Dječak će biti premješten u drugu školu, nasilje izazvalo nasilje

Nastavničko vijeće podgoričke OŠ “Branko Božović” potvrdilo je predlog Odjeljenjskog vijeća da učeniku devetog razreda koji je prije dva dana sa fantomkom na glavi poprskao drugove u učionici biber sprejom i jednog udarao palicom po leđima, bude izrečena vaspitna mjera premještaj u drugu školu. To je saopštila direktorica škole Biljana Stamatović.

Porodica polumaturanta tvrdi da su ga dva dječaka još od šestog razreda maltretirala, zbog čega je izbjegavao nastavu. Ne žele, kako kažu, da pravdaju njegov postupak, niti bi to ikad pokušali, ali smatraju važnim da se ukaže i na to da je dječak godinama bio izložen nasilju vršnjaka.  

Stamatović navodi da se u procesu donošenja odluke Vijeće rukovodilo time da izrekne mjeru koja je u najboljem interesu svih učenika.

“Sve naredne aktivnosti sprovodiće se u skladu sa zakonom i predviđenim procedurama”, saopštila je Stamatović.

Podgorička policija je juče po nalogu tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv maloljetnika starog 14 godina koji je juče u Osnovnoj školi Branko Božović, ušao u učionicu sa fantomkom na glavi, te je sprejom sa nadražujućim dejstvom prskao po učionici, a zatim maloljetnom drugu zadao udarce palicom u leđa.

Incident se dogodio prije dva dana u osam sati ujutru tokom školskog časa.

Zbog nasilja izbjegavao školu?

Porodica polumaturanta obratila se juče redakciji Vijesti, kako su kazali, ne da ga pravdaju, već da ukažu na to da je maloljetnik bio meta dva vršnjaka još od šestog razreda.

“Ne želimo niti bismo ikada pokušali da opravdamo njegov postupak, ali ne možemo da zažmurimo na to da je i naš dječak već nekoliko godina na meti istih dječaka, kazali su za Vijesti članovi porodice dječaka. Maltretiranje je bilo intenzivnije iz dana u dan, pa je zbog toga izbjegavao da ide u školu”, tvrdi porodica.

Kazali su i da, kako je dječak izbjegavao odlazak u školu, prijetnje dobijao najčešće na društvenim mrežama. Tvrde i da je više puta preko društvenih mreža “pozivan na tuču”.

“On je u ponedeljak otišao na nastavu. Jedan od dječaka mu je tražio da skine obuću, navodno kako bi je probao. On je to, zbog ranijih iskustava, shvatio kao prijetnju. Zbog toga nije išao u školu nekoliko dana i onda se desio nemili događaj u četvrtak”, rekla je porodica Vijestima.

Tvrde da su o problemu pričali sa razrednim starješinom.

“Obavijestili smo starješinu da postoji problem, da učenik trpi nasilje. Međutim, nama je rečeno da starješina nije upoznat sa tim problemom, jer je anonimna kutija za prijave nasilja bila prazna. Odnosno, njegovog imena u njoj nije bilo, pa su pretpostavili da je sve u redu i da se ništa ne dešava”, objašnjava porodica.

Direktorica škole Biljana Stamatović kazala je Vijestima prije dva dana da učenik nije redovno dolazio na nastavu, a da su u školi u više navrata razgovarali sa njim, da je obećavao da će redovno pohađati časove. Ona tvrdi da do sada nije bio problematičan, ali i da je upoznata sa tim da je bilo svađa preko društvenih mreža.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović, ranije je saopšteno da su tražili od uprave škole izjašnjenje, a od Prosvjetne inspekcije da ispita da li je ustanova preduzela sve iz svoje nadležnosti.

Roditelji odjeljenja devetog razreda, u kojem se dogodio incident u četvrtak su saopštili upravi škole da neće dozvoliti da se dječak vrati na nastavu.

Oni su juče, u dopisu dostavljenom Vijestima, poručili da nijesu zadovoljni postupanjem školske uprave, Uprave policije i Ministarstva nauke, prosvjete i inovacija.

“Napravili su vidljive propuste, a samo nezadovoljstvo roditelja u postupanju uprave škole zbog nepreuzetih radnji prema dječaku samo zbog velikog broja izostanaka sa školske nastave, pa do službenika za socijalni rad koji nisu postupili po zakonu…”, kazali su roditelji, dodajući da se nadležni resor nije “udostojio da kaže roditeljima da li je bezbjedno poslati djecu u školu”.

Uključio se i Centar za socijalni rad

U slučaj se, rečeno je juče “Vijestima” iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, uključio i podgorički Centar za socijani rad.

“Centar za socijalni rad je upoznat sa slučajem od strane škole i dogovorena je saradnja u pravljenju plana podrške dječaku, kao i ostaloj djeci koja su učestvovala u ovom događaju. Obavljene su konsultacije i sa policijom i dogovoreno je da se nakon izjašnjenja tužioca dostavi informacija o kvalifikaciji djela. U međuvremenu, Centar je počeo rad na vođenju slučaja”, odgovorili su iz resora Naide Nišić.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su obećali da će pratiti aktivnosti Centra u ovom predmetu.

Izvor: RTCG/Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply