Šimun: Briga o zdravom i srećnom odrastanju naše djece zalog su za buduće generacije

Rani razvoj djece i briga o njihovom odrastanju, zdravlju i kvalitetu života najprioritetniji su zadatak donosioca odluka, zajednice i društva u cjelini, ocijenjeno je na današnjem predstavljanju prve nacionalne Strategije ranog razvoja djeteta, koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja, uz podršku UNICEF-a i Delegacije EU u Crnoj Gori.

“Ovaj strateški dokument, koji se odnosi na rani razvoj naše najmlađe populacije, sadrži jasne smjernice na koji način mi kao donosioci odluka, kao zajednica i mi kao roditelji i staratelji moramo viziju pretvoriti u akciju, i u krajnjem, što je najvažnije, suštinskim djelovanjem donijeti istinsku dobrobit za generacije koje dolaze, jer niti imamo važnijeg posla, niti imamo prečih obaveza od brige za našu djecu“, kazao je ministar zdravlja dr Vojislav Šimun. 

On je uputio riječi zahvalnosti Delegacijii Evropske unije u Crnoj Gori, na čelu sa Kristinom Oanom Popom, na konstantnoj podršci u našim nastojanjima da svoje politike približimo evropskim praksama, kao  i predstavništvu UNICEF-a  uz čiju pomoć, kako je kazao, ova Strategija ima apsolutan i sveobuhvatan pristup ranom razvoju djece.

Ministar je istakao da prve godine života predstavljaju period velikih prilika, ali i velikih rizika, zbog interakcije djeteta sa okruženjem i da je upravo u tom životnom razdoblju prisutan najjintenzivniji tempo razvoja djeteta koji se nikada više ne može ponoviti.

“Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja nedvosmisleno su opredijeljeni da za integrisani pristup razvoju djece sprovedu efikasnu koordinaciju između različitih sektora i nivoa vlasti, kao i saradnju među relevantnim institucijama i zainteresovanim stranama – lokalnim, nacionalnim i međunarodnim, u cilju kreiranja podržavajućeg okruženja za rani razvoj djece. U oblasti ranog otkrivanja rizika, smetnji i teškoća u razvoju, kao i rane intervencije postoji potreba da se preispita dominantni medicinski model za procjene i intervencije. Ovdje će zdravstveni sistem preuzeti posebnu brigu i odgovornost kroz uvođenje skrininga za novorođenčad i rano otkrivanje razvojnih smetnji, te će na adekvatan i valjan način sprovoditi dalje liječenje”, naveo je ministar Šimun.

Nacionalne politike, kakvu predstavlja i ova Strategija, programi i roditeljske prakse koje poboljšavaju opstanak, rast i razvoj djece u ranom djetinjstvu, prema njegovim riječima, takođe, poboljšavaju spremnost za školu i rezultate učenja tokom godina školskog uzrasta i produktivnost i zarade u odraslom dobu.

“Ulaganja u rano djetinjstvo jedan su od najisplativijih načina za postizanje održivijeg rasta. Ove investicije omogućavaju postizanje jednakosti u društvu. Oni prekidaju cikluse nejednakosti i nepravde, čine pojedince i društva otpornijim na stres, grade socijalnu koheziju i tabaju staze ka održivom miru“, naglasio je Šimun.

Strategija je razvijena zahvaljujući podršci EU i UNICEF-a, a njena će realizacija pomoći daljem putu Crne Gore ka članstvu u EU i obezbjeđivanju boljeg kvaliteta života svih građana.

Ambasadorka Popa je izrazila zadovoljstvo što je Evropska unija, u saradnji s UNICEF-om, bila u prilici da podrži izradu prve Strategije ranog razvoja djeteta.

Iskazala je spremnost Delegacije EU da podrži nacionalne obrazovne vlasti u obezbjeđivanju jednakog i inkluzivnog predškolskog i osnovnog obrazovanja za najugroženiju djecu.

“Ulaganje u djecu ranog uzrasta jedna je od najpametnijih stvari koje država može učiniti kako bi eliminisala ekstremno siromaštvo, podstakla zajednički prosperitet i stvorila ljudski kapital potreban za diverzifikaciju i rast privrede,” naglasila je ambasadorka EU

UNICEF je čestitao Ministarstvu zdravlja na usvajanju ove strategije koja je od izuzetnog značaja imajući u vidu da uspješno obrazovanje djeteta, kao i kakvo će biti učešće tog djeteta u društvu kada postane odrasla osoba i njegovo zaposlenje, uveliko zavise od osnova koje se postave tokom prvih godina.

V.d. šefica predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić pozdravila je posebno tri stvari koje ove strategija uzima u obzir, a koje su u skladu s preporukama UNICEF-a.

Prva je uvođenje standarda porodilišta po mjeri majki i beba kako bi se povećao procenat novorođenčadi koji se od rođenja hrane majčinim mlijekom i imaju kontakt koža na kožu sa roditeljima.

Druga se tiče ranog prepoznavanja rizika, kašnjenja i smetnji u razvoju kod djece i uvođenja bliske saradnje stručnjaka raznih profila iz domena zdravstva, dječje i socijalne zaštite i obrazovanja s porodicom kako bi se kašnjenja ili smetnje u razvoju prevazišle ili njihov negativan uticaj na dalji rast i život ograničio što je više moguće.

Treća bitna stvar koju UNICEF pozdravlja u ovoj strategiji su škole roditeljstva koje pod nazivom „Brižne porodice“ već podržavaju roditelje u pola opština Crne Gore da razvijaju vještine vaspitavanja djece bez nasilja. Žunić je pozvala da sve opštine pruže šansu svim roditeljima da pohađaju škole roditeljstva.

“Da bi mnogobrojne sjajne ideje iz ove strategije postale realnost, neophodno je da se ona sprovede uz adekvatno finansiranje iz budžeta države Crne Gore. Zato UNICEF apeluje da se u budžetu države ne štedi na djecu. Ko nam je važniji od njih? Koja je to investicija bolja za jedno društvo od one u rast i razvoj djece od rođenja”, naglasila je Žunić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply