Od danas elektronski upis 8.900 đaka prvaka

Za narednu školsku godinu, prema podacima iz matične evidencije građana, za upis u prvi razred doraslo je oko 8.900 djece, a podnošenje zahtjeva počelo je danas.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, u prvi razred se upisuju djeca rođena 2018. godine, a roditelji, odnosno staratelji mogu podnijeti zahtjev elektronskim putem putem portala www.upisi.edu.me.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija pojasnili su za Gradski portal da su osnovne škole u obavezi da u MEIS aplikaciju unesu raspored termina testiranja djece prije početka upisa.

“Prilikom podnošenja zahtjeva, nakon prijavljivanja, unose JMB djeteta kada se automatski povlači dio podataka iz registara državnih institucija, što je olakšica u postupku podnošenja zahtjeva (registar građana i iz registra MRSS). Potom, takođe elektronskim putem, biraju termin za razgovor sa predstavnikom pedagoško psihološke službe škole, čime se prevazilazi jedan od odlazaka u školu. Roditelj dobija povratnu informaciju o podnesenom zahtjevu. Dakle, postupak prijavljivanja je veoma jednostavan. Kao dodatnu pomoć roditeljima, Ministarstvo je objavilo video tutorijal u kojem su jasno prikazani svi koraci elektronskog prijavljivanja. Ovaj tutorijal je objavljen na početnoj stranici portala za upis, kao i na sajtu Digitalna škola”, kazali su iz Ministarstva.

Ukoliko roditelj odnosno staratelj nije u prilici da zahtjev za upis u prvi razred osnovne škole podnese elektronskim putem, to može učiniti neposrednim odlaskom u školu.

U osnovnu školu, u skladu sa Zakonom, kako ističu iz Ministarstva, upisuju se djeca koja će u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu, navršiti šest godina života.

Izvor: Gradski portal

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply