Počinje manifestacija Podgoričko kulturno ljeto

Tradicionalna manifestacija Podgoričko kulturno ljeto, ove godine biće organizovana 25. put, i trajaće od 2. juna do 20. septembra. U nepuna četiri mjeseca, podgoričkoj publici i posjetiocima Podgorice biće predstavljeni kvalitetni i raznovrsni književni, muzički, pozorišni, filmski, ali i programi iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Sjutra, 2. juna, u podne, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, biće izvedena dječija predstava “Tarzan- gospodar džungle”, Gradskog pozorišta Podgorica, po motivima romana Edgara Rajsa Barouza, u režiji Davora Dragojevića i Tamare Vujošević Mandić.

Kako je saopšteno iz Sekretarijaza za kulturu Glavnog grada, manifestacija će svečano biti otvorena koncertom popularne italijanske akapela grupe NERI PER CASO na Trgu nezavisnosti u 20 časova. Premijernim nastupom poznate grupe pred podgoričkom publikom, biće obilježena 78-godišnjica Republike Italije a koncert se organizuje u saradnji sa italijanskom Ambasadom u Podgorici. “Podgoričko kulturno ljeto” otvoriće sekretarka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Snežana Tomanović, a prisutnima će se obratiti i ambasadorka Italije u Podgorici Andreina Marsela.

Ljubitelje književnosti, od 3. do 5. juna, očekuje “Puškinova nedjelja”, čiji će program obuhvatiti predavanja o životu i djelu jednog od najvećih ruskih pjesnika, te čitanje odabranih odlomaka iz njegovih djela i nagrađenih radova na literarnom konkursu, uz učešće profesora i učenika podgoričke Gimnazije.

Kvalitetna i dobra saradnja s institucijama kulture, nezavisnom scenom, međunarodnim organizacijama i diplomatskim predstavništvima rezultiraće i ove godine obiljem raznovrsnih programa. U saradnji s italijanskom ambasadom, u paviljonu u Njegoševom parku, 4. juna, u 21 čas, biće prikazan nagrađivani film “Ja kapetan”, italijanskog scenariste i reditelja Matea Garonea.

Izložba mlade sarajevske umjetnice Hanne Dujmović biće otvorena u Modernoj galeriji 7. juna, u 20 časova, a iste noći počinje i dvodnevni rokenrol festival “Rockstrikcija”, na platou iza Muzičkog centra Crne Gore, na kome će nastupiti kvalitetni domaći i regionalni bendovi.

U ponedjeljak, 8. juna, u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, biće izvedena popularna predstava Gradskog pozorišta “Mislim da treba da razgovaramo”, nastala po motivima djela Ingmara Bergmana po tekstu dramaturškinje Dragane Tripković, u režiji Danila Marunovića.

Izložba instituta “Yunus Emre” biće organizovana u ponedjeljak, 10. juna, u 19 časova, u Kuslevovoj kući, dok će se narednog dana, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” održati manifestacija “Dan najboljih”, kojom se, iz godine u godinu, promovišu vrijednosti najuspješnijih učenika osnovnih i srednjih škola u Podgorici.

15. Međunarodni festival dokumentarnog filma “Underhill” počinje 12. i trajaće do 20. juna, a publika će biti u prilici da vidi najbolja regionalna i evropska ostvarenja. Projekcije će biti upriličene na košarkaškom terenu u Njegoševom parku.

Tradicionalno dobra saradnja s podgoričkim muzičkim školama “Vasa Pavić” i “Andre Navara”, rezultiraće nizom koncerata na kojima će svoj talenat i znanje predstaviti njihovi učenici.

U četvrtak 20. juna, u 20 časova, u Kuslevovoj kući biće otvorena izložba mlade umjetnice Marije Radusinović, a dan kasnije, na Svjetski dan muzike, dva koncerta: grupe “Srđan Ivanović Modular” u 19.30, u Njegoševom parku, a u 21 čas, na ljetnjoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Studenti Univerziteta “Mediteran”, predstaviće se izložbom radova u četvrtak, 27. juna, u 20 časova, u Galeriji Art, dok će u petak, 28. juna u 19 časova, uslijediti promocija zbirke dječijih radova urednika Mila Bešovića, u sali “Marko Miljanov”, biblioteke “Radosav Ljumović”.

Ljubitelji džeza uživaće 22. i 23. juna na „Made in New York Jazz Festivalu Montenegro 2024“, a književna publika od 27. do 29. juna u programima Međunarodnog književnog festivala “Odakle zovem”.

Tradicionalna ljetnja manifestacija iz oblasti kulture i umjetnosti organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply