U Crnoj Gori 4.000 djece sa autizmom, država može poboljšati njihov položaj

Prema podacima koji su dostupni, u Crnoj Gori ima oko 4.000 djece sa dijagnozom iz spektra autizma, dok njih oko 270 koristi usluge Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju “Ognjen Rakočević”. To je saopšteno povodom Svjetskog dana osoba sa autizma, nakon današnjeg sastanka potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade Dragoslava Šćekića sa direktoricom Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marinom Vujačić i predsjednicom Fondacije “Ognjen Rakočević” Valentinom Rakočević.

One su na sastanku potpredsjednika Šćekića upoznale o ciljevima, misiji i nekim od aktivnosti koje sprovode UMHCG i Fondacija “Ognjen Rakočević”, kao i o problemima sa kojima se suočavaju u radu i praksi.

“Sagovornici su se saglasili da je položaj mladih sa invaliditetom u Crnoj Gori veoma izazovan i svakako da država mora kontinuirano odlučnije raditi kako bi se, uz stalnu međuresornu i međusektorsku saradnju, taj položaj poboljšao”, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade.

Na sastanku je, takođe, istaknuto da se djeca, mladi i osobe sa autizmom u Crnoj Gori suočavaju sa izazovima kao što su nedovoljni resursi i neujednačene prakse i pristupi, a da unapređenjem ljudskih i povećanjem prostornih kapaciteta, te uvođenjem savremene opreme država može poboljšati taj položaj”, ističe se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da se nedostatak stručnog kadra može premostiti stipendiranjem u okviru stručnih programa za obrazovanje kadra neophodnog u ovoj oblasti.

“Unapređenje multisektorskog rada nadležnih institucija, sektora i zajednica u oblasti usluga za djecu sa smetnjama u razvoju treba da donese direktne koristi i djeci i njihovim porodicama”, navodi se u saopštenju.

Ravnopravnost položaja svih mladih osoba u svim društvenim oblastima u crnogorskom društvu je ono za šta se, kako su saopštili, zalaže i resor za demografiju i mlade i Ministarstvo sporta i mladih.

“Istaknuto je i da se kroz aktivnosti Savjeta za prava djeteta mogu sprovoditi brojne inicijative koje će doprinijeti postizanju ravnopravnosti i stvaranja jednakih šansi. U tom kontekstu, biće održana i tematska sjednica posvećena položaju djece i osoba s autizmom i njihovih porodica”, navodi se u saopštenju iz kabineta potpredsjednika Vlade.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply