A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Otitis - zapaljenje srednjeg uva
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
16/02/2012
8:51 pm
montenegrina
Guest
Guests

Uho se sastoji od tri dela: spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg. Spoljni deo uha ima prevashodnu ulogu sprovođenja zvuka do bubne opne iza koje se nalazi srednje uho. U srednjem uhu postoje tri, međusobno povezane slušne koščice koje prenose vibracije sa bubne opne na unutrašnje uho

U unutrašnjem uhu se odvija veoma složen proces prevođenja vibracija u minijaturne električne impulse koji se putem slušnog nerva sprovode u mozak. U unutrašnjem uhu se nalazi i centar za ravnotežu koji je veoma bitan u kontroli položaja tela i neophodan za normalno kretanje. Srednje uvo je Eustahijevom tubom povezano sa mestom gde se nos produžava u ždrelo, pa se tako infekcije nosa i grla lako mogu preneti u srednje uho.
Da li je svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uha?

Nije!

Kada se zapuši nosić, brzo se može zapušiti i Eustahijeva tuba koja spaja nos sa šupljinom srednjeg uha. Tada se nakupi tečnost koja “rasteže” bubnu opnu, a to strašno boli, ali NIJE pravo (gnojno) zapaljenje srednjeg uha!

Tada detetu treba dati ibuprofen (Brufen) i sprej ili kapi za nos (Efedron, Operil P, Olynth…) – za 15-20 minuta nema više bola i dete je super! Redovi koji slede su posvećeni akutnoj (gnojnoj) upali srednjeg uha.
Kako nastaje zapaljenje srednjeg uva kod dece?

Infekcije nosa i grla, veoma često, dovode do inflamacije (zapaljenja) srednjeg uha. Obično su u pitanju blage infekcije izazvane virusima koji vole da se nastane u sluzokoži nosa, pa se prošetaju i do srednjeg uva. Ovo se naročito lako desi kod male dece koja imaju kratke ušne kanale pa nije potrebno prevaliti veliki put do srednjeg uha.

Međutim, ako zapaljenski proces “uskoči” u šupljinu srednjeg uha nastaje jača upala koja se veoma često završava akutnim gnojnim zapaljenjem srednjeg uha. Iako je preko 90% infekcija gornjih respiratornih infekcija kod dece uzrokovano virusima, gnojna upala srednjeg uha uvek zahteva antibiotsku terapiju.
Kako bakterije stižu u srednje uho

Bakterije u srednje uho mogu dospeti iz nosa i grla, spolja, a ređe i putem krvi. Ipak, najčešći put infekcije srednjeg uha kod dece je iz nosa i grla preko Eustahijeve tube koja se i nalazi na prelazu nosa u grlo. Kod dece se retko dešava da se prvo upali spoljašnje uho odakle se infekcija prenosi preko bubne opne u srednje uho.
Kako izgleda dete sa zapaljenjem srednjeg uha

Skoro uvek infekcija počinje kijavicom – zapušenim nosem sa obilnim sekretom koji izlazi iz nosa, ali se i sliva niz grlo i obično dovodi do nadražajnog kašlja. Povišena temperatura se u početku ne mora javiti, ali ako do upale srednjeg uha dođe ona po pravilu raste i javlja se bol u uhu.

Starija deca umeju da se požale i da pokažu koje ih uho boli. Međutim, mala deca su veoma nervozna (kenjkava), a javlja se i karakterističan prodorni plač. Obilno se dete trgne iz sna, probudi se uz vrisak koji se nastavlja u snažan plač koji se ne prekida i pored uzimanja i nošenja bebe. Tada je i temperatura visoka – što je dete manje temperatura je veća, a deca načešće nerado uzimaju obroke. Neretko se plač pojačava pri sisanju jer se negativni pritisak u ustima (koje dete stvara da bi povuklo mleko) prenosi na bubne opne koje su zahvaćenje zapaljenjem i veoma bolne.
Kako se postavlja dijagnoza?

Da bi se postavila dijagnoza neophodan je pregled srednjeg uha otoskopom – jednostavnim aparatom koji omogućava lekaru da vidi bubnu opnu. Potpuno je pogrešno postaviti dijagnozu samo pipanjem prednjeg dela uha deteta (tragusa). Neka deca koja imaju upalu uha ne reaguju na pritisak, a druga koja nemaju zapaljenje srednjeg uha vrište na pipanje uha.

Kao što smo već naglasili, nije svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uva, jer često banalno zapušenje nosa može napraviti bolni refleks u uhu bez prave upale srednjeg uva, a to se može razlučiti samo otoskopom. Zato je otoskopski pregled jedini pravi način da se postavi dijagnoza zapaljenja srednjeg uha kod dece.
Kako se leči

Terapija “pravog” – gnojnog zapaljenja uha kod dece počiva na antibioticima koje prepisuje lekar. Za razliku od upale grla kada se može uzeti bris da se vidi da li ima bakterija, bris srednjeg uha je nemoguće uzeti jer postoji bubna opna koja bi morala da se pocepa. Samo u retkim slučajevim kada bubna opna pukne zbog zapaljenja, pa iscuri gnojni sadržaj može se izolovati bakterija koja je uzrok zapaljenja. Kako je to srećom retko, antibiotska terapija upale srednjeg uha kod dece počiva na poznavanju vrste bakterija potencijalnih prouzrokovača infekcije.
Da li su neophodne injekcije antibiotika

Do pre samo par decenija skoro sva deca su dobijala injekcije penicilina zbog upale srednjeg uha. Danas se penicilinske injekcije retko prepisuju iz nekoliko dobrih razloga.

Prvo, skoro polovina mogućih prouzrokovača gnojne upale srednjeg uha ne reaguje (rezistentno je) na injekcije penicilina. Pored toga, većina dece može da dobija lekove na usta, a postoji veliki broj antibiotika za oralnu upotrebu koji efikasno ubijaju prouzrokovače infekcije srednjeg uha kod dece. Skoro svi ovi preparati se uzimaju na usta i veoma su efikasni u lečenju inflamacije srednjeg uha kod dece. Dakle, ogromna većina dece se može uspešno izlečiti i bez omraženih injekcija.
Koliko traje lečenje

Terapija gnojne infekcije srednjeg uha kod dece traje najmanje najmanje sedam dana, a potreban je i kontrolni otoskopski pregled da se verifikuje uspešnost terapije. Treba podvući da antibioticima treba dati “fore” dva do tri dana za pravo dejstvo, a ako ne dođe do poboljšanja posle tri dana terapije najverovatnije treba promeniti lek – naravno, to je posao pedijatra (ili ORL specijaliste).
Kada su injekcje anibiotika stvarno potrebne

Parenteralna terapija (injekcije) su neophodne kod dece koja ne mogu uzimati lek na usta (zbog upornog povraćanja ili nepodnošenja sirupa), kod dece kod kojih je došlo do pucanja (perforacije) bubne opne, kao i kod najmlađih pacijenata (bebe u prvim mesecima života).
A šta se daje za bol i zapušen nos

Pored antibiotika je neophodno sprečiti bol i obarati povišenu temperaturu – paracetamolom ili ibuprofenom. Najveći broj dece zahteva i kratkotrajnu (tri do četiri dana) primenu kapi za nos (Efedrin, Operil P, Olynth…) koje oslobađaju nos “tereta”, ali i ubrzavaju proces lečenja i smanjivanja bola.

Naravno, pedijatar će odlučiti o svim detaljima terapije, i eventualnom uključivanju specijaliste za uho, grlo i nos u proces lečenja.
Može li da se spreči zapaljenje srednjeg uha kod dece?

Može!

Mame i tate zaista mogu u mnogome pomoći detetu da ne dobije upalu uha – prvo i najvažnije je otpušavanje nosića. Prohodan nos je od bitnog značaja za normalno uzimanje tečnosti i obroka, ali je i neophodan za sprečavanje zapaljenja srednjeg uha.

Što pre treba naučiti dete da “duva” nos! To je jedan od najefikasnijih i najbezbednijih načina da se spreči zastoj sekreta, pa tako i upala srednjeg uha.
Šta raditi ako se upale srednjeg uha često ponavljaju?

Česta zapaljenja srednjeg uha kod dece obavezno traže detaljan pregled specijaliste otorinolaringologa. Potrebno je videti da li postoji uvećan adenoid (“treći” krajnik) koji zatvara Eustahijeve tube i može biti uzrok čestim upalama uha.

Specijalista za uho grlo i nos će odlučiti o eventualnom hiruruškom tretmanu, a ako treći krajnik ne zahteva vađenje, u saradnji sa pedijatrom će se doneti odluka o medikamentoznoj terapiji.

07/02/2014
10:51 pm
Kjara P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 159
Member Since:
23/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Da ne otvaram novu temu. Imate li iskustva sa cestim upalama srednjeg uha i ugradnjom cjevcica? Mi od septembra 5 puta imali upalu uha, totalno sam vise sludjena. Vodila sam je prije nekoliko dana na Cetinje, i doktorka mi je rekla da ce najvjerovatnije morati da joj stavi cjevcice, jer joj se ni malo ne svidja nalaz timpanometrije. Dala nam je terapiju 7 dana, 27 -og na kontrolu pa cemo vidjeti sta dalje. Nije meni strasno ugradnja i sve sto ide, ali ako sam je dobro shvatila (posto sam se totalno pogubila, jer sam je na svoju ruku povela, cisto da je pogleda neko strucan), zbog anestezije mora imati 15 kg ili 2 godine. Ona ima oko 11 kg, i stvarno super jede, niti sta bira niti odbija.

http://lmtf.lilypie.com/VYJip1.png

http://lb5f.lilypie.com/olFWp1.png

07/02/2014
11:10 pm
milenars
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 102
Member Since:
29/09/2013
sp_UserOfflineSmall Offline

kolika ti je devojcica? moja je sa negde 15 meseci pocela sa upalama uha, vec sa 18 meseci su nam predlozili operaciju III krajnika, sto je nama tada bilo nezamislivo – bebu da operisu! (i to ne bilo ko,uvek vodjena kod ORL, i to je bio stav Instituta za majku i dete u Bg-u). Njoj je treci krajnik bio uzrok problema, pored upala uha, uzrokovao je i hrkanje i apnee u snu. Tokom narednih par meseci je situacija postajala gora, da bi tog leta, na moru, imala 3 upale uha jednu za drugom (nedelju dana pauze izmedju svake upale). Onda smo se odlucili na operaciju, operisana je par dana posle drugog rodjendana, ali samo treci krajnik, nije bilo potrebe za cevcicama. Iskreno cu ti reci da se bukvalno preporodila, nikad vise nije imala ni jednu upalu uha!

Ne znam gde si, ja bih verovatno probala slanu sobu, mozda pomogne.

edit: sad sam se setila da su mi neke mame u Bg-u kasnije pricale da mogu da se kupe nekakvi fiseci s voskom za lecenje upale, to se valjda zagreje, ali dalje ne znam sta i kako…ako je to ovde neko koristio, pa da ti opise bolje sta i kako, ja o tome znam iz trece ruke, ali znam da su te mame bas bile uverene da ”radi”.

08/02/2014
9:27 am
Kjara P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 159
Member Since:
23/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Sad ima 19 mjeseci, taman je i nama pocelo sa 15. Dr mi nije rekla uzrok, mada iskreno kako sam se pogubila nisam je ni pitala, ali mislim da nije treci krajnik, nije nista pominjala operaciju krajnika samo cjevcice. U cetvrtak je vodim kod dr Jacimovica, cula sam sve pohvale za njega, pa cisto da cujem jos neko misljenje.

http://lmtf.lilypie.com/VYJip1.png

http://lb5f.lilypie.com/olFWp1.png

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
20 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner