Porodični karavan u subotu u posjeti Danilovgradu

U subotu, 25. novembra u danilovgradsku opštinu stiže mini porodični događaj za djecu i roditelje. Dvosatnim druženjem, koje se sastoji od više tematskih cjelina za djecu i informativnog sadržaja za roditelje, organizatori podstiču i osnažuju lokalne samouprave u pružanju adekvatnih uslova za pravilan rast i razvoj najmlađih.

Program je, nakon uvodnih obraćanja, podijeljen na dva dijela. Raznovrstan i bogat program za mališane čine kreativno-edukativne radionice, igre takmičenja, žurka sa animatorima, didaktički i edukativni sadržaj i aktivnosti. Roditeljima se, sa druge strane, nude važne informacije struke zahvaljujući eminentnim stručnjacima koji čine dio karavanskog tima. Svake subote u karavanskom timu su pedijatri lokalnih Domova zdravlja, ali i doktori Instituta za javno zdravlje koji su na raspolaganju roditeljima za sva pitanja i nedoumice koje se tiču zdravlja najmlađih.

Porodični događaj u Danilovgradu će biti organizovan u prostorijama Centra kreativnih industrija. Program počinje u 11 i trajaće do 13 časova.

„Ekipa udruženja Roditelji, osim osmišljavanja i realizovanja aktivnosti za djecu, po kojima smo prepoznatljivi, produbljuje komunikaciju sa roditeljima iz svih opština. Na taj način informišemo javnost o izazovima sa kojima se roditelji suočavaju, a što će definitivno biti naš fokus djelovanja u narednom periodu. Raduju nas i primjeri dobre prakse koje rado dijelimo. Stoga, pozivamo sve roditelje i djecu da nam se prudruže da se zabavimo, širimo dobru energiju i aktivno učestvujemo u promjenama“, poručuju iz Udruženja.

Tokom dvosatnog karavanskog programa za djecu i roditelje tim karavana organizuje radionice i animatorske tačke, pa mališani imaju priliku da uposle prstiće kroz kreativno izražavanje, koristeći papir u boji, flomastere, makazice… Škola za intelektualni razvoj djece Eduko je zadužena za učenje kroz igru sa ciljem da se prikaže kako metodom fine motorike djeca razvijaju pažnju, koncentraciju, logiku, pri tom se kroz plasirani materijal upoznaju sa bojama, oblicima, životinjama, slovima, brojevima. Dio karavanskog tima čine i animatori Rent a party. Poseban kutak je opremljen didaktičkim kockama i Sova igračkama koje su posebno dizajnirane za mlađu djecu, u cilju razvoja spretnosti, logike, krupne i fine motorike.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj aktivnosti koje se sprovode tokom Porodičnog karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku obilazaka gradova realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

Karavan je na točkovima svake subote, a do 2. decembra će obići sve gradove u Crnoj Gori.

Prošle sedmice karavan je posjetio Herceg Novi:

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply