Registrovan drugi slučaj malih boginja u Podgorici, i dalje bez utvrđenog izvora

Institut za javno zdravlje Crne Gore registrovao je juče drugi slučaj obolijevanja od morbila u Podgorici. Bolest je otkrivena kod djeteta uzrasta jednu godinu i deset dana, koje još uvijek nije bilo vakcinisano MMR vakcinom. To je do sada peti slučaj malih boginja koji je evidentiran u našoj zemlji.

“Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolijevanja nije epidemiološki povezan ni sa jednim prethodno registrovanim slučajevima u Crnoj Gori. Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju djeteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije. Istraživanje se nastavlja radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva”, navode iz Instituta.

Oni apeluju na građane koji razviju povišenu temperaturu i osip da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje.

“Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine. Činjenica da je osoba zarazna i četiri dana prije pojave ospe, kao i četiri dana nakon, otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti. Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom (koja pored malih boginja štiti i od epidemijskih zaušaka i rubele). Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja”, ističu u saopštenju.

Prema posljednjim dostupnim podacima, ukupno je u Srbiji registrovano 99 slučajeva morbila zaključno sa 19.5.2024. godine. U Republici Srpskoj prijavljeno je 135 slučajeva do 17.5.2024. godine, a u Federaciji BIH registrovano je 3860 slučajeva, do 19.5.2024. godine.

Prema posljednjem izvještaju ECDC do sada je već 16 lica (15 u Rumuniji i 1 u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od malih boginja.

Ne preporučuju se, kako su istakli iz Instituta, putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu, ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply