ClimatrON: Samo rad sa najmlađima garantuje zelenu budućnost

Više od stotinu djece, uzrasta od tri do šest godina, pohađalo je praktične radionice ponovne upotrebe organskog otpada, u okviru projekta “Moj svijet eko-reciklaže”.

Prenoseći utiske o realizaciji ovog projekta, iz NVO ClimatrON navode da su mališani pažljivo slušali o značaju kalifornijskih glista i njihovoj sposobnosti da transformišu otpad, shvatajući kako njihovo djelovanje doprinosi očuvanju okoline.

“Otpad koji jedan građanin napravi za godinu, leglo glista može da razloži za deset dana. Ovi organizmi dragocjeni su jer ubrzavaju proces razgradnje, pretvarajući biljni i kućanski otpad u vrijedno organsko gnojivo. Ove neobične radionice, dio inicijative NVO ClimatrON, imaju za cilj ne samo smanjenje otpada u Glavnom gradu, već i promjenu navika građana kroz edukaciju o pravilnom sortiranju otpada”, saopšteno je iz NVO ClimartON.

Djeca iz vrtića JPU “Ljubica Popović” u Podgorici, zajedno sa roditeljima i vaspitačima, aktivno su učestvovala u zabavnim demonstracijama koje su ih naučile o kompostiranju i kruženju materije u prirodi. Radionice su održane i u dvorištima vrtića i u Organskom reciklažnom dvorištu, jedinom te vrste u Crnoj Gori.

Gradsko preduzeće Zelenilo, partner na projektu, predstavilo je polaznicima inicijativu za upravljanje bio otpadom u cilju smanjenja ovog tipa otpada oko kontejnera i na divljim deponijama u Glavnom gradu.

“Bio otpad je vrijedan resurs koji se reciklažom može korisno upotrijebiti i značajno uticati na smanjenje količina otpada na deponijama i štetni uticaj na životnu sredinu uopšte. Tokom petomjesečnog trajanja projekta sproveli smo našu misiju da edukacijom najmlađih osiguravamo dugoročni cilj i promjenu svijesti o značaju pravilnog sortiranja otpada i načina upotrebe.”

Projekat ,,Moj eko svijet reciklaže’’ realizovan je u okviru ReLOaD2 programa koji  finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, među kojima je i Glavni grad Podgorica.

Iz CLimatrON-a pozivaju sve zainteresovane da posjete njihovo Organsko reciklažno dvorište i zaprate ih na društvenim mrežama za više detalja oko procesa reciklaže.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply