Ministarstvo pozvalo upravu škole da odustane od kolektivnog kažnjavanja, štetu će platiti roditelji

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija sugerisalo je upravi podgoričke OŠ “Vlado Milić” da ipak organizuje polumatursko veče, nakon odluke direktorice da na taj način kazni sve đake devetog razreda zbog incidenta koji se dogodio u toj ustanovi. Iz ovog resora su pozvali na utvrđivanje i sankcionisanje pojedinaca odgovornih za paljenje krova škole prilikom proslave kraja školske godine i najavili da će Ministarstvo pokrenuti postupak nadoknade štete od roditelja, odnosno staratelja učenika za koje se utvrdi da su odgovorni za izazivanje požara.

“Uskraćivanje doživljaja polumaturske večeri jednoj generaciji, konkretno polumaturantima JU OŠ „Vlado Milić“, predstavlja kolektivno kažnjavanje kojim bi se, svim sadašnjiim i budućim učenicima, poslala pogrešna poruka. Krivica, kako u ovom tako i u svakom drugom slučaju, mora biti pojedinačno utvrđena i adekvatno sankcionisana”, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, kako navode, uputiće Školi sugestiju da polumatursko veče, za one učenike čija krivica nije utvrđena, bude organizovano kako je to bilo i planirano.

“Takođe, obavještavamo javnost da je u veoma kratkom roku Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija izradilo projekat i obezbijedilo sredstva za hitno saniranje posledica požara u JU OŠ „Vlado Milić“. Nakon sprovođenja postupka javnih nabavki koji je u nadležnosti Škole, pristupiće se izvođenju radova u što skorijem roku”, navodi se u saopštenju.

Kažu da će po okončanju postupka utvrđivanja krivice pred nadležnim organima, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija  pokrenuti postupak nadoknade štete od roditelja, odnosno staratelja učenika za koje se utvrdi da su odgovorni za izazivanje požara.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će istrajati u utvrđivanju odgovornosti i svih ostalih aktera u ovom događaju, o čemu će javnost biti informisana. Veoma je važno istaći da će Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija istovremeno preduzimati mjere i raditi na zakonskim rješenjima u cilju prevencije i suzbijanja svih pojava koje, između ostalog, jedan značajan i svečan trenutak, kao što je završetak škole, mogu pretvoriti u djelo izazivanja opšte opasnosti po život i zdravlje ljudi”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su poručlili da ostaju posvećeni osnaživanju obrazovno-vaspitnih institucija, jednako važnom ostvarivanju obrazovne i vaspitne funkcije, te stvaranju sigurnog okruženja za svu našu djecu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply