Zašto je redovan pregled bitan onkološkim pacijentima?

Sponzorisana objava

Pandemija koronavirusa stvorila je posebne izazove za onkološke pacijente. Usljed situacije u kojoj se našao zdravstveni sistem, mnogi pregledi, snimanja i operacije su otkazani. Ove okolnosti su dodatno pogoršale statistiku koja trenutno svrstava Srbiju na drugo mjesto po stopi smrtnosti od malignih oboljenja u Evropi.

Jedan od ključnih faktora koji je doprinio ovakvoj situaciji jeste smanjen broj preventivnih pregleda obavljenih u posljednjem periodu. Onkologija je među granama medicine koja je pretrpjela najveći uticaj pandemije – čak i prije nego što je pandemija izbila, broj preventivnih pregleda u našoj zemlji nije bio uporediv sa brojem takvih pregleda u zemljama Evropske unije. Rano otkrivanje je presudno za efikasno liječenje onkoloških oboljenja, stoga je redovno obavljanje pregleda od ključnog značaja.

Alarmantni podaci o malignim bolestima u Srbiji

U Srbiji je tokom prošle godine zabilježeno preko 42 hiljade novih slučajeva malignih bolesti. Indikativno je da je svaka osma žena u našoj zemlji tokom života dijagnostikovana sa karcinomom dojke, što pokazuje da su žene jedna od najrizičnijih grupa. Kod muške populacije, najčešće se javlja rak pluća i debelog crijeva, ali i rak prostate, od kojeg svake godine premine oko hiljadu ljudi. Rastući broj pacijenata sa ovim bolestima djelimično je posljedica i produženog životnog vijeka.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije svake godine liječi oko 12.000 pacijenata, od čega polovina predstavljaju novootkriveni slučajevi maligniteta, što naglašava potrebu za specijalistima iz ove oblasti. Državne zdravstvene ustanove stalno proširuju svoje kapacitete, uvode novu i naprednu opremu, što doprinosi smanjenju lista čekanja. Ipak, bez obzira na sve napore koje država čini da riješi probleme sa kojima se pacijenti suočavaju, veliki broj njih se opredjeljuje za liječenje u privatnom sektoru.

Za one koji žele da saznaju više o iskustvima pacijenata liječenih u onkološkim klinikama u Srbiji, sajt Hipokratija predstavlja odličan resurs. Kroz jednostavan odabir željene specijalizacije, možete pristupiti iskustvima drugih pacijenata koji su liječeni u nekoj od preko dvije hiljade zdravstvenih ustanova širom zemlje. Ovo može pomoći u donošenju odluke o izboru ustanove za dalje liječenje.

Hipokratija omogućava i dijeljenje sopstvenih iskustava, dajući mogućnost da ocijenite različite aspekte rada neke ustanove, čime doprinosite informisanosti drugih pacijenata. Na sajtu su dostupni i bitni podaci o zdravstvenoj ustanovi, kao što su broj telefona, adresa i e-mail, što olakšava proces zakazivanja pregleda. Uskoro će Hipokratija uvesti i profile ljekara, gdje će pacijenti moći da podijeli svoje utiske o njihovom radu.

Prema najnovijim medijskim izvještajima, planira se da se kovid bolnice, koje su izgrađene za vrijeme pandemije na različitim lokacijama u Srbiji, transformišu u centre za palijativnu negu namijenjene pacijentima u najkritičnijim stanjima. S obzirom na to da u Srbiji svake godine od karcinoma umre oko 20 hiljada ljudi, jasno je koliko su ovakve ustanove potrebne. Ovi centri će pružati njegu ne samo onkološkim pacijentima, već i osobama sa dijabetesom, kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima, kao i svim pacijentima koji boluju od teških i neizlječivih bolesti.

Preventivni pregledi – ključna strategija u borbi protiv karcinoma

Onkologija je medicinska disciplina koja se bavi proučavanjem uzroka, faktora nastanka, razvoja i terapije tumora, koji mogu biti benigni ili maligni. Maligni tumori, poznati i kao rak ili kancer, predstavljaju nekontrolisani rast abnormalnih ćelija. Ove bolesti se obično javljaju kod starijih osoba i predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti među odraslima. Svake godine u svijetu od raka umire gotovo deset miliona ljudi, dok je u Srbiji taj broj oko 20 hiljada. Najsmrtonosniji oblici karcinoma uključuju rak debelog crijeva, leukemiju, limfom, rak pluća, melanom (rak kože), rak jajnika, rak pankreasa i rak prostate.

U Srbiji, najučestaliji tipovi raka koji se dijagnostifikuju kod pacijenata su rak pluća, rak dojke i rak debelog crijeva. Svi ovi oblici raka mogu se rano detektovati kroz redovne specijalističke preglede, koji su brzi ali vrlo korisni za pacijenta. Prevencija, koja podrazumijeva smanjenje faktora rizika kao što su pušenje, gojaznost, neaktivnost i alkoholizam, ključna je u borbi protiv raka. Rano otkrivanje kroz preventivne preglede u pretkliničkoj fazi je takođe od presudne važnosti za uspješno liječenje raka.

Preporučuje se da žene obavljaju godišnje preventivne preglede za ranu detekciju raka grlića materice, jajnika, endometrijuma i dojki. Ti pregledi obuhvataju ginekološki pregled, PAPA test, kolposkopiju, ginekološki ultrazvuk, ultrazvuk dojki ili mamografiju.

Rak pluća je jedan od najčešćih oblika raka, a za njegovo rano otkrivanje neophodni su pregled pulmologa, skeniranje pluća i, ako je potrebno, bronhoskopija. Za rano otkrivanje raka prostate neophodni su pregled urologa, analiza na PSA – prostatični tumor marker, urološki ultrazvuk i magnetna rezonanca.

Da bi se rano dijagnostifikovao rak debelog crijeva potrebni su pregled gastroenterologa, FOBT test (pregled stolice na skriveno krvarenje) i kolonoskopija. Za rano otkrivanje raka organa za varenje neophodni su pregled gastroenterologa, gastroskopija i kolonoskopija. Za ranu dijagnostiku raka kože, specifično melanoma, koristi se dermoskopija.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply