Program koji roditelje i tinejdžere čini snažnijim i vraća ih na pravi put

Program roditeljstva Brižne porodice pomogao je Mileni i njenoj porodici, da se ne osjećaju kao davljenici i vratio ih na pravi put. Pomogao joj je da pronađe snagu u sebi i izađe kao pobjednik iz teških situacija, a njenom djetetu je, kako kaže, značio neizmjerno.
Ova majka je jedan od roditelja koji je učestvovao u programu Brižne porodice za roditelje i tinejdžere, koji sprovodi udruženje Roditelji, a u ovom ciklusu realizovan je u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Radosav Ljumović”, gdje su se održavale sesije.
Na početku programa Milena, kako kaže, nije znala u šta ulazi. Znala je samo da su kao porodica “u haosu” i da im je potrebna pomoć.
“Bilo je to hvatanje za slamku spasa i bukvalno poziv upomoć”, objašnjava ona.

Nedavno je program Brižne porodice za roditelje i tinejdžere završila još jedna grupa polaznika, a u istom periodu još deset majki i očeva prošlo je kroz program namijenjen roditeljima djece uzrasta od dvije do devet godina.

Puno savjeta, primjera, tople riječi i mnogo ljubavi ono je po čemu će program za roditelje i tinejdžera pamtiti Bojana, mama jednog dječaka.

Da program postoji saznala je slučajno posredstvom društvenih mreža, baš u trenutku kada je imala probleme u komunikaciji sa svojim dječakom.

“Jednog dana kada sam ugledala na FB najavu za Brižne porodice za tinejdžere poželjela sam da vidim kako to funkcioniše, jer sam bila u jednoj velikoj situaciji sa svojim djetetom. Tražila sam način kako da mu pomognem. Ušli smo u priču. Ušli u nepoznato, a dobili toliko savjeta, primjera, nadasve tople riječi i puno ljubavi. Program mi je pružio ono što sam negdje duboko u sebi znala ali nisam umjela da ga pronađem”, kaže Bojana.

Tokom programa, koji su vodile facilitatorke Lepa Žunjić i Tamara Milošević, prepoznala je odgovore na sve ono što je muči.

“Svi segmenti su bili zastupljeni kako da nađemo način za našu situaciju. Svi smo isti, a svi opet različiti i svi tu na istom putu”.

Program Brižne porodice pružio je drugačiji ugao gledanja na razvojne faze koje prolazi porodica jedne Jane.

“Pružio mi je bolje osvješćivanje određenih procesa u odnosu sa mojim tinejdžerom i njegovih potreba, kao i shvatanje sa koliko toga sličnog se suočavaju i ostale porodice, što je doprinijelo osjećaju zajedništva i unutrašnjeg osnaženja. Teren za ovo su omogućile facilitatorke Lepa i Tamara, koje su od početka do kraja upravljale grupom na način da se osjetimo prihvaćeno i sigurno. Stvarale su podržavajuću i toplu atmosferu u kojoj možemo biti otvoreni i iskreni i otkriti svoje ranjivosti, te su vješto upravljale našim interakcijama na način da se uvijek osjetimo uvaženo, saslušano i viđeno”, kaže mama Jana.

Slična iskustva i utiske nose i polaznici programa za roditelje i tinejdžere, koje je udruženje Roditelji sprovelo u saradnji sa NVO Prima, a koji su vodile facilitatorke Aida Perović i Biljana Milićević.  

Oba programa realizivana su uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Program Brižne porodice ću pamtiti kao lijepo iskustvo tokom kojeg sam upoznala divne ljude. Uz pomoć Aide i Biljane smo usvojili nova znanja i alate za unapređenje odnosa sa svojom djecom, što je bio moj primarni cilj. Pomogle su nam da promijenimo ustaljeni način razmišljanja i vaspitanja tinejdžera, da probamo bolje da ih razumijemo, kao i oni nas. Nadam se da će se projekat nastaviti, i da će što više porodica imati priliku da prođe kroz ovo lijepo i korisno iskustvo”, istakla je Bojana, jedna od polaznica programa.

I za mamu Branku program je bio divno iskustvo za stvaranje boljih odnosa između roditelja i tinejdžera, za bolje razumjevanje i komunikaciju.

“Značajan je bio uticaj Biljane i Aide na djecu, koja su sa radošću dolazila na radionice i isčekivale rad u grupi. Razmjena iskustava, podrška od roditelja i mentora, unapređenje komunikacije, učenje strpljenju i postavljanju granica su neke od benefita ove radionica. Velika preporuka svim roditeljima”, poručila je Branka.

Program Brižne porodice za roditelje i tinejdžere predstavlja grupni program jačanja porodice za roditelje i njihovu djecu uzrasta od 10 do 17 godina. Program je posebno prilagođen porodicama koje se suočavaju s izazovima, a cilj mu je da promoviše pozitivne odnose između roditelja i djece.

U organizaciji udruženja Roditelji, krajem ove godine završen je i dvanaestonedjeljni program Brižne porodice, namijenjen roditeljima djece uzrasta od dvije do devet godina. Voditeljke programa bile su socijalne radnice udruženja Roditelji Katarina Čarapić i Tanja Ašanin, koje su sa 12 roditelja iz sedmice u sedmicu, radile na usvajanju principa u vaspitanju – od izgradnje odnosa sa djetetom, provođenja kvalitetnim vremenom nasamo sa djetetom, postavljanja granica, razgovora o osjećanjima…

Kako bi unaprijedili kvalitet odnosa sa djecom, mame i tate su tri mjeseca učili kako da rješavaju konkretne izazove u porodičnoj dinamici.

Ovaj program udruženje Roditelji realizuje u okviru projekta Sistemi podrške ranjivim porodicama, u partnerstvu sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

I roditelja mlađe djece, koji su završili program, saglasni su da je to prijatno iskustvo koje je unijelo pozitivne promjene u porodici u dijelu poboljšanja  odnosu sa djetetom, kroz primjenu metoda i pozitivnih tehnika.

“Želim istaći zahvalnost, prvo na pruženoj prilici da učestvujem u programu Brižne porodice, a zatim i lično Katarini i Tanji, koje su nesebično, stručno i strpljivo dijelile svoje znanje sa nama. Znanje koje sam stekao je revolucionarnog karaktera, te je iz korijena promijenilo moj pristup odgoju djece. Veliko bravo za organizaciju radionice, uz nadu da će naići na prepoznavanje i snažniju podršku nadležnih institucija. Topla preporuka svim roditeljima da učestvuju program”, poručuje tata Mihailo.

Ivani je program donio veći stepen razumijevanja, saosjećanja i tolerancije, naučio je efikasnijem postavljanju granica, smanjenju stresnih momenata i lakšem rješavanju izazova sa kojima se susrijeće sa djecom.

“Nakon ovog programa sam samouvjerenija mama, sigurnija u to da je ono sto radim ispravno. Topla preporuka svim roditeljima,  ovo je najvazniji “kurs” koji možete da pohađate“, ističe ona.

Program Brižne porodice nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i EU.

Program Brižne porodice za roditelje i tinejdžere prvobitno je razvijen pod nazivom program Sinovuyo Brižne porodice za roditelje i tinejdžere, u okviru šireg programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, odnosno partnerstva Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, univerziteta Kejptaun i Oksford i organizacije Klovnovi bez granica iz Južne Afrike.

Osim programa roditeljstva, koje udruženje Roditelji sprovodi već godinama, roditeljima iz cijele Crne Gore je na raspolaganju i besplatna SOS Roditeljska linija, koja je dostupna svakog radnog dana od 9 do 15 časova, putem telefona 080 888 888.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply