U podne protest ispred Apelacionog suda: Zaštitimo djecu!

Povodom odluke Apelacionog suda Crne Gore da smanji kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B.B, koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice, za danas u podne zakazan je protest ispred zgrade tog suda u Njegoševoj ulici u Podgorici. Na taj način građani će izraziti nezadovoljstvo postupanjem nadležnih sudova i tužilaštava u slučajevima protiv polne slobode maloljetnika i zatražiti strože, a ne podsticajne kazne za zlostavljače.

Udruženje Roditelji zatražilo je juče, ovim povodom, i hitno sazivanje sjednice Savjeta za prava djeteta, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić, kako bi se razmotrili hitni koraci i mjere u zaštiti djece i maloljetnika od seksualnog uznemiranja i zlostavljanja, i adekvatnog kažnjavanja počinilaca.

Osim brojnih reakcija iz civilnog sektora, zbog odluke Apelacionog suda oštro je reagovao i Ženski klub Skupštine Crne Gore, čije su predstavnice poručile da očekuju da će doći do revizije presude u slučaju višestrukog silovanja djevojčice i da će za taj zločin biti izrečena pravedna kazna.

Ženski klub je saopštio da osuđuju odluku Apelacionog suda za zločin koji je izazvao šok i zgražavanje u zajednici.

“Odluka koja je donijeta, smanjujući kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora, ne samo da je neprihvatljiva, već je i sramna”.

Istakli su da poruka koja se šalje žrtvama i društvu u cjelini, umanjuje ozbiljnost takvih gnusnih zločina i potkopava povjerenje u pravosudni sistem.

Optuženi B.B, kojem je kazna smanjena sa 15 na 8 godina zatvora, mjesecima je silovao djevojčicu od 15 godina. U novembru prošle godine sudija Višeg suda Veljko Radovanović osudio na maksimalnu kaznu, jer je utvrđeno da je od januara do juna 2020. godine, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Nevladine organizacije za ljudska prava Centar za ženska prava (CŽP), Akcija za ljudska prava (HRA), Crnogorski ženski lobi, NVO Prima, SOS Nikšić, Sigurna ženska kuća su juče oštro reagovali zbog drastičnog, a neobrazloženog smanjivanja kazne izvršiocu višestrukog silovanja djeteta.

U svojim reagovanjima NVO su istakle da se na ovaj način silovanje čak i višestruko nad maloljetnicom nagrađuje blagim sankcijama ili smanjenjem već postojećih te da se šalje nedvosmislena poruka i ohrabrenje za nove potencijalne silovatelje, povratnike i pedofile.

Iz Apelacionog suda su juče, nakon burnih reakcija javnosti, u saopštenju za javnost naveli da je izrečena kazna u granicama zakonom propisane kazne.

Vijeće sudija Apelacionog suda koje čine Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol je u obrazloženju navelo da umanjuje kaznu koju je dosudio Radovanović, jer je Viši sud dao višestrukom silovanju i ranijoj osuđivanosti okrivljenog prenaglašen značaj, koji nije takvog karaktera da bi se izrekla maksimalna kazna. Smatraju, takođe, da je osam godina zatvora srazmjerno težini učinjenog krivičnog djela, iako na strani B. B. nije bilo olakšavajućih okolnosti.

Za silovanje maloljetnika zakonom je predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora. B. B. je, inače, u pritvoru već četiri godine, pa je već odležao polovinu kazne.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply