Uhapšen maloljetnik zbog lažnih dojava o bombama

Uprava policije identifikovala je i lišila slobode jednog maloljetnika starog 17 godina, koji je putem mejla slao poruke prijeteće sadržine na adresu srednje muzičke škole u Kotoru. 

Na rasvjetljavanju slučaja radili su službenici Sektora za borbu protiv kriminala zaduženi za suzbijanje visokotehnološkog kriminala su zajedno sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, kroz međuagencijsku saradnju i saradnju sa međunarodnim partnerima, a uz koordinaciju sa nadležnim državnim tužilaštvom.

“Pripadnici policije su, po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, juče lišili slobode maloljetnu mušku osobu staru 17 godina zbog sumnje da je izvršila krivično djelo lažno prijavljivanje. On je, kako se sumnja, 27. februara, uputio više prijetećih mejlova na adresu Srednje muzičke škole „Vida Matjan” u Kotoru, a čiji sadržaj se odnosio na navodno postavljene eksplozivne naprave”, piše u saopštenju Policije.

Imajući u vidu posljednje događaje, u kojima su mete sajber aktivnosti bile obrazovne ustanove, iz Uprave policije najavljuju da će kontinuirano nastaviti istraživanje ovih kriminalnih aktivnosti sa posebnim fokusom i pažnjom kroz raspoložive kapacitete, u cilju zaštite najranjivijih društvenih kategorija.

Kako su objasnili u saopštenju, aktivnosti koje se preduzimaju u sajber prostoru podrazumijevaju i odgovorno ponašanje svih korisnika informacionih tehnologija, uz naglašavanje da svako kršenje pozitivno pravnih propisa povlači i određeni oblik odgovornosti.

Pozvali su i roditelje da povećaju nadzor i kontrolu svoje djece u sajber prostoru. 

Uprava policije će kroz preventivne mehanizme u narednom periodu uspostaviti i dodatne operativno – standarne procedure postupanja, po modelu međunarodnih bezbjednosnih službi, u ovakim slučajevima. Na taj načnin će se kroz inkluziju sa upravama škola, zajedničkim pristupom djelovati u cilju smanjenja eventualnih bezbjednosnih rizika.

U odnosu na samu prijavu će se postupati u realnom vremenu uz ocjenu trenutnih okolnosti i prijetnji, kako bi se spriječilo destruktivno djelovanje neodgovornih pojedinaca, I na koji način bi se smanjila šteta, pritom vodeći se prioritetima zaštite lične i imovinske sigurnosti građana. 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply