Luču dobilo 1.200 učenika, preispitaće kriterijume ocjenjivanja

Na kraju ove školske godine u Crnoj Gori 937 polumaturanata i 263 maturanta dobili su diplomu Luča, kazali su Gradskom portalu iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Na kraju prethodne školske (2022/2023.) godine, u osnovnim školama bilo je 1.037 dobitnika Luča, dok je na kraju srednje škole tokom iste školske godine ovo priznanje dobilo 363 učenika.

Najviše diploma Luča na kraju završenog srednjoškolskog obrazovanje je u Podgorici- 79, Nikšiću- 39, Beranama- 29, a najmanji broj na Žabljaku, Kolašinu i Petnjici, dok u Zeti, Ulcinju, Šavniku, Plužinama i Mojkovcu ove godine nije bilo dobtnika ovog priznanja.

Najveći broj Lučonoša na kraju završene osnovne škole je u Podgorici-359, Nikšiću- 105, a najmanji broj evidentiran je u Andrijevici- 2 i na Žabljaku- 3.

Iz Ministarstva prosvjete najavljuju da će u narednom periodu preispitati kriterijume ocjenjivanja, kao i kriterijume za dobijanje Luče. Cilj je, kako kažu, da imamo zadovoljnog učenika, sigurnog u svoje znanje koje će znati da primijeni u realnom kontekstu.

“Očigledno je da crnogorski učenici stiču nefunkcionalna znanja, a posebno brine činjenica da je mali broj izvanrednih, što ukazuje na novi problem, kad se uporedi sa brojem dobitnika diplome Luča u osnovnim i srednjim školama. Radi se o znanjima koja đaci uče za ocjenu, ali ne umiju da ih primijene u realnom kontekstu“, kazali su iz Ministarstva na čijem je čelu Anđela Jakšić Stojanović.

Navode da se čini da postoje određeni problemi kada su u pitanju kriterijumi ocjenjivanja.

“Kriterijumu su vrlo često neobjektivni i neujednačeni, a osim toga svi smo svjedoci da veoma često i svjesni ili nesvjesni da pritisak roditelja i učenika ima veliki uticaj na proces ocjenjivanja. Iz tog razloga se rješavanju ovog problema mora pristupiti sistemski, kako bismo unaprijedili proces ocjenjivanja i učinili ga objektivnim, kontinuiranim i sveobuhvatnim“, istakli su iz MPNI.

Radiće, kako kaže, na unapređenju kvaliteta obrazovnog procesa.

“Ocjenjivanje ne treba da bude cilj, već sredstvo koje će nam omogućiti da pratimo napredovanje svakog učenika pojedinačno i damo mu povratne informacije o njegovom napretku, kako bi ga ovaj proces podstakao i motivisao i bio, kako u funkciji razvoja i učenika, tako i u funkciji unapređenja kvaliteta obrazovnog procesa“, navode iz MPNI.

Špadijer: Vrijednost Luče znaće se tek kada se uspostave prijemni ispiti

Prema riječima Petra Špadijera iz Prosvjetne zajednice, veliki broj Luča je najupečatljiviji pokazatelj devalvacije kako znanja, tako i procesa ocjenjivanja.

“Forsira se uspjeh po svaku cijenu, stiče se nerealan utisak kvaliteta, a posljedice se prenose i na sljedeće nivoe školovanja. Te „neopravdane“ Luče nekad su želja da se pomogne učeniku, nekad namjera da se isforsira slika o kvalitetu škole, a nekad podložnost pritiscima“, kazao je Špadijer Gradskom portalu.

Kakvu vrijednost imaju Luče, kako kaže, znaće se tek kada se na svim fakultetima uspostave prijemni ispiti.

“Tada će broj bodova na prijemnom realno prikazati opravdanost Luče. Jedna važna, a prilično zanemarena činjenica je da se na ovaj način degradira trud učenika koji su do Luče stigli isključivo svojim znanjem, te se šalje prilično opasna slika da je mudrije iznaći „krivine“ nego provesti 4, 9 ili 13 godina u neprekidnom učenju“, istakao je Špadijer.

Prema njegovim riječima, jedan od faktora je i što imamo ublaženo gradivo koje đaci treba da savladaju.

“Neke oblasti i neki predmeti su dosta redukovani, odnosno zahtjevi su pojednostavljeni i utisak je da pomalo kaskaju za razvojem i sposobnostima učenika. Gubi se izazov, gubi se pozitivna konkurencija, učenje se otaljava, a kampanjski pristup postaje dominantan“, smatra Špadijer.

Ističe da je sveobuhvatna reforma nužna.

“Koliko vidim već je u pripremi. No, najnužnija je promjena mentaliteta, promjena postojeće društvene percepcije obrazovanja. Rad i trud se moraju vrednovati ali i razgraničiti njihov kvalitet. Nerealnim pomaganjem jednoj grupi učenika unižava se uspjeh onih koji su do vrhunskih rezultata stigli isključivo zahvaljujući svom radu”, istakao je Špadijer.

On navodi da postoje jasni kriterijumi ocjenjivanja, ali da ih moramo i primijeniti.

“Kontrola je neophodna na svim nivoima. Opet, moramo shvatiti da kontrola nije sredstvo prinude već samoregulatorni mehanizam. No, za sve navedeno potreban je obrazovan, obučen i samosvjestan prosvjetni radnik, obučeni i predani pedagozi, direktori i nadzornici. Na kraju, potrebno je da cjelokupno društvo promijeni svoj odnos prema uspjehu i da prihvati da je jedini put do uspjeha rad, trud i pokazani rezultati, a ne prečica bilo koje vrste. Plašim se da će ovaj poslednji zahtjev biti najteže riješiti”, kazao je Špadijer.

Iz Sindikata prosvjete nijesu željeli da komentarišu broj Luča u Crnoj Gori i kriterijume ocjenjivanja.

Izvor: Gradski

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply