UNICEF: Crna Gora mora hitno podići stope imunizacije

Zbog niske stope imunizacija, većina djece najmlađeg uzrasta u Crnoj Gori u opasnosti je od hospitalizacije ili čak i smrti u slučaju velike epidemije morbila ili drugih zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom, upozorili su iz UNICEF-a.

Podsjetili su da je samo 56 posto predškolske djece primilo vakcinu protiv morbila (malih boginja), zaušaka i rubele ove godine. Brojke su još niže u mlađim generacijama, ukazujući da je manje od jednog djeteta od petoro djece pravovremeno zaštićeno od morbila u drugoj godini života.

“Da bi unaprijedili rutinsku imunizaciju djece, uz podršku UNICEF-a i EU, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, tokom ove godine, realizovali su brojne intervencije uključujući i nacionalnu kampanju za imunizaciju u svim opštinama. Njen rezultat je činjenica da je skoro 2.000 više djece predškolskog uzrasta primilo zaštitu od malih boginja, zaušaka i rubele tokom 2023. godine, u poređenju sa 2022. godinom. Procjena uticaja kampanje, koju je Ipsos sproveo u novembru ove godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.005 roditelja djece do šest godina starosti, pokazuje da je bila uspješna, saopšteno je iz UNICEF-a.

Jedan roditelj od troje roditelja dobio je telefonski poziv iz Ministarstva zdravlja da vakciniše svoje dijete, a svaki drugi roditelj je to učinio nakon razgovora sa zdravstvenim radnikom.

U posljednjih šest mjeseci više od četvrtine roditelja djece uzrasta 1–2 godine potvrdilo je da je primilo SMS od Instituta za javno zdravlje sa rođendanskom porukom za svoje dijete. Nakon toga je jedan roditelj od četiri roditelja vakcinisao svoje dijete.

“Jednostavne stvari poput sms-a, telefonskog poziva i otvorenog razgovora sa zdravstvenim stručnjakom pokazale su se djelotvornim u odgovoru na bojazni roditelja u vezi s imunizacijom. UNICEF preporučuje da nacionalne i zdravstvene institucije nastave s kontaktima sa svakim roditeljem. Ključno je saslušati ih i razgovarati s njima. Ovo je ujedno i najbolji način da se ojača povjerenje u zdravstveni sistem među porodicama“, rekao je predstavnik UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Kada je riječ o praksama koje crnogorski roditelji preporučuju i preferiraju, omogućavanje imunizacije bez prethodnog zakazivanja je jedna od njih, posebno tokom vikenda.

Za većinu roditelja najvažniji izvor informacija o imunizaciji su pedijatri. Takođe, među roditeljima, najpouzdaniji autoriteti u vezi s ovim pitanjem su Institut za bolesti djece, Institut za javno zdravlje, pedijatri iz domova zdravlja i bolnica, te ljekari uopšte.

Društvene mreže ostaju izvor informacija o imunizaciji samo za neke roditelje, posebno za one najmlađe od 18 do 29 godina starosti. Imajući u vidu količinu dezinformacija i lažnih vijesti koje kruže društvenim mrežama, važno je da nacionalne i lokalne vlasti promovišu medijsku pismenost kako bi svi roditelji znali kako da provjere tačnost informacija i pronađu vjerodostojne izvore.

UNICEF-ova Bebbo aplikacija, koja roditelje vodi kroz različite faze razvoja njihove djece od 0 do 6 godina, takođe predstavlja važan izvor informacija o imunizaciji. U Crnoj Gori je uvedena 2022. godine, u partnerstvu s Institutom za javno zdravlje i uz podršku EU. Prema istraživanju Ipsosa, danas jedan roditelj od dva roditelja koristi Bebbo aplikaciju. Dvije trećine roditelja smatra je korisnom za informacije o imunizaciji djece. Bebbo aplikaciju drugim roditeljima preporučuje 9 od 10 roditelja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply