Sindikat prosvjete prihvatio predlog Vlade, prekida se štrajk u obrazovnim ustanovama

Glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore prihvatio je ponudu Vlade o povećanju zarada i donio odluku da se prekine štrajk u obrazovnim ustanovama.

Većina članova Glavnog odbora izjasnila se danas na elektronskoj sjednici pozitivno povodom predloga koji im je dostavljen danas, a prema kojem će plate prosvjetnim radnicima od 1. jula biti uvećane za deset procenata bruto, a od 1. septembra za 17 odsto neto kumulativno.  

To je potvrdio i predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović na konferenciji za novinare. On je kazao da, nakon povećanja koeficijenata od 10 odsto, očekuje ih novo povećanje kumulativno od 17 odsto neto. Vlada, kako je kazao, u predlogu sporazuma, nije precizirala kako će doći do tog povećanja.

“Prvim uvećanjem pokrivamo dio 2024, a drugim 2025. godinu”, rekao je Božović, dodajući da će se to odnositi i na vannastavni kadar.

On je istakao da ne može reći da su izašli kao pobjednici, ali ni kao gubitnici.

“Ne mogu da kažem da smo prezadovoljni, ali imali smo jednu neravnopravnu borbu sa sistemom”, istakao je on.

Kaže da nisu poklekli iako je bilo “žestokih pritisaka pojedinih direktora”.

” Prvi će oni stati u red da prime povećanje. Bilo je štrajkbrejkera među nama koliko hoćete. Kad smo rizikovali da ostanemo bez posla, oni su fino sjedjeli i ćaskali uz kaficu. Nažalost moramo da idemo dalje. Nismo izašli kao pobjednici, a ni kao gubitnici. Pokazali smo da za ovu branšu predstoji svijetla budućnost”, rekao je Božović.

Kazao je da će se Sidnikat sada okrenuti I nekim drugim aktivnostima, a njihova misija je da obrazovni sistem bude bolji.

On je kazao da će sporazum biti potpisan narednih dana.

Komentarišući namjeru Vlade da kroz Zakon o zaradama u javnom sektoru izuzme sve koeficijente iz granskih i kolektivnih ugovora, naveo je da će SIndikat prosvjete uložiti napor da očuva GKU.

On je poručio da su pokazali  da među prosvjetnim radnicima ipak vlada sloga i veliko jedinstvo i da su ipak pokazali da za ovu branšu predstoji svijetla budućnost.

Božović je kazao da će biti džentlmenski da Ministarstvo povuče tužbu koje je podnijelo protiv Sindikata prosvjete zbog organizacije štrajka.

“Mislim da bi bilo džentlmenski da mi povučemo one tužbe koje smo najavili pred sudom i Agencijom za mirno rješavanje sporova, i džentlmenski će biti da Ministarstvo povuče tužbu pred sudom o utvrđivanju zakonitosti štrajka. Očekujemo da Ministarstvo narednih dana preda Agenciji predlog za donošenje akta o minimumu procesa rada u predškolskom i osnovnom obrazovanju”, poručio je Božović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply