Porodični karavan završio obilazak svih opština: Djeci iz Podgorice potrebne nove škole i vrtići

Foto: Boško Ivović

Izgradnjom novih škola i vrtića u Podgorici, kao i kadrovskim jačanjem Doma zdravlja, bili bi obezbijeđeni bolji uslovi za optimalan razvoj djece, a to bi, prema mišljenju roditelja, trebalo da bude prioritet svih donosilaca odluka. Smatraju nedopustivim da u pojedinim vrtićkim grupama  ima i po 60 mališana, kao i da neke podgoričke škole rade u četiri, pet smjena.

Iako su saglasni da su uslovi za život najmlađih u Podgorici mnogo bolji u odnosu na druge opštine, pogotovo na sjeveru države, roditelji ipak smatraju da se mnogo toga može unaprijediti u svim oblastima.

Sa roditeljima iz glavnog crnogorskog grada tim Porodičnog karavana razgovarao je juče, na završnom karavanskom događaju, organizovanom u atrijumu Capital Plaze.

Foto: Boško Ivović

Ukazujući na problem prebukiranosti u vrtićima i školama, roditelji ističu da ipak nemaju velikih zamjerki na rad prosvjetnih radnika, jer su svjesni koliki je izazov raditi sa tolikim brojem djece. Voljeli bi, ipak, da se tokom boravka u vrtićima više vremena provodi vani, kao i da od vaspitača dobijaju mnogo više informacija. Neki od roditelja sa kojima smo razgovarali ističu da, iako se u Podgorici organizuju razna dešavanja, malo je besplatnih sadržaja, posebno za djecu mlađu od pet godina.

Osim u obrazovnom sistemu, očekuju bolje uslove i u zdravstvu, posebno na nivou primarne zdravstvene zaštite. Glavnom gradu potreban je, smatraju, veći broj pedijatara, što bi omogućilo da biraju kojem ljekaru bi povjerili brigu o zdravlju djece. To bi bio veliki doprinos i boljoj prevenciji, odnosno više vremena bi zdravstveni radnici mogli da provode u savjetovalištima Doma zdravlja.

Dio roditeljskih zamjerki odnosio se i na odsustva izabranih pedijatara i loš sistem zakazivanja pregleda, zbog čega se često odluče da potraže pomoć u nekoj od privatnih ordinacija.      

Foto: Boško Ivović

U ime domaćina Glavnog grada, v.d. sekretarka Sekretarijata za socijalno staranje Ida Kolinović  je istakla da su događaji poput Porodičnog karavana prava prilika da se svi podsjetimo da je zdrava porodica u osnovi svakog društva i napretka, a da su djeca naše najveće bogatstvo.

Prema njenim riječima, Sekretarijat na čijem je čelu, u okviru svojih nadležnosti, radi na osnaživanju porodica, kontinuirano pružajući pomoć.

Govoreći o servisima, izdvojila je Kuću zdravlja, gdje građani mogu dobiti savjetodavnu podršku.

„U Kući zdravlja se, osim toga, organizuje i veliki broj edukativnih radionica i predavanja iz domena socijalne i dječije zaštite. Smatramo da je veoma važno da roditelji i porodice budu informisani o važnosti optimalnog ranog razvoja djeteta i zdravim stilovima života, pa će i Sekretarijat u narednom periodu raditi na tome da organizuje veći broj aktivnosti na ovome fonu. Upravo je zdravi razvoj ključ za eliminisanje siromaštva i za prosperitet društva“, rekla je Kolinović.

Foto: Boško Ivović

Dok su mališani uživali u edukativno-kreativnim i zabavnim aktivnostima, roditelji su tokom Porodičnog karavana bili u prilici da od ljekara Instituta za javno zdravlje Crne Gore dobiju provjerene informacije o temama koje se tiču ranog razvoja djece.

Specijalista higijene dr Zorica Đorđević je ukazala na to da se pravilan rast i razvoj ne mogu zamisliti bez adekvatne ishrane.

„Naročito želim da naglasim značaj mame – mame kao trudnice, mame kao dojilje, mame kao nekog ko organizuje dječiju ishranu i ko je zadužen za sve one male i velike stvari u životu djece. Važno je da im pomognemo da neke probleme zajedno prebrodimo, da vidimo na koji način možemo te stvari poboljšati, a sve to u interesu unapređenja zdravih stilova života. To naravno nije lako, izazovi su veliki i uvijek bude mnogo stranputica, ali tu smo da zajedno radimo na unapređenju zdravlja djece“, rekla je dr Đorđević.

Na roditeljska pitanja i nedoumice koje se tiču imunizacije odgovarao je epidemiolog dr Marijan Bakić iz Instituta za javno zdravlje.

“Imunizacija predstavlja jednu od najvažnijih javno-zdravstvenih intervencija, a same vakcine su jedno od najvećih otkrića u medicini. Njihova važnost se ogleda u prevenciji bolesti, zaštiti zdravlja, kao i obezbjeđivanju dugog i kvalitetnog života. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, vakcine u svijetu godišnje spašavaju milione života. Prema tome, vakcinacija je nezamjenjiva u zaštiti djece i cijele populacije od zaraznih bolesti“, istakao je dr Bakić.

Foto: Boško Ivović

Neke od roditelja okupljenih na događaju u Podgorici zanimalo je na koji način njihova djeca mogu dobiti vakcinu protiv pneumokoka, koja još nije dio obaveznog kalendara imunizacije. Osim u zaštiti od meningitisa, sepse i pneumonije, ova vakcina može da pomogne i u prevenciji upala srednjeg uha i nekih drugih blažih pneumokoknih infekcija. Od dr Bakića su dobili informaciju da dijete ipak može biti vakcinisano po preporuci izabranog pedijatra, odnosno na osnovu medicinskih indikacija. Za dalju proceduru, nakon predloga pedijatra, roditelji treba da se obrate Institutu za javno zdravlje.

Foto: Boško Ivović

Jučerašnji događaj u Podgorici organizovan je u saradnji sa Glavnim gradom i Capital Plazom i njime je završeno tromjesečno putovanje Porodičnog karavana u toku kojeg je karavanski tim obišao sve crnogorske gradove i organizovao brojne aktivnosti za najmlađe i roditelje. Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj aktivnosti Porodičnog karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece.

Foto: Boško Ivović

U toku obilaska gradova realizovano je nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece, kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

U toku dvosatnog programa održane su animatorske tačke i kreativno-edukativne radionice za djecu za koje su bili zaduženi Rent-A-Party animatori, Škola za intelektualni razvoj djece Eduko i tim udruženja Roditelji.

Foto: Boško Ivović

Kompletan album sa fotografijama iz Podgorice možete vidjeti na ovom LINKU.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply