Projekat Uči i igraj za djecu iz opština sa sjevera Crne Gore

Nakon uspješno realizovanih projekata Uči i igraj u Podgorici i Nikšiću, udruženje Roditelji i UEFA fondacija za djecu, ove godine su počeli da ga sprovode u čak 12 opština, pretežno sa sjevera Crne Gore. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Fudbalskim savezom Crne Gore, a u cilju podrške bavljenju sportom, obrazovanju i socijalnoj integraciji djece osnovnoškolskog uzrasta.

“Glavna poruka projekta – jednake mogućnosti obrazovanja i bavljenja sportom za svu djecu, je već godinama težnja udruženja Roditelji. Protekle dvije godine su dale rezultate na koje smo ponosni – preko 700 đaka je unaprijedilo čitanje i pisanje, a više od 1.500 djevojčica i dječaka naučilo je osnove fudbala. Aktivnosti su, kroz druženje, povezale vršnjake među kojima postoje brojne nejednakosti”, kazala je Biljana Popović, koordinator za socijalnu podršku udruženja Roditelji.

Projekat Uči i Igraj udruženje Roditelji će sprovoditi od februara do jula 2024. godine, a obuhvatiće ukupno 1.440 djece uzrasta od 7 do 10 godina iz Mojkovca, Plava, Berana, Žabljaka, Kolašina, Rožaja, Pljevalja, Bijelog Polja, Nikšića, Danilovgrada, Zete i Podgorice. Glavne aktivnosti biće usmjerene na radionice čitanja i pisanja za đake kojima je potrebna dodatna podrška, i na besplatne treninge fudbala, dok će završni događaj projekta biti veliki fudbalski kup.

”Fudbalski savez Crne Gore, kao socijalno odgovorna organizacija, prepoznao je značaj ovog projekta i sa zadovoljstvom učestvuje u njemu. Fudbal, i sport uopšte, može biti snažan inkluzivni faktor i zbog toga je važno konstantno raditi u tom smjeru. Fudbal je jedinstven po tome što ima moć da prevazilazi granice nacionalne, etničke, rodne ili vjerske pripadnosti, to je teren za igru na kojem se svako osjeća prihvaćenim. Kroz ovaj i slične projekte želimo da pošaljemo snažnu poruku da fudbal mora biti dostupan svoj djeci u našoj državi”, saopštio je Danilo Vukotić iz Fudbalskog saveza Crne Gore.

Projektom su obuhvaćene osnovne škole ”Mustafa Pećanin”, ”Vuko Jovović”, ”Salko Aljković”, ”Hajro Šahmanović”, ”Mileva Lajović Lalatović”, ”Aleksa Đilas Bećo”, ”Marko Miljanov”, ”Radomir Mitrović”, ”Božidar Vuković Podgoričanin”, ”Vladika Danilo”, ”Risto Manojlović”, ”Dušan Obradović”,   kao i fudbalski klubovi  ”Durmitor”, ”Ibar”, ”Gorštak”, ”Breznica”, ”Jedinstvo”, ”Brskovo”, ”Berane”, ”Zora”, ”Župa”, ”Jezero” i ”Ribnica”. 

UEFA fondacija za djecu finansijski je podržala 64 projekta širom svijeta koji unapređuju prava djece na obrazovanje, sport i zdravlje, a Udruženje Roditelji je jedina organizacija u Crnoj Gori kojoj je, već treću godinu, odobrena podrška na ovom konkursu.

”Djeca na sjeveru Crne Gore imaju manje vannastavnih sadržaja i mogućnosti od njihovih vršnjaka iz drugih gradova. Zato smo željeli da djevojčicama i dječacima iz sjevernih opština omogućimo dodatne besplatne aktivnosti, ali i da skrenemo pažnju nadležnima na značaj jednakih mogućnosti za svu djecu u Crnoj Gori”, poručuje Popović.

Udruženje Roditelji, kroz socijalne servise koje pruža, godinama sprovodi brojne aktivnosti čiji je cilj podrška djeci u obrazovanju i sportu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply