Imunizacija protiv HPV-a sada i za djevojke, od februara vakcinu mogu dobiti dječaci

U Crnoj Gori do sada je vakcinisano 6.700 djevojčica protiv HPV-a, uzročnika raka grlića materice, saopštio je za Link Radija Crne Gore epidemiolog u Institutu za javno zdravlje dr Milko Joksimović. Novina je, kako je najavio, da se program imunizacije proširuje, tako što će se aktivnije promovisati vakcinacija djevojaka od 15 do 18, kao i od 19 do 26. U februaru, možda i ranije, trebalo bi da počne i vakcinacija dječaka.

“Od uvođenja vakcinacije protiv humanog papiloma virusa, u prethodnih 17 mjeseci, u Crnoj Gori je vakcinisano 6.700 djevojčica i djevojaka. Od ovog ukupnog broja vakcinisanih, skoro 90 % su bile djevojčice uzrasta 9 do 14 godina, koje su zapravo i prioritetna ciljna grupa. Od ove godine u Crnoj Gori se program HPV vakcinacije proširuje na način što će se malo aktivnije promovisati vakcinacija djevojaka uzrasta 15 do 18 godina i uzrasta od 19 do 26 godina”, kazao je Joksimović u susret Evropskoj nedjelji prevencije raka grlica materice, koja počinje u ponedjeljak.

Vakcinaciju je, naglasio je Joksimović, najbolje sprovoditi u uzrasnoj grupi 9 do 14 godina, zato što u toj uzrasnoj grupi daje najbolje rezultate.

“Međutim, ima smisla sprovoditi vakcinaciju u uzrastu i od 15. do 26. godine, pri čemu su tu najbolji rezultati kod djevojaka koje nisu prethodno izložene infekcijama humanim papiloma virusom. Takođe, novina je da se u Crnoj Gori uskoro očekuje odluka o proširenju programa HPV vakcinacije i na dječake”, naglasio je on.

Očekuje da će Ministarstvo zdravlja prihvatiti preporuku stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju i da će od februara mjeseca, ako ne i malo ranije, vakcinacija biti moguća za dječake.

“Ono što je važno napomenuti, da će tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice od 22. do 28. januara ove godine, domovi zdravlja organizovati HPV vakcinaciju za sve djevojke i djevojčice uzrasta od 9 do 18 godina u terminima u kojima će oni naknadno obavijestiti javnost, a da će epidemiološke službe domova zdravlja, uključujući epidemiološku službu Instituta za javno zdravlje, organizovati dodatne termine za vakcinaciju djevojaka uzrasta od 19 do 26 godina”, kazao je Joksimović.

U ambulanti Instituta za javno zdravlje od ponedjeljka do petka, znači i tokom subote i nedjelje od 22. do 28. januara, u popodnevnim satima od 15 do 18 časova i tokom vikenda od 9 do 14 časova biće moguća vakcinacija djevojaka uzrasta od 19 do 26 godina, prije svega sa teritorije Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Zete i Tuzi. Slična akcija će biti organizovana i u epidemiološkim službama domova zdravlja u drugim opštinama.

“HPV vakcina je bezbjedna, visoko djelotvorna i pruža dugotrajnu zaštitu. Od 17 godina iskustva u njenoj primjeni, određene države koje su vakcinaciju sprovodile sa visokim obuhvatima i temeljno u određenim uzrasnim grupama, postigle su izuzetne rezultate. Tako su države poput Švedske, Finske, Australije i svih američkih država, Velike Britanije zaista ostvarile veoma dobre rezultate u smanjenju učestalosti infekcija visokorizičnih HPV tipova, smanjenju učestalosti genitalnih bradavica, smanjenju učestalosti premalignih formi na grliću materice, a već postoje prvi rezultati u smanjenju učestalosti invazivnog raka grlića materice”, naglasio je Joksimović.

On je napomenuo da HPV vakcina, osim zaštite od raka grlića materice, pruža zaštitu od genitalnih bradavica, raka vagine, raka vulve, raka anusa, raka penisa i u određenom dijelu od raka ustne duplje i ždrijela.

“Zato je vrlo važno da se vakcinacija počne primjenjivati i na rodno-neutralan način, tj. da se u vakcinaciju ravnopravno uključe i djevojčice i dječaci”, poručuje Joksimović.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply