiju i 400 gr, te da su tabele pravljene po djeci koja se hrane AD mlijekom, a da se gleda opste stanje bebe). Dr iz DZ rece da ce tolerisati do sl. kontrole, a potom bi odradila uzv stomaka i uvela cvrstu hranu sa navrsena 3 mjeseca. Meni ovo nije  prihvatljivo ni logicno, jer je beba generalno OK, porasla 5,5 cm za 2 mjeseca, nalaz kks koji takodje radismo po savjetu ovog dr dobar, po njenim rijecima je neuroloski odlicna, ima zute stolice i vise nego dovoljno mokrih pelena, glavicu sama drzi, predmete pokusava da hvata… Hranimo se u prosjeku na 2 sata (mada nam podoji traju i do 45 min, pa i duze, jer i dalje cesto imamo problema s ljencarenjem na dojci, pa se golicamo i stimulisemo na dr. nacine), kad spava preko dana i na 3-4 sata, nocu u cugu odspava 6 sati, pa se onda sl. put probudi nakon 4 sata, izmedju podoja je vesela, smije se, guguce, zainteresovana je za okolinu i djeluje zadovoljno. Nekoliko puta sam (veoma, veoma nevoljno) pokusala nakon podoja da joj dam AD mlijeko i odbijala je, pljuvala, jednom popila 5 ml; prije par dana sam joj nakon podoja ponovo ponudila, popila je 70-80 ml i brzo nakon toga povratila baaas puno (nikad nije toliko povratila, i kad vrati to je vrlo mala kolicina iz cega sam zakljucila da joj ad bio suvisan i osjecala se grozno sto sam joj ga dala Frown ). To sto vidim mi govori da mi je beba OK, ali se izabrani pedijatar uporno vraca na tezinu i kaze da je minimum koji beba treba da dobije dnevno 20-25 gr. Nista mi teze ne bude nego kad kaze: “Beba je super, ali mora da dobija vise na tezini”. Zasto MORA? Uh Cry
Ja pijem puno vode, izmlazam se najcesce 2 a nekad i tri puta dnevno, skoro svaki dan imam supu na meniju, spavam valjda dovoljno i ne znam sta vise mogu da ucinim da bi beba vise dobila na tezini – ako vidite da nesto propustam, pomagajte jer sam odavno postala opsjednuta ovom temom. Smile

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

26/09/2012
8:49 am
Đuljdana B
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 132
Member Since:
14/09/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

He,imala sam ovaj isti problem pre vise od 3 godine. Moja cerkica je napredovala jedva 400 gr mjesecno u prva tri mjeseca, dok je cerkica rodjake (rodjene su zajedno) napredovala po 1100-1300 gr. Obe isto dojene, i tako sam pala u iskusenje da dam cvrstu hranu od navrsena 3.5 mjeseca, bilo je skoro 4.mjesec, a od prve kontrole je uz dojenje isao aptamil, i sve to zbog reci dr i okoline – ne dobija dovoljno na tezini! Dete veselo, zadovoljno, a ja sigurna da je gladna. Dr Divanovic mi je uvek skretala paznju da je sa njom sve ok,da normalno napreduje, raste i da nema potrebe za dohranom. Kod ove druge bebe se necu dati tako lako prevariti. Nemoj da brigas, ako je dete ok, zdravo i sve kako kazes, uzivaj samo sa njom.

26/09/2012
9:01 am
Maja R
Forumaš(ica)
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 68
Member Since:
24/11/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ma ne zezaj, beba ti je super! Ja se ne bih nesto mnogo obazirala na tu pricu! Za mjesec dana je sasvim dovoljno 600 gr. Treba vremena bebi da nauci da sisa, da ojaca..

Tako je napredovala i moja starija cerkica. Na prvoj kontroli sa 15 dana napredovala je 300 gr i tada me je ta dr kod koje sam je privatno odvela jer nam nije bila gotova knjizica prestravila kako je to malo, pa da je dovedem opet za 7 dana isl… ali svuda sam citala da je u prvih 15 dana sasvim dovoljno da beba povrati ono sto je izgubila u bolnici ( a moja je beba dobila duplo jer je izgubila nekih 150 gr) tako da sam ja bila zadovoljna i nisam se mnogo opterecivala. Kasnije je svakog mjeseca dobijala u prosjeku 800 gr i to je bilo super.

Licno, mislim da je bolje i zdravije za bebu da dobije i 500 gr iskljucivo dojenjem nego 1 kg AD mlijekom.

Meni je patronazna savjetovala da prije i poslije svakog podoja popijem po casu vode, dakle, sto vise tecnosti, trudila sam se da jedem sto zdraviju hranu, pila sam MAMAVIT dok nije napunila beba jedno pola godine i to je to

http://www.ticker.7910.org/as1cA9DoM360000MTE5ZGx6fDA1NjYwamR8TWFtaW5hIGtyb2ZuaWNhIGpl.gif

http://www.ticker.7910.org/as1cJIL0g410000MTA3NzdkfDAyOTQ4amxkfE1hbWluYSB2amV2ZXJpY2EgamU.gif

26/09/2012
9:42 am
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Po meni jedino što još možeš da uradiš jeste da se opustiš i ne razmišljaš o kilaži, jer ti je beba odlična. I ne znam stvarno što hoće ovi doktori, pa 600 podijeljeno sa 30 je 20 grama, šta ona oće. Meni su rekli da je i 15 grama dovoljno ako je ostalo kod bebe u redu. I moja beba ne napreduje ništa više od tvoje, čak i manje u početku, ali kako je moja dr zadovoljna, tako sam i ja. Jedna dr mi je rekla da majka najbolje može da osjeti da li je beba dobro, i stvarno mislim da je tako, jer mi smo sa njima 24 časa, da ne pričam o vezi koja postoji. Pa zar će mi reći da je važnija glupa vaga od zadovoljnog osmjeha djeteta, od krcatih pelena svakoga dana, od dobrog opšteg stanja… Neko je dao link na temi dojenje gdje se navodi da može biti ogromna razlika u vaganju site ili gladne bebe, kao i one koja je imala ili nije imala stolicu.

Pisala sam već koliko mi je grozno bilo, ali nekako sam prelomila u glavi da se ne nerviram više oko toga i čini mi se da je od tada puno bolje. Ne napredujemo kao drugi, ali napredujemo, pa šta ako ne odgovaroamo tamo nekim standardima koje je ko zna ko i kako postavio. Užas, baš se iznerviram kad pomislim šta nam doktori rade od zdrave djece. Yell A tek za čvrstu hranu sa 3 mjeseca, ne znam gdje taj doktor živi, gdje je to učila, informiše li se ona uopšte!? Bijesna sam šta mogu da urade majki kojoj treba podrška i smirenost da bi mogla da doji, jer dosta toga je u psihi.

26/09/2012
10:11 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

joj draga moja, i sama sam opterecena istom temom…ne znam sta tebi da kazem da te utjesim kad sam i sama nekidan pisala kako je moja od 2.-3. mj dobila 450 gr…meni je vec muz poceo vrsiti pritisak da ne insitiram toliko na dojenju kad vec ne dobija vise, a ovo nam je trece dojeno dijete…nije lako, pogotovo kad su oko tebe bebe koje od sale nabijaju po kilo i vise mjesecno ( a uz to rodjeni duplo laksi da moje misice…:/  )

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

26/09/2012
10:26 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Draga moja,

kao sto lepo rece doktorka Lekic na Nedelji dojenja, sa bebama je isto kao i sa odraslima, neki su skloniji da lakse ‘kupe’ kilograme, a nekima je metabolizam takav da su uvek vitki i tanki. To isto vazi i za bebe.

Meni se cini da je tvoja beba sasvim taman.

Tvojoj bebi ocigledno sasvim odgovara njena tezina. Ono sto ti i dalje mozes da radis je da pratis broj mokrih pelena i da insistiras da se jedna dojka izvuce do kraja pre nego sto predjete na drugu.

Ne vidim kako bi cvrsta hrana tu ista pomogla, jer bebim stomak nije razvijem da je preradi, tako da bi verovatno samo prolazila kroz nju i lisavala je mesta za preko potrebno mleko.

26/09/2012
5:28 pm
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Drage forumasice,

Hvala vam na podrsci – taman kad se lisim stresa i uzivam sa mladom gospodjicom dodje vrijeme za sl. kontrolu – i tako, ja se nanovo iznerviram…
Sve sebi govorim ovo sto je Ana napisala – kao i odrasli i bebe imaju neki svoj ritam kako dobijanja na tezini, tako i svega ostalog… Obicno nakon DZ produzimo do dr Mice, samo da bi meni smanjili paniku… Uh :-)

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

28/09/2012
6:11 am
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

“Ukoliko ste nakon izmazanja utvrdili da imate manje mleka od potrebne količine, nemojte se obeshrabriti. Dajte prirodi šansu još nedelju dana. Povećajte količinu svoga mleka, nastavite da dojite bebu u preporučenom ritmu, a ako je pospana, dohranite je posle svakog podoja vašim mlekom.”
Ovo mi bas nije jasno – ja dojim na recimo 2 sata, a sigurno ne bih mogla izmusti 120 ml odjednom – i po ovom testu ja bih morala da dohranjujem bebu?

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

28/09/2012
8:25 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

dok se ne jave Ana i Kristina, ja cu samo reci da je i meni taj dio teksta sporan- ne zbog cinjenica o kolicinama,  koliko zbog toga sto neke zene jednostavno ne mogu izvuci mlijeko na pumpicu ili rucno iako ga ima u dojkama… (ja npr mogu napuniti flasicu za par minuta, ali kod mene je to i problem, vec sam pisala o tome prejako otpustanje mlijeka zbog cega smo poneka frustrirane i ja i bebana…:/  )  Najbolji pokazatelj je napredovanje bebe ,i opste stanje , uz pune pelene…

Ja sam juce 2 puta izvlacila mlijeko i hranila je na flasicu, i oba puta je poslije lijepo spavala, dok sa dojke nije htjela jer se neprekidno zagrcava, njoj iz flasice ide sporije, dusa mala…  da sam je pustila samo sa grudi da izvuce to bi bilo puno manje jer odbija , i vremenom bi dovelo do smanjenja kolicine.  

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

28/09/2012
8:35 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Uf, Mamika, nikako nikome ne bih preporucila da se oslanja na obaj tekst, ima toliko nejasnoce i, jos gore, neistina.

Prvo, preporucuje je se tacno odredjeni ritam dojenja na 2-2,5 sata, tvrdi se da cesce dojenje dovodi do slabog napredovanja; i jedna i druga tvrdnja netacne i kontraproduktivne.

Bebe, posebno novorodjencad, cesto imaju ritam hranjenja koji se zove cluster feeding, tj. kada u toku tri sata neprestano sike i nervozne su i kenjkave kad ih sklonite sa sike. Obicno se javlja uvece i najveca greska koju bi mogli da napravite bila bi da probate da se drzite razmaka od 2 sata umesto da dojite dete na zahtev.

Drugo, tehnika utvrdjivanja kolicine mleka izmazanjem: nikako! Mnoge zene bi vam potvrdile da nisu uspele nikad ni iz punih dojki da izmuzu vise od 40/50 ml.
Pogotovo majke koje to inace ne rade. Za efikasno izmazanje je potrebna vezba. Po ovome to ovde pise, vecina majki koje ja znam bi davno prestala da doji decu :)

Trece, nesto mi ceo tekst mirise na prikriveno sponzorisani tekst od strane neke AD formule.

28/09/2012
9:37 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

ne znam zasto meni se ucinilo da ima par dobrih savjeta na jednom mjestu Embarassed  molim ,MOLIM Kristinu da ga ukloni …

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

28/09/2012
10:15 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Mamika, sto se vas tice, reci mi, koliko cesto sikite i dajes li joj jednu ili obe dojke po podoju?

Jeste li probale da siki dok lezi na tebi, da gravitacija odradi svoje?

Mozes da probas i sledece: pre svakog podoja izmuzi se malo u pelenicu, pa tek onda prinesi bebu na dojku. Pokusaj da dojis iz iste dojke dva , tri podoja uzastopno, a za to vreme drugu dojku izmazaj po malo, da smanjis napetost. Na nju mozes da stavljas i hladne obloge i da je masiras da ne bi doslo do zacepljenja.

Ovo kazem jer mislim da je kod tebe slucaj hiperprodukcije koja se obicno sama regulise do 3.eg meseca, ali kako kod vas i dalje traje, probaj da smanjis kolicinu mleka na ovaj nacin.

Samo, molim te, ako se odlucis da smanjujes kolicinu na ovaj nacin, masiraj drugu dojku i proveravaj ima li cvorica, da ne dodje do mastitisa.

28/09/2012
10:19 am
Kristina M
Guest
Guests

Izbrisali smo ga, najezi me:) Nema potrebe da bilo sto dodatno komentarisem, jer je Ana sve vec rekl, ali me ovaj dio oko izmuzavanja posebno naljuti. I one kolicine koliko bebi tacno treba mlijeka po mjesecima…

U pravu je bila dr Lekic kad je rekla da nase majke (mada ne samo nase, nego majke inace) vole i hoce da znaju koliko je njihova beba tacno pojela – pa pojela je koliko joj je potrebno, a brojke su najmanje bitna stavka

28/09/2012
11:04 am
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Pa i meni mnogo toga nije logicno u ovom txt-u, tj. suprotno je onome sto sam o dojenju do sada saznala. Bas mi je Ana odgovorila kad sam pitala da li je kolicina izmuzenog mlijeka indikativna za to koliko majka ima mlijeka u dojkama tvrdnjom da to bas nema puno veze jedno s drugim. Ja nakon podoja izmuzem malo mlijeka (rijetko kad vise od 40 ml, a nekad i manje), pa me to bas brinulo… Citala sam i o majkama koje godinama uspjesno doje i bebe lijepo napreduju, a da nikad nisu uspjele da izmuzu ni kapi.
Pauze od 2 sata ja jedva da sad imam s bebom od 2,5 mjeseca (dojim po zahtjevu), a da ja znam kolicina mlijeka se povecava cescim dojenjem u pocetku… Nama je glavni problem to sto nam podoji nisu efikasni pa dugo traju… Mislim, bebana sisa samo kad njoj dodje :-( za nekih 45 min efektivno 10-15 :-/ sve se nadam da ce tome brzo kraj :-)
Nego, da se vratim na txt – i ovo za zob prvi put cujem ;-)

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

28/09/2012
12:29 pm
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Neka ste sklonili tekst, samo bi zbunio majke koje ga pročitaju. I ja sam pomislila da je sponzorisan. Evo ja mogu izmusti samo 40-50ml, meni je to stresno i kad bih to gledala davno bi uvela dohranu. A sada je beba dobila za mjesec oko 800grama, što je solidno.

Ono što je meni problem jeste što strašno slabo hoće da jede iz desne dojke. Uveče i nekako, ali preko dana se samo nervira na njoj. I ćerka mi je voljela više lijevu, tako da je ona sada ostala primijetno veća, a tek on ako ovako nastavi… Bojim se i da ne ostanem bez mlijeka u njoj. Ja je uporno forsiram i ne odustajem, ali on pojede mrvicu, pa se iznervira, sklonim ga i opet za 10-15 minuta, tj kad traži mu dam desnu, i tako 5,6 puta. I na kraju mu opet moram dati lijevu iz koje se fino najede. Ako neko ima savjet šta bih mogla još da uradim.

28/09/2012
12:35 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Lara, da li je bebi ‘proradila’ BSG vakcina na levom ramenu? Cesto se desava da im ona smeta da se lepo nameste na desnoj strani.

28/09/2012
12:40 pm
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Nije još uvijek, moguće da je to problem, nisam znala da može da im smeta. Hvala Ana.

28/09/2012
1:22 pm
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Ana, ako je problem BSG, šta bih mogla da uradim da ne ostanem bez mlijeka u desnoj dojci? Jedino što mi pada na pamet jeste da nađem položaj koji će mu više odgovarati, pošto mi izmuzanje nikako ne ide.

28/09/2012
1:31 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristina said
 

U pravu je bila dr Lekic kad je rekla da nase majke (mada ne samo nase, nego majke inace) vole i hoce da znaju koliko je njihova beba tacno pojela – pa pojela je koliko joj je potrebno, a brojke su najmanje bitna stavka

kad bih ja samo mogla ovo da sebi utuvim u glavu…  

a za zob, i ja cujem prvi put , ma to me najvise i povuklo da ga postavim kao taj dio o povecanju kolicine mlijeka , ti neki savjeti…mada jesu mi neke starije zene govorile da je dobro da dojilje jedu kuhanu psenicu i zitarice uopste da to povecava kolicinu i “hranjivost ” mlijeka, pretpostavljam da se radi o vitaminima b grupe…

ja stvarno kao da prvi put dojim, evo kad smo prije par dana imali strajk uopste mi vakcina nije pala na pamet, a bas tih dana je probila bsg …

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

28/09/2012
1:40 pm
Kristina M
Guest
Guests

Lara92 probaj sve moguce poze nadam se da cete naci odgovarajuci, sjedjeci, lezeci…

http://www.nbci.ca/index.php?o…..temid=13 

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
11 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner