Kidsland odjeća
Kidsland GEOX
Kidsland AVENT

Između redova

Objavljeno: 05/08/2014

Mama Marija

Zanimljivi detalji iz života mene kao roditelja moja su nepresušna inspiracija. Događaji, opisani u mojim tekstovima, po mnogo čemu su prepoznatljivi drugim roditeljima, a opet različiti, osobeni, jedinstveni zbog obilja specifičnih detalja i okolnosti. Roditelji su uvijek na jedinstvenom zadatku.

Mama Marija

Mastitis ne mora da znači kraj dojenja

Borba sa mastitisom je trajala sedam dana, odnosno borba da nastavim sa dojenjem.

Bol koji počinje u pazušnoj jami i širi se niz ruku, otežala i bolna dojka, nagli rast tjelesne temperature, groznica, bol u kostima, mišićima, u cijelom tijelu… Mastitis! Česta, bolna i teška propratna pojava kod dojenja.

Prva dva puta je bilo nelagodno, ali sam izdajanjem, koje je doduše bilo veoma bolno, riješila problem. Treći put sam mislila da imam simptome gripa. I to baš jake. Masaža i izdajanje nijesu pomagali. Onako skrhana, u bolovima, željela sam samo da sve to prođe bez obzira na ishod, tj.da li ću moći da nastavim sa dojenjem ili ne.

Toliko loše sam se osjećala da sam jedva skupila snagu da odem kod ljekara. U trenutku kada mi je rekao da takav mastitis zahtijeva tretman antibioticima, laički sam pomislila da to sigurno znači prestanak dojenja.

U meni se istog časa javio neočekivani osjećaj tuge. Da li od mog lošeg stanja ili od te pomisli, nekontrolisanim plačnim glasom sam upitala: „Da li to znači da moram prestati da dojim?!“

Odjednom sam postala svjesna da bih prestankom dojenja uskratila svom dijetetu ne samo najbolju i najvažniju hranu, već i osjećaj sigurnosti i jaku emotivnu vezu koji se na poseban način razvijaju zahvaljujući dojenju.

Borba sa mastitisom je trajala sedam dana, odnosno borba da nastavim sa dojenjem. Bolno izdajanje, mijenjanje obloga, masaža, nijesu toliko teško padali jer sam u glavi imala važan cilj. Nadam se da se mastis nikada više neće vratiti, a ukoliko bi se to i desilo, opet bih se borila istim snagama.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…


Centar za mame
Linija za vršnjačko
Babe
Tommiee
Sušenje i pranje
Vodič za dojenje
Itana Časovi

Posljednji postovi sa foruma

Leave a Reply