Novčane naknade za roditelje novorođenčadi uvećane na 1000 do 2500 eura

Roditelji koji budu dobili djecu ove godine, nakon stupanja na snagu izmijenog Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, dobiće od države veće novčane naknade podrške u odnosu na sadašnje ali će im dio novca biti isplaćen retroaktivno.

U skladu sa juče usvojenim izmjenama, parovi koji dobiju jedno dijete imaće na raspolaganju 1000 eura podrške, dok će 1500 eura biti opredijeljeno za one koji dobiju drugo dijete, 2000 eura treće, a čak 2500 eura za četvrto i svako naredno dijete.

Parovima koji se ostvare kao roditelji kada izmijene Zakona stupe na snagu biće isplaćen ove godine iznos od 1000 eura, a razlika do punog iznosa odobrene naknade u prvom kvartalu 2025. godine. Izmjene će stupiti na snagu osam dana od objave u Službenom listu.

„Predloženim izmjenama Zakona uvodi se nova mjera iz oblasti socijalne i dječje zaštite čije bi se sprovođenje, prevashodno usljed retroaktivne primjene, odnosilo na sredstva tekućeg budžeta. Imajući u vidu postojeća finansijska ograničenja sa jedne strane i izraženu društvenu potrebu, odnosno razloge koji ukazuju na neophodnost povećanja naknade za novorođenu djecu, sa druge strane, predloženim amandmanom postiže se efekat da tekući budžet za 2024. godinu bude minimalno opterećen, dok će se predložena mjera u punom kapacitetu sprovoditi odnosno isplaćivati sa prihodne strane budžeta koji će biti planiran za sljedeću godinu“, naveo je poslanik Demokrata Momčilo Leković.

Poslanički Klub Demokratske Crne Gore predao je u proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se predlaže povećanje naknade za prvorođeno dijete sa 900 na 1000 eura ali i progresivni model, kojim bi se u zavisnosti od broja djece ta naknada uvećavala.

„Želimo stvoriti okruženje u kojem svako dijete ima jednake šanse za zdrav razvoj i pristup osnovnim potrebama. Porodica je osnovna ćelija društva, pa je razvoj zdravog društva neophodno razvijati odnosno unapređivati upravo ovim mjerama“, ukazao je tada Leković.

Jednoglasnom odlukom poslanika Skupštine Crne Gore u ponedjeljak je usvojena odluka o uvećanju naknada za novorođenčad sa sadašnjih oko 950 eura.

Izvor: Primorski portal

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply