Prosvjetna zajednica: Da se prisjetimo šta je dovelo obrazovanje na ove grane

Prosvjetna zajednica Crne Gore reagovala je povodom najnovijih rezultata PISA testiranja i naglasila da se treba, kako kažu prisjetiti dešavanja, koja su doveli obrazovanje na ove grane.

Objavili su hronološki od 2016.  šta se dešavalo u obrazovnom sistemu, kako bi se uvidjelo u kakvoj atmosferi smo imali PISA testiranje 2018. i 2022.

Od novembra 2016. do septembra 2020 – Damir Šehović

– Odmah na proljeće 2017. desio se haos sa programima. Sasječene su norme, napravljena zbrka sa sadržajima programa, neki programi neovlašćeno preuzeti od autora iz Hrvatske.

– Sporni kriterijumi za dodjelu nagrada iz Fonda za kvalitet i talente

– 2019. objavljeni su rezultati sa PISA testiranja za 2018. Samo su iznijete konstatacije, za rezultat optuživani nastavnici i na tome se završilo.

– Mart 2020. korona, zatvaranje škola, nastavnici drže onlajn nastavu iako im nisu dati računari i ostala oprema, nastavnici sami pripremaju i drže časove Uči doma. Većina nastavnika do danas nije plaćena za taj rad.

Od septembra 2020. do aprila 2022 – Vesna Bratić

– U dva dana smjena 250 zaposlenih u školama i vrtićima koju nijesu valjano pravno obrazložili. Rezultat veliki novčani iznosi za sudske troškove koji će ići iz budžeta Ministarstva

– Neprimjerene izjave, revanšizam…

– Ignorisanje poziva i mejlova nastavnika, medija…

– Finansiranje vjerskih škola iako one imaju svoje budžete, iako se istovremeno urušavaju zgrade redovnih škola

– Jesen- zima 2021. ignorisanje Prosvjetne zajednice Crne Gore povodom zahtjeva za plaćeni prevoz i povećanje koeficijenta iako smo dostavili 680 potpisa putnika i 7.500 potpisa peticije za koeficijent

– Decembar 2021. komisija za programe za seminare formirana ispred ZZŠ (njih 14) ne odobravaju dalje akreditovanje NTC seminara.

– Nepotpisivanje tendera za namještaj za novu školu u Tološima

– Neraspisivanje tendera za računarsku opremu u osnovnim školama iako smo još 2019. dobili oko pet miliona eura od Evropske investicione banke.

Od aprila 2022. do novembra 2023. – Miomir Vojinović

– Avgust – oktobar 2022. štrajk nastavnika iz Budve zbog afera sa stanovima. Vojinović i Dritan Abazović javno rekli da su podnijeli zahtjev Tužilaštvu da ispita rad Zorana Stanišića i Zadruge Solidarno. Od tada nemamo odgovor Tužilaštva

– Jul 2023. na zahtjev Sindikata i Ministarstva prosvjete, Vlada i Ministarstvo finansija, pored svih afera, odobravaju 950 hiljada eura Stambenoj zadruzi Solidarno. Nijednom ni Vojinović ni Abazović nijesu pomenuli Tužilaštvo.

– Nastavili sa ignorisanjem zahjeva za plaćeni prevoz i povećanje koeficijenta na 12,56. Uz podršku Sindikata uvećavaju nam koeficijent na 9,2 dok se profesorima na Univerzitetu uvećava na 22.

– Nastavljeno sa razbacivanjem našeg novca (preko milion eura) na vjerske škole koje imaju svoje budžete dok su redovne škole u rasulu, nedostaju novi autobusi, nemamo dovoljno za ogrijev, imamo jedan stari loš računar na 16 učenika i sl.

– Na inicijativu ministra Vojinovića, preko 300 hiljada eura uplaćeno distributeru za štampu koja će se dostavljati školama iako ne vidimo svrhu tome

– 20. april 2023. na polumaturskom ispitu provaljen test iz matematike u školi u Beranama. Odloženo testiranje, prijavljeno Tužilaštvu u Rožajama koje utvrđuje da se prestup desio u Beranama i od tad više nemamo informacija, niti krivaca.

– Maj- jun 2023. ocjenjivači na maturskom/stručnom eksternom ispitu utvrđuju da je oko 500 učenika prepisalo odgovore. Kao dokaz dostavljaju i izvore odakle je prepisano. Učenici koji su prepisali zajedno sa roditeljima upadaju u prostorije Ministarstva, verbalno i fizički napadaju ocjenjivače uz prijetnje porodičnim prijateljstvom sa ministrom. Omalovažava se rad ocjenjivača, mimo zakona postavljaju neki novi ljudi kojima se daje uloga ocjenjivača. U isto vrijeme umjesto smjene ministra i Državne komisije za maturske ispite, ministar smjenjuje direktora Ispitnog centra i UO. Novopostavljeni direktor u medijima obećava učenicima koji su prepisivali da će biti zadovoljni kad ih ocijene novopostavljeni ljudi.

– Načelnik Zavoda za školstvo lično odbija saradnju dr Ranku Rajoviću sa obrazloženjem da nam nije potreban NTC program, da mi to sve već znamo i radimo.

– Ministarstvo potpuno zatvoreno za saradnju sa nastavnicima iz prakse, brišu se ili zabranjuju komentari, ne odgovara na pozive i mejlove

“5. decembar 2023 – svi oni su sad iznenađeni rezultatima PISA testa. Puni mediji licemjerstva Trivića, Vukotić Jelušić, Bratićke, kluba poslanika DPS-aa, Vojinovića… Tužilaštvo i glavni inspektore za javnu upravu, počnite da radite svoj posao! Ne želimo da nam se opet desi eksterna kakvu smo imali, ne želimo da smo na dnu tabele PISA testa”, zaključuju u Prosvjetnoj zajednici Crne Gore.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply