Roditelji osnovaca nezadovoljni: Škola u prirodi u hotelu sa pet zvjezdica

Škola u prirodi, definisana prema dokumentima kao vaspitno-obrazovni rad koji se odvija u prirodnoj sredini, van mjesta stanovanja učenika, ove godine će većinu roditelja podgoričkih osnovaca koštati skuplje, ali će đaci boraviti u luksuznom rizortu u Ulcinju.

Rizort “Azul bič Montenegro”, na Velikoj plaži u Ulcinju, koštaće ih 225 eura za četiri dana, što je velika razlika u odnosu na prošlogodišnje cijene, ali i paket koji je 100 eura skuplji od onoga za odmaralište na Ivanovim koritima na Lovćenu, gdje su prethodnih godina boravili đaci pojedinih škola.

Dio nezadovoljnih roditelja, koji su se obratili redakciji Dana, kažu da im škola nije ni ostavila mogućnost izbora, dok direktori uglavnom objašnjavaju da je odmaralište na Lovćenu u lošem stanju, ali i da Škola u prirodi nije obavezna za đake.

Prema objavljenim tenderima, škole uglavnom traže agenciju za organizovanje Škole u prirodi u opštini Ulcinj, dok su malobrojne navele da đake šalju na Crnogorsko primorje.

Škole su raspisale gotovo identične tendere, pa tako u tehničkim specifikacijama navode da je predmet nabavke organizovanje Škole u prirodi u opštini Ulcinj, u trajanju četiri dana, za učenike od prvog do šestog razreda. Procijenjena vrijednost jednog od ovih tendera je 190.540 eura.

Roditelji učenika OŠ “Pavle Rovinski” u Podgorici, koji su se prethodnih nekoliko dana obraćali redakciji Dana, a nakon sastanaka koje su imali u školi, kažu da su za taj novac djeca mogla boraviti u aprilu bilo gdje u inostranstvu.

“Nekorektno je prema djeci i roditeljima da raspišu tender samo za Školu u prirodi u Ulcinju i još po toj cijeni, koja je za 100 eura veća od prošlogodišnje. Na ovaj način direktno omogućavaju ponuđačima da diktiraju cijene. Korektno bi bilo da su tender raspisali za Crnogorsko primorje, pa bi možda dobili i ponude za Čanj, Bečiće, Bijelu… O čemu se radi? Namještanju tendera za jednu agenciju? Još nam je rečeno da djeca moraju kupovati vodu, jer u Ulcinju nije za piće”, kaže ova nezadovoljna majka osnovca iz OŠ “Pavle Rovinski”.

Direktorica te škole Nataša Popović rekla je za Dan da je to želja većine roditelja, dodajući da Škola u prirodi nije obavezna za đake.

”Godinama unazad škola je đake slala u odmaralište na Ivanovim koritima. Dio roditelja je bio za to odmaralište. Ove godine nastavnici su sugerisali da su sada tamo loši smještajni uslovi, objekat prokišnjava i slično”, rekla je Popović.

Na pitanje zbog čega tender nijesu raspisali za Crnogorsko primorje, već za Ulcinj, Popović je uputila novinare na službenicu za javne nabavke.

Na ovaj tender se javila jedna turistička agencija “Inrut” iz Podgorice, koja je i dobila ovaj posao.

Milena Lopičić iz agencije “Inrut” kaže da se radi o odličnim smještajnim i drugim uslovima za đake u hotelu sa pet zvjezdica, koji je smješten na Velikoj plaži, sa sportskim terenima, igralištima i brojnim drugim sadržajima.

“Prošle godine smo za škole prvi put organizovali Školu u prirodi u ovom hotelu i svi su bili izuzetno zadovoljni”, ističe Lopičić.

Na pitanje povodom sumnji roditelja da je tender raspisan za jednu agenciju, što za njihov kućni budžet znači daleko veći izdatak nego da je izabran neki drugi hotel, Lopičić tvrdi da “Inrut” nema monopol, iako u većini slučajeva organizuje Školu u prirodi.

“Nemamo monopol, radi se o tome da mali broj agencija radi školski turizam. Da je to lako i unosno, svi bi radili Škole u prirodi”, poručuje Lopičić.

Ona napominje da u Crnoj Gori ima veoma mali broj hotela koji žele da prime đake ili u drugom slučaju, nemaju za to potrebne smještajne kapacitete, zbog čega nije lako organizovati ovaj školski program.

Za razliku od OŠ “Pavle Rovinski”, škola “Radojica Perović” je tender raspisala za boravak djece na Crnogorskom primorju. Direktorica Snežana Dakić kazala je da se očekuje otvaranje ponuda na tenderu.

“Vidjećemo koje ponude ćemo dobiti. Nakon roditeljskih sastanaka, stav Savjeta roditelja bio je da djeca i ove godine idu na Crnogorsko primorje”, ističe Dakić.

Prošle godine đaci OŠ “Radojica Perović” boravili su u pomenutom ulcinjskom rizortu.

Prema informacijama iz nekih drugih škola iz Podgorice i susjednih opština, na tendere koje su raspisali za boravak djece u Čanju, nije se javila nijedna agencija.

Direktorica OŠ “Vlado Milić” Ivana Milić za Dan kaže da su djeci u tom uzrastu potrebna odmarališta i što više aktivnosti u prirodi, te da njima ništa ne znače luksuzni rizorti.

“Država treba da se pozabavi ovim problemom, da se uspostavi neki red. Voljela bih da škole u prirodi budu povoljnije za roditeljski džep, da imamo odmarališta za učenike i organizovanje Škole u prirodi. Ispravno bi bilo da ima više ponuda i da roditelji izaberu”, ističe Milić.

Ona navodi da su roditelji rekli da ne žele da djeca idu u Budvu, kao prošle godine, već u Ulcinj.

“Savjet roditelja je tako odlučio”, dodaje Milić.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply