U Domu zdravlja u Podgorici sjutra vanredna vakcinacija protiv velikog kašlja

Institutu za javno zdravlje Crne Gore su tokom novembra prijavljena 22 slučaja obolijevanja od pertusisa, bolesti koja je poznata i pod nazivom veliki kašalj, a među oboljelima bile su i tri bebe mlađe od godinu.

Zbog većeg broja registrovanih slučajeva, u Domu zdravlja Glavnog grada u ZO Stara Varoš sjutra, 3. decembra, od 9 do 17 časova biće organizovana vanredna vakcinacija djece.

Do sada je, kako je saopšteno iz IJZCG, bolest registrovana kod troje djece uzrasta do 12 mjeseci, kao i kod po jednog djeteta iz uzrasne grupe 1-5 i od 6-10 godina. Najviše oboljelih – njih 15 staro je od 11 do 15 godina, dok je jedno lice starosti između 16 i 20 godina. Veliki kašalj je prošlog mjeseca, prema podacima IJZCG, registrovan i kod jedne osobe starije od 60 godina.

Sve tri bebe, koje su imale ovu bolest, bile su bolnički liječene i prema dostupnim informacijama otpuštene su na kućno liječenje.

“Do sada je registrovano 11 oboljelih u Podgorici, četiri u Danilovgradu, dva u Budvi, i po jedan u Pljevljima, Nikšiću, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom. Povećan broj slučajeva velikog kašlja registrovan je u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i jedan smrtni slučaj kod odojčeta uzrasta 2,5 mjeseca”, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje.

Iz Doma zdravlja Podgorica navode da je veliki kašalj akutna respiratorna infekcija koju uzrokuje bakterija Bordatela pertusis, a karakteriše se dugotrajnim nadražajnim kašljem koji je praćen zacjenjivanjem. Potencijalno ozbiljne komplikacije posebno su moguće kod novorođenčadi i odojčadi kod kojih zbog uzrasta još nije započeta vakcinacija ili nijesu stigli da prime sve potrebne doze vakcina iz primarne serije, kao i kod djece do pete godine starosti.

“Oboljenje se uspješno prevenira vakcinacijom sa kombinovanim vakcinama koje u svom sastavu sadrže komponentu protiv velikog kašlja (Hexaxim, Pentaxim, Tetraxim)”, podsjećaju iz Doma zdravlja.

U saopštenju IJZCG se navodi da u početku, simptomi podsjećaju na simptome obične prehlade, uključujući kijanje, curenje iz nosa i blagi kašalj.

Tokom naredne dvije sedmice, kašalj postaje jači, javlja se u napadima i nekada je praćen hripanjem pri udisanju, zacjenjivanjem ili povraćanjem.

“Apelujemo na sve roditelje da redovno i na vrijeme vakcinišu svoju djecu, a oni koji kasne sa vakcinacijom što prije nadoknade propuštene doze, kako bi spriječili teže forme bolesti, komplikacije i hospitalizacije. Ovom prilikom naročito napominjemo da posebnu opasnost nosi odlaganje vakcinacije kada ne postoje medicinski opravdani razlozi (na primjer kod prehlade koja nije praćena povišenom tjelesnom temperaturom ili drugim izraženim opštim simptomima)”, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Ukazali su i na to da se epidemiološko istraživanje kontinuirano sprovodi sa ciljem pravovremenog liječenja i izolacije oboljelog, kao i utvrđivanja bliskih kontakata radi sprovođenja prevencije antibioticima i nadoknađivanja propuštenih doza vakcine.

“Naročito je važno da se sa vakcinacijom započne pravovremeno tj. već od uzrasta od dva mjeseca kada odojčad treba da prime prvu dozu kombinovane šestokomponentne vakcine, kao i da sva djeca uzrasta od pet godina prime propuštene doze”, zaključeno je u saopštenju IJZCG.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply