Vakcina protiv HPV-a sada dostupna i za dječake

Institut za javno zdravlje saopštio je da je program vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u Crnoj Gori unaprijeđen, tako da je sada vakcinacija omogućena djevojčicama i dječacima u više uzrasnih grupa.

“Vakcinacijom protiv humanog papiloma virusa smanjenjuje se rizik obolijevanja od nekoliko vrsta raka koji su u većoj ili manjoj mjeri povezani sa HPV infekcijama: rak grlića materice, rak anusa, rak vagine, rak vulve, rak usne duplje i ždrijela i rak penisa. Pored prevencije navedenih malignih oboljenja vakcinacija značajno smanjuje rizik od genitalnih bradavica (kondiloma)”, navode iz Instituta za javno zdravlje.

Kako su kazali, vakcinacija djevojčica predstavlja prioritet jer je primarni cilj smanjenje obolijevanja i umiranja od raka grlića materice, ali je vakcinacija dječaka značajna jer smanjuje rizik od raka usne duplje i ždrijela, raka anusa, raka penisa i genitalnih bradavica.

“Takođe, vakcinacijom djevojčica i dječaka utičemo na smanjenje prenosa visoko rizičnih tipova HPV. S obzirom da HPV ne bira pol, uvođenjem vakcinacije za dječake želimo i da pošaljemo poruku jednake brige o zdravlju svih članova našeg društva, jer je HPV vakcina ključno sredstvo za sprječavanje širenja HPV infekcija”, kažu iz IJZ.

Vakcinacija u Crnoj Gori se od 8. februara 2024. godine sprovodi kod djevojčica i dječaka od navršenih najmanje devet godina života, odnosno u četvrtom razredu osnovne škole.

“Imunizacija se sprovodi i kod djevojčica i dječaka uzrasta od 10 do 14 godina života, ukoliko nijesu imunizovani u uzrastu od devet godina, tako da se cijela uzrasna grupa od 9 do 14 godina smatra primarnom ciljnom grupom za vakcinaciju”, objašnjava IJZ

Pored vakcinacije u primarnoj ciljnoj grupi, vakcinacija će se sprovoditi i kod osoba oba pola uzrasta od 15 do 18 godina života, kako bi narednih godina postigli veći broj vakcinisanih osoba starosti 9-26 godina.

“Vakcinacija je novim preporukama omogućena i za osobe oba pola u uzrastu od 19 do 26 godina života, s tim što se ona prvenstveno preporučuje osobama koje do tada nijesu stupile u seksualne odnose i sprovodiće se povremeno u zavisnosti od pokrivenosti vakcinacijom uzrasnih grupa od 9 do 18 godina”, navodi IJZ.

IJZCG i domovi zdravlja će povremeno ogranizovati kampanje vakcinacije i u ovom uzrastu o čemu će, navode, blagovremeno obavještavati javnost, dok će fokus biti na vakcinaciji mlađih uzrasnih grupa (od 9 do 14 i od 15 do 18 godina).

Vakcinacija u Crnoj Gori se sprovodi jednom dozom devetovalentne vakcine (HPV9) u uzrasnim grupama od 9 do 20 godina, i sa dvije doze u uzrasnoj grupi od navršenih 21 do 26 godina u skladu sa preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG), osim kod imunokompromitovanih osoba uzrasta 9 godina i starijih koja će se vakcinisati sa najmanje dvije doze u minimalnom razmaku od šest mjeseci.

Imunizaciju osoba uzrasta od 9 do 18 godina sprovode timovi izabranih doktora za djecu, a za osobe uzrasta od 19 do 26 godina epidemiološki timovi u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

“Kako se radi o vakcini koja nije obavezna, tj. ne postoje kaznene mjere u slučaju da neko odbije ovu vrstu zaštite, teško je napraviti preciznu procjenu potreba za vakcinama. Zbog toga će se nabavka i distribucija vakcina vršiti sukcesivno, što može dovesti do toga da u kraćim periodima bude manje vakcina na raspolaganju za starije uzrasne grupe. Vakcinacija će stalno biti obezbijeđena za uzrasnu grupu od 9 do 14 godina, a vakcinacija starijih uzrasta je nižeg prioriteta i sprovodiće se povremeno u skladu sa mogućnostima i dostupnošću vakcina”, kažu iz IJZ.

Naglašavaju da je vakcina protiv HPV-a vakcina protiv raka, da dostupnost i pristupačnost ove mjere prevencije u velikoj mjeri zavisi od interesovanja.

“Zbog toga pozivamo sve da nam pomognu u informisanju o značaju vakcinacije HPV vakcinom u borbi protiv raka. Želimo da se protiv malignih oboljenja borimo zajedno i da program HPV vakcinacije u Crnoj Gori bude pozitivan primjer zajedničkog rada na poboljšanju zdravlja”, zaključuju u IJZ.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply