O organizaciji Škole u prirodi odlučuje škola, ali zeleno svjetlo treba da daju i roditelji

Program Škola u prirodi u većini obrazovnih ustanova održaće se krajem ovog mjeseca i tokom maja, pretežno u Ulcinju i Budvi, te na Žabljaku. Veliki broj roditelja reaguje ovih dana, uz tvrdnje da im škole nameću neprimjereno skupe ponude, o kojima nisu imali priliku da se izjasne.

To što ove godine u ponudi ima mahom i hotela sa pet zvjezdica, Radoje Novović iz Zavoda za školstvo objašnjava poskupljenjem i visokim standardima koji se moraju obezbijediti. Kaže da je to udar na budžet roditelja, podsjeća da program nije obavezan i ističe da objekti moraju poštovati sve kriterijume za prijem i boravak djece. Gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti, on je podsjetio da Zavod daje smjernice školama sa pedagoškog stanovišta kako treba da izgleda ovaj program, ali ne mogu da utiču na to koju ponudu će uprava obrazovne ustanove izabrati.

“To je na neki način odgovornost uprava škola, moraju da biraju najbolju ponudu i da vode računa. Na kraju krajeva i Savjet roditelja daje zeleno svjetlo ili ne da se ta Škola u prirodi organizuje. Procedure postoje. Ako se roditelji nisu izjasnili to je neprihvatljivo. Prevashodno se moraju pitati roditelja, a u obzir se uzimaju i sugestije učenika”, istakao je Novović.

To što ove godine u ponudi imamo mahom i hotele sa pet zvjezdica, Novović objašnjava poskupljenjem i visokim standardima koji se moraju obezbijediti. Kaže da je to udar na budžet roditelja, podsjeća da program nije obavezan i ističe da objekti moraju poštovati sve kriterijume za prijem i boravak djece. Takođe, ističe i da je, pored preporuka koje daje Zavod za školstvo, organizacija prepuštena upravama škola, ali je veoma važno i predviđeno da se o ponudi izjasne i roditelji, preko Savjeta.

“Da je čisto, uredno, da imaju prostorije gdje bi se mogla organizovati nastava. Naravno da je hrana tu jako bitna”, istakao je i dodao da će Uprava za bezbjednost hrane najmanje tri nedjelje prije organizacije programa ispitati uslove u kojima će se realizovati Škola u prirodi, kako sa stanovišta higijene, tako i sa aspekta bezbjednosti hrane, da ne bi bilo problema, kao što je bio slučaj ranijih godina.

“Moraju svi preduslovi da se ispune, da bi se Škola u prirodi realizovala. Naravno, tu je jako važan i taj pedagoški, vaspitni i obrazovani smisao škole u prirodi, jer je cilj da se djeca u nekim izmijenim okolnostima, u prirodnom okruženju, gdje su udaljeni od kuće i roditelja, da se osamostale, da budu interaktivni, da su timski nastrojeni”, istakao je Novović.

On podjeća da je na upravama škola i savjetima roditelja da odluče hoće li djeca nositi mobilne telefone.

“Moja preporuka je da se roditelji previše ne interesuju, da puste djecu da budu samostalnija, da preuzimaju odgovornost. Važno je da roditelji pokažu interesovanje, ljubav, ali nikako strijepnju, jer to može napraviti dodatni pritisak na djecu, da im oteža proces osamostaljivanja ili sazrijevanja, ali to je sve stvar dogovora i škole i roditelja”, kazao je Novović.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply