A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Dojite li ili ne?
16/08/2012
2:22 pm
Jovana_K
Guest
Guests
321sp_Permalink sp_Print

Moze pomoc sa savjetom – moja beba ima 7 mjeseci, a ja pocinjem da radim sljedece nedjelje. Naravno da mi je namjera da nastavim dojenje, medjutim, zbog 8ocasovnog radnog vremena, preskocicu joj 2 podoja. Ako bih se forsirala nekih mjesec dana mozda bih uspjela da izmlazavam mlijeko i da joj ostavljam za 1 obrok, ali sumnjam da bih bila uspjesna za 2. Da li da uvedem bebelac ili da na neki drugi nacin nadomjestim nedostatak podoja? Inace, ona samo sisa u 5am i u 9am, zatim oko 1pm jede povrce/meso + podoj, a u 5pm voce + podoj, onda vecera hipp/milupa rice za 4+mjeseca + podoj. Samo sam je dojila skoro do punih 6 mjeseci, pa joj je to omiljeni vid hranjenja :) )

Hvala puno!!!

16/08/2012
2:48 pm
Kristina M
Guest
Guests
322sp_Permalink sp_Print

A da probas da se u pocetku izmuzes i ostavis jedan obrok, da je podojis prije nego odes na posao i cim se vratis, a onda nastavite normalno kad ste zajedno. tako ce brzo regulisati i doci cete za koji dan na potrebnu kolicinu mlijeka, a neces morati da uvodis AD. Doktori inace ne preporucuju uvodjenje kravljeg mlijeka do godinu pa tako i ako odlucis da ubedes dodadno mlijeko valjalo bi da ne bude to

16/08/2012
3:42 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
323sp_Permalink sp_Print

Jovana, mozda da probas da je podojis neposeredno pre polaska na posao, cak i ako spava.

Htedoh da napisem, ali vidim da je Kristina vec sve ispisala :)

Mislim da ce se ona brzo prilagoditi ovakvom ritmu, jedino, sto ces ti mozda imati problem sa grudima za tih 8 sati, pa je mozda najbolje da se za to vreme izmuzes jednom , dva puta, da ne bi doslo do problema sa dojkama.

Ima li opcije da izadjes bar jednom sa posla da je podojis? Sestra mog muza je izlazila radi podoja (radi u telekomu).

Ima li opcije da na poslu negde cuvas izmuzeno mleko, pa da joj to mleko sutra ostavljas za bocicu?

Ako beba nije do sada pila na bocicu, mozda da vec probas da joj das svoje mleko na ovaj nacin, kako bi se navikla, dojene bebe cesto nikako ne prihvataju bocicu.

I ocekuj da ce te nocu opuciti :) da nadomesti sve sto je propustila preko dana.

16/08/2012
4:14 pm
Kristina M
Guest
Guests
324sp_Permalink sp_Print

proci ce par dana dok aw ne regulise ponuda i potraznja, i smanjice se brzo ta kolicina odnosno uskladiti sa novim brojem podoja

16/08/2012
5:44 pm
Jovana_K
Guest
Guests
325sp_Permalink sp_Print

Hvala puno obijama, otprilike je tako i moj plan izgledao.

Na zalost, tek pocinjem pripravnicki i to u hotelu (citaj- diploma nista ne znaci, radicu sve i svasta), tako da izlazak ne dolazi ni pod razno. Bice malo problem, ali vjerujem da cemo se Natasa i ja snaci postepeno. 

Pa,da, isto kao sto sam se prvih nekoliko noci po izbacivanju nocnih hranjenja budila mokra, pa je i to doslo na svoje. Dok sam dojila sina imala sam sistem – iako je on sa vec mjesec spavao od 9 do 9, ja bih se svaku noc ustajala i izmuzla mlijeko, pa mu to dodavala pred spavanje sljedecu noc. Zao mi je sto sam ovog puta bila lijena, pa nisam i sa njom pocela istu proceduru :/

U svakom slucaju, hvala za savjete!

16/08/2012
9:20 pm
Marijachi
Guest
Guests
326sp_Permalink sp_Print

A recite mi koliko podoja ima beba od godinu dana?Ja planiram da je dojim do druge godine,al počinjem raditi kad napuni godinu.A to za urnisanje noću je cijela istina.Moja preko dana slabo sisa,sve više se zanima za okolinu,al zato noću sisa na dva sata iako ima 8 mjeseci.

16/08/2012
9:37 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
327sp_Permalink sp_Print

Sve se to menja, i sa svakom bebom je drugacije.

Neke ce vrlo rano izbacit nocni podoj, neke ce i sa dve godine sisati nocu. Isto vazi i za broj podoja.

U sustini, sa godinu dana cete sve sto propusti tokom tvog radnog vremena lako nadoknaditi pre i posle posla. Ovo sa sest meseci je veci problem.

17/08/2012
8:32 am
ana
Guest
Guests
328sp_Permalink sp_Print

Uh, znam kako ti je…Oboje sam morala da ostavljam u tom uzrastu zbog posla, ali ja sam to znala od pocetka, tako da sam dohranu pocinjala sa 5 i po mjeseci, da bih imala vremena da ih ubacim u taj ritam.

Kod nas je to izgledalo ovako:

ujutro podoj oko 8h prije polaska na posao

dorucak oko 10h30 – 11h voce i zitarice, ubrzo uvodila i jogurt

oko 13h30 – 14h00 – rucak – meso i povrce

oko 16h – ja stizem i podoj i onda do kraja dana, a bogami sin i tokom noci vise podoja.

ovako je izgledalo sa sedam mjeseci, ubrzo posle toga, smo uveli i veceru.

Moji nikada nisu prihvatali flasicu, pogotovo sam sa sinom bila uporna zbog nekih intervencija na zubu koje sam imala, pa sam se izmuzala da ima dok sam ja tamo, ali nije bilo sanse da je htjeo da prihvati…Ako planiras da joj ostavljas svoje mlijeko, odmah kreni da je ucis da pije na flasicu.

17/08/2012
12:49 pm
Marijachi
Guest
Guests

Sad sam se sjetila-JOGURT!Moja baš lijepo pije jogurt,a to je bolje nego AD i kravlje mlijeko..Probaj joj uvesti jogurt..

Moja iz flašice ništa neće ni vodu..samo iz kašike,izgleda da ćemo mi s kašike na čašu Confused

17/08/2012
2:56 pm
Jovana_K
Guest
Guests
330sp_Permalink sp_Print

Da, to ste upravu, nije nimalo odusevljena bocicom :\ 

  Sin je po rodjenju bio 10 dana na neonatologiji, pa se navikao na bocicu, imali smo muke 2 nedjelje dok se navikao na dojenje, tako da i kasnije nije odbijao bocu kad bih mu davala mlijeko koje bih izmuzla.

Sa njom je drugacije, nece na bocicu, i vodu i caj pije iz case, nece cak ni na kasiku, poludi od srece kad vidi casu :) )  Mozda cu joj umjesto podoja poslije rucka davati caj ili cijedjenji sok, a ujutro prije nego krenem na posao joj dati da sisa.

A sto se tice nocnih podoja, brzo smo izbacili one do rane zore, i dalje se budi oko 5-6 da sisa, mada i to vrijeme varira, nekad u 4ipo, nekad u 7.

17/08/2012
3:00 pm
kjara
Guest
Guests
331sp_Permalink sp_Print

Probaj neko drugi da joj da bocicu. Ja sam se vratila na posao kad je ona imala 3,5 mjeseca (uh sad bih precrkla da ovu mrvu moram ostaviti), na pocetku sam dolazila da je dojim a posle sam se izmlazala i pila je na bocicu, ali nikad nije htjela kad joj ja dajem, nije bilo teoretske sanse, posle par min proba baba i ona bez problema sve popije ali ako mene vidi nema sanse.

17/08/2012
3:11 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
332sp_Permalink sp_Print

Probajte i tvoje mlekce na casu :) Mozda pristane.

A, sto se tice nocnih obrka, moze da se desi da iznenada pocne da se budi cesce da bi sisala, iako je do sada spavala celu noc, ali nadajmo se da nece Laugh. Ovo kazem da se ne iznenadis, pa da ne padnes u zamku da joj das nesto ‘tesko’ sto ce da je drzi duze situ pred spavanje, jer bebe starije od 6 meseci iznenada pocnu da se bude nocu uglavnom ne zbog gladi vec zbog blizine roditelja.

Javljaj kako ide, a mi smo tu da probamo da ti bar malo savetima pomognemo ako naidjete na neku teskocu.

Divno je sto imas volje da nastavis da je dojis i pored polaska na posao.

17/08/2012
3:51 pm
Jovana_K
Guest
Guests
333sp_Permalink sp_Print

Hvala vam !

Moracu da probam i mlijeko iz case da joj dajem, jer bocicu nece ni kad je neko drugi drzi.

Ona inace ne spava bas najbolje, budi se vise puta nocu, nema tehnike koju nismo probali, jer dok ona ne odluci da hoce ponovo da zaspe – nista od spavanja. I znam da nije gladna, pa je ne “pretrpavam” tokom noci, samo taj jedan podoj rano ujutro.

Sin je kao beba bio sjajan, pa mi je i dalje neobicno to koliko je ona zahtjevnija. Svako za sebe i na svoj nacin, nista novo ;)

Iskreno, vjerovatno bi bilo lakse uvesti AD ili kravlje mlijeko i bataliti dojenje, ali zao mi je, premala je jos, pa cemo gurati koliko god budem(o) mogle.

17/08/2012
5:39 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
334sp_Permalink sp_Print

Jovana,

mislim da ce ona mleko koje propusti tokom tvog radnog vremena lako nadoknaditi dok si tu, tako da nema bojazni da ce dobiti manje mleka nego sto joj je potrebno.

Sto ste blize 9.om mesecu, bice lakse, deca obicno tada pocnu da preferiraju cvrstu hranu, ali ako i dalje budete sikili na zahtev dok si pored nje, ne brini, nema potrebe da joj dodajes bilo kakvo drugo mleko.

20/08/2012
12:03 pm
Jovana_K
Guest
Guests
335sp_Permalink sp_Print

Jos jednom, hvala na pomoci. Vidjecemo kako ce to sve izgledati kroz par dana.

23/08/2012
10:20 am
neda
Guest
Guests
336sp_Permalink sp_Print

Da li iko zna zasto ovde ne postoji doniranje mleka u bolnicama,u Srbiji postoji,i to je mnogo bolje da se bacaju pare na adaptirano.Jer zaista je steta izmlazavati se u bolnici u bacati to mleko u lavabo.Meni je to tesko padalo,a znam da bi nekim majkama koje nisu mogle da doje jer su imale problema,a htele su,dosta znacilo.Em se ustedi em ako vec je neka beba na neonatalogiji moze dobiti mleko svoje majke ili nekog drugog,nebitno.Dosta njih koje znam je zadojeno tudji mlekom,i to je jedan veoma human cin.Pa eto ako moze neka vrsta akcije da se pokrene,jeste da se nekima nece svideti u bolnici to,teze ce im biti,a nekome manje u dzepu,ali to zar deca nisu najbitnija?Puna su im usta o decijoj buducnosti i zdravlju pa neka predju sa reci na delaEmbarassed

23/08/2012
12:46 pm
macence
Guest
Guests
337sp_Permalink sp_Print

Nedo, necu ti odgovoriti zasto jer ne znam zasto oni ne daju ni da dojimo tako sopstvenu djecu izmuzenim mlijekom. I ja sam ga prosipala vise od nedelju dana jer je beba bila na terapiji, a ja izmlazala u sobi svojom pumpicom…. Pitala sam mogu li mu dati tako, kategoricno su me odbili sa objasnjenjem da to nije sterilnoConfused… a sterilno je tamo inace sve….Yell

29/08/2012
10:25 pm
Jovana_K
Guest
Guests
338sp_Permalink sp_Print

Ja poceh sa poslom, navikavamo se. Malo promijenili vrijeme obroka, uklopili u dojenje i ok smo, za sad. Mijenjacu smjene – jos sam prva uglavnom- i vrijeme dolaska/odlaska, ali valjda i tada uspijemo da izguramo jos neki period.

 

A pitanje za prethodni post je sjajna tema za pokretanje – jer kod nas se na tako nesto niko ne obazire. Ja sam imala puno mlijeka odmah po rodjenju djece, i zbog carskog r sam bila po 7 dana u porodilistu. Oba puta se potrefilo da neke od porodilja nijesu odmah imale dovoljno, ili nijesu imale uopste mlijeka, i one i ja smo se raspitivale kod babica i doktora da li mogu ja da izmlazam visak ili da dojim i njihove bebe samo dok se njima ne poveca kolicina mlijeka (naravno, njihove bebe su im bile glavne u postizanju te optimalne kolicine, vukle su i vukle i par dana ostajale gladne i morale piti ad). Odgovor je bio zgrozeno negativan. Nismo insistirale, da ne sirimo tenzije. Vjerujem i drugi slicni slucajevi se isto zavrse. A tek cuvanje mlijeka.. hm. mislim da nijesmo spremni ni sposobni za to.  Sad ce renovirati porodiliste u kbc, a doniranje mlijeka mozda docekaju neke nove generacije.

07/09/2012
12:11 am
lara92
Guest
Guests
339sp_Permalink sp_Print

Ćao svima.

Nova sam na forumu, ali zadnjih mjeseci sam iščitavala sve o čemu ste pisale, i stvarno sam oduševljena što i kod nas postoji nešto ovako dobro, što može pomoći majkama u ne tako lakom zadatku – biti roditelj. Kada sam rodila djevojčicu prije 4 godine, znala sam samo ono što sam čula od okoline, nisam se puno služila internetom, malo čitala novine, i bilo mi je prilično teško da se snađem u svemu, svaka sitnica mi je djelovala kao veliki problem, ali i te su “muke” prošle.

Sada sam majka i dječaka od mjesec ipo, ali moram priznati da sam čitajući vaše postove i trudnoću i porođaj prošla mnogo lakše, saznajući stvari o kojima u prvoj trudnoći nisam imala pojma.

Sa ćerkom mi je mlijeko nadošlo tek kada sam izašla iz bolnice, a ta 3 dana u bolnici sam preplakala bez kapi mlijeka, uz bebu koja je završila na infuzij i šok kada sam je vidjela sa iglom u glavi – osjećala sam se kao užasna majka. Od sestara naravno nije bilo pomoći, i to je stvarno grozno iskustvo koje je većina nas, kako vidim, imala. Ali da je psiha stvarno važna uvjerila sam se, jer kada sam došla kući i  konačno mogla biti smirena sa svojom bebom, mlijeko je nadošlo i više nije bilo problema. Boljelo jeste u početku jer je stvorila ragade vukući u prazno, i na pogrešan način, ali sve se to brzo zaboravi, jer ljepšeg osjećaja od dojenja bebe nema. Dojila sam je godinu i 3 mjeseca uz isključivo dojenje do 6 mjeseci.

A sada je sve bilo drugačije – mlijeko krenulo odmah u bolnici, beba vuče, meni se čini znam sve, lako ću, ali on dobije neku infekciju, plus žuticu, dovedu ga na jedan podoj pa dva ne dovedu, ja opet pod stresom, ali kažem sebi kući će biti bolje. I činilo mi se da je bolje do prve kontrole – posle 7 dana beba ima 10 grama ispod težine sa kojom smo izašli, sledećih 7 dobija samo 100 grama, sa skoro mjesec dana još uvijek nije vratio porođajnu težinu, užas. Doktori zadovoljni bebom, on piški, kaki, ne plače mnogo – super beba, ali vaga govori drugačije. Svi oko mene prepanuti, gladan je, loše ti je mlijeko, da nije bolestan, ( već pominju i operacije zeludca )… užasan pritisak. Pokušavam da se izmuzem, jedva 20,30 ml, a ja vidim da mlijeka ima i uporna da ne odustajem od dojenja. Poslušala sam sve vaše savjete, skratila vrijeme između podoja, dojila na svaki zahtjev, i na pola sata ako treba, visio je po cijeli dan na sisi, ali gledajući ga zadovoljnog nisam htjela kapi dohrane da mu dam. Probala sam čaja i kada je popio samo 20ml i to na silu, potvrdilo mi je ono što sam znala – beba mi nije gladna. Vjerovatno ga je produžena žutica usporila, a i možda mu je takav metabolizam, ne znam, ali mi je drago što nisam poklekla ( mada da mi je bilo prvo dijete ko zna što bi bilo). Na sledećoj kontroli sam tresući se spustila bebu na vagu, i dva puta sam tražila da ga izmjere, dobio je 280 gr. Bila sam tako ponosna na sebe, i njega naravno. A sada jos 230, tako da je zadovoljio i taj kriterijum težine. Ne mogu vam opisati koliko me bilo strah da zbog svoje upornosti, i neki bi rekli, tvrdoglavosti ne ugrozim svoje dijete, ali sam nekako kao majka osjećala da je sve u redu i da ne postoji za njega ništa bolje od moga mlijeka.

07/09/2012
8:45 am
Kristina M
Guest
Guests
340sp_Permalink sp_Print

Kad bi znala samo koliku dozu srece je proizvelo tvoje iskustvo u meni:) Znam da nije ni malo lako kroz sve to proci, isto sam iskustvo imala i ja, i bez podrske okolinem (mada suprugovu jesam) mislila sam da cu jednostavno da poludim. I isto mi je bilo drugo dijete, a sa prvim nijedan problem imala nijesam.Ima nas jos takvih koje smo prosle kroz “pakao” ali istrajale i uspjesno dojile svoju djecu. Zato i mislim da svaka majka (onih 985 ustvari koje pominju doktori) moze da doji ako hoce. Svaka cast!

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
7 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…