Ministarstvo traži da se provjeri postupanje škole, policija podnijela prijavu protiv dječaka

Nakon jučerašnjeg incidenta u podgoričkoj OŠ “Branko Božović, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija prijavilo je dešavanja Prosvjetnoj inspekciji, kako bi se utvrdilo da li je škola do sada postupala adekvatno u vezi sa polumaturantom. On je juče, sa fantomkom na glavi, ušao na čas i biber sprejom poprskao nekoliko vršnjaka, a jednog od njih i udario. Podgorička policija je, po nalogu Osnovnog tužilaštva, protiv ovog četrnaestogodišnjeg učenika podnijela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje, a o vaspitnoj mjeri koja će mu biti izrečena danas će se izjasniti Nastavničko vijeće škole.

Maloljetnik je, kako navodi policija, juče ušao u učionicu sa fantomkom na glavi, sprejom sa nadražujućim dejstvom prskao po učionici, a zatim “maloljetnom licu zadao udarce podesnim sredstvom u predjelu leđa”.

Iz Ministarstva su saopštili da su o događaju u školi saznali iz medija, nakog čega su tražili izjašnjenje od direktorice.

“Prema informacijama koje smo dobili od direktorice škole, učenik 9. razreda je biber sprejom isprskao nekoliko učenika, a neke je udario i palicom. Odmah je obaviještena policija, a nakon toga je održana sjednica Odjeljenskog vijeća na kojoj je detaljno razmotrena nastala situacija. Odjeljensko vijeće je predložilo da se zbog bezbjednosti svih učenika, ovom učeniku izrekne vaspitna mjera – premještaj u drugu školu. O tom predlogu će se izjasniti i članovi Nastavničkog vijeća”, saopštili su.

Iz Uprave policije naveli su da su se nakon ovog događaja dva maloljetna lica javila na ukazivanje ljekarske pomoći i policiji zatim dostavili ljekarsku dokumentaciju.

“U službenim prostorijama Odjeljenja bezbjednosti Podgorica prikupljena su obavještenja od nastavnice čiji je čas bio u toku u trenutku događaja, te su u u prisustvu zakonskih zastupnika prikupljena obavještenja i od više maloljetnih lica”, saopštila je Uprava policije.

Sa svim je upoznat tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji je naložio prikupljanje dodatnih obavještenja, a nakon uvida u spise predmeta naložio da se protiv maloljetnika starog 14 godina podnese krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo – nasilničko ponašanje.

Roditelji odjeljenja devetog razreda podgoričke OŠ “Branko Božović” neće dozvoliti da dječak koji je juče troje vršnjaka u učionici isprskao biber sprejom, a jednog udario palicom nastavi školovanje u toj ustanovi, kazalo je više njih Vijestima sinoć nakon sastanka sa upravom škole.

Prema istim informacijama, roditelji tog dječaka nijesu prisustvovali sastanku. Nijesu prisustvovali ni predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, iako su ih roditelji ostale djece pozvali.

Tokom sinoćnjeg sastanka, roditeljima je, kako tvrde, saopšteno da je škola preduzela i preduzima sve aktivnsti, ali i da moraju da sačekaju da ostale institucije završe svoj dio posla.

Direktorica škole Biljana Stamatović najavila je juče da će ta ustanova preduzeti sve što im je u nadležnosti i što Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju nalaže.

“Nakon procedure biće izrečena vaspitna mjera. Večeras je zakazan roditeljski sastanak sa roditeljima odjeljenja gdje se desio incident”, kazala je Stamatović, dodajući da će Nastavničko vijeće odlučivati o sankcijama.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović upozorila je na to da “u ovim situacijama treba vidjeti najprije šta je uzrok problema, jer se one ne dešavaju tek tako”.

“Ako se neko nekada pitao da li nam trebaju zaštitari u školama, evo odgovora koji se sam kaže svaki put kada se desi slično. Dakle, ne da se bave prevencijom i edukacijom, ali da se uključe baš u ovakim momentima. Važno je ne umanjivati problem, već reagovati na vrijeme. Nema tu neke prevelike filozofije. Samo je pitanje jesmo li primijetili, jesmo li reagovali i jesmo li to uradili na vrijeme”, ocijenila je Mihailović.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply