Na pomolu dogovor Vlade i Sindikata, štrajk u školama se nastavlja i sjutra

Foto: CDM

Premijer Milojko Spajić saopštio je da su predstavnici Vlade i Sindikata prosvjete večeras došli do rješenja, kojim će prosvjetnim radnicima od 1. jula zarade biti uvećane za deset odsto bruto kroz sistemsko rješenje, a od početka iduće školske godine, odnosno od 1. septembra mogu očekivati povećanje od 17 procenata neto kumulativno. Štrajk u školama i vrtićima ipak će biti nastavljen i sjutra, jer će se Glavni odbor izjasniti o ovoj ponudi Vlade tek nakon što je ujutro dobiju u pisanoj formi.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je, nakon sastanka, da će obustava nastave u školama biti nastavljena sve dok prosvjetari ne usaglase stavove i ne izjasne se o ponudi.

Spajić je kazao da očekuje da će predlog upućen prosvjetnim radnicima biti sjutra potpisan u vidu sporazuma.

Današnji sastanak je, kako ocjenjuje, bio intenzivan, ali i produktivan, te smatra da su razriješili sve nedoumice.

„Mislim da je bilo dosta nerazumijevanja. Apsolutno smatramo da je prosvjeta prioritetna kategorija i mislim da je apsolutno opravdano njihovo nezadovoljstvo zaradama. Mi se tu slažemo, bilo je pitanje modaliteta kako ići naprijed“, rekao je Spajić.
Misli, kako je kazao, da su večeras došli do rješenja koje je održivo i dobro za sve.

„To podrazumijeva zakonsko, sistemsko rješenje”, rekao je Spajić.

Božović je, na konferenciji za medije, kazao da on nema mandat da sam potpiše nešto, te da i sjutra nastavljaju štrajk.

„Žao mi je što ovakav razgovor nijesmo vodili prethodna dva mjeseca. Sjutra se nastavlja štrajk. Boga molim da to sjutra završimo“, rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, razgovarali su i sa ministarkom prosvjete Anđelom Jakšić Stojanović da li će biti sankcija prema prosvjetnim radnicima koji su u štrajku, kao i da su oni spremni da odrade sve što je propušteno ovih dana.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply