Trudnicama dostupna vakcina protiv velikog kašlja

Institut za javno zdravlje Crne Gore dobio je vakcinu protiv velikog kašlja koja je namijenjena trudnicama.

“Praksa u svijetu je da trudnice između 27 i 36 nedjelje trudnoće prime tu vakcinu da bi njihova beba imala antitijela u odnosu na veliki kašalj dok ne stasa za prvu dozu vakcine. Prvu dozu dajemo novorođenčetu tek sa dva mjeseca, i ono je tada u posebnom riziku jer nema antitijela, pa bi vakcinacijom trudnica postigli da dijete preko krvi majke dobije antitijela”, kazala je u emisiji “Vox populi” na RTNK epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić.

Ona je saopštila da je u Crnoj Gori trenutno stabilna situacija kada je riječ o obolijevanju od malih boginja.

“Posljednji slučaj koji smo registrovali bio je u Pljevljima, i radi se o importovanom slučaju. Do zaražavanja je došlo prilikom boravka u BIH gdje ima preko četiri hiljade registrovanih slučajeva, zbog čega već duže vrijeme apelujemo na građane da se, ako nijesu vakcinisani, i nemaju potvrdu o postojanju izgrađenog imuniteta od malih boginja, suzdržavaju od putovanja”, kazala je Popović Samardžić.

Navodi da je do sada registrovano šest slučajeva obolijevanja od morbila, te da još nema povezanih slučajeva, odnosno transmisije virusa.

“Prijetnja od epidemije postoji jer smo okruženi zemljama koje bilježe porast broja registrovanih slučajeva. Ono što nam pomaže je kakav takav obuhvat vakcinacije, iako je najniži u uzrastima gdje je najznačajnije. Međutim, sa svakom vakcinisanom osobom smanjuje se rizik od transmisije”, kazala je Popović Samardžić.

Izvor: RTNK

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply