Apelacioni sud: Za višestruko silovanje djevojčice izrečena kazna u granicama koje propisuje zakon

Apelacioni sud Crne Gore saopštio je da razumije potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo odlukom tog suda, donijetom u predmetu protiv B.B, koji je optužen za višestruko silovanje djevojčice, imajući u vidu vrstu krivičnog djela i kategoriju žrtve. Međutim, svoju odluku su, kako navode, donijeli na osnovu brižljive i svestrane analize spisa predmeta i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja, u skladu sa zakonom o čemu su dati razlozi u obrazloženju presude.

Vijeće Apelacionog suda, u kojem su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol, smanjilo je kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B. B, koji je osuđen za produženo krivično djelo silovanje maloljetnika. Za počinioce ovog krivičnog djela Krivični zakonik predviđa kaznu u trajanju od pet do 15 godina.

“Učiniocu krivičnog djela sud je odmjerio  kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo i u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu, nalazeći da se izrečenom kaznom u konkretnom slučaju postiže svrha kažnjavanja iz člana 32 Krivičnog zakonika Crne Gore u okviru opšte svrhe izricanja krivičnih sankcija iz člana 4 istog zakona”, piše u saopštenju.

B.B. je u julu 2022. godine presudu izrekla sutkinja Višeg suda u Podgorici Vesna Kovačević.

Okrivljeni je, inače, u pritvoru već četiri godine, pa je odležao polovinu kazne.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply