Kako razgovarati sa djecom o odvajanju ili razvodu

Razgovori sa djecom o odvajanju i razvodu mogu učiniti okončanje veze još složenijim. Neki parovi se pitaju da li im je lakše da ostanu zajedno, izbjegnu previranja i potencijalne teškoće vezano za prilagođavanje na život u dva domaćinstva. Normalno je biti zabrinut o uticaju odvajanja na vaše dijete. Istraživanja govore da djeca doživljavaju najjaču borbu tokom prvih par godina nakon razdvajanja porodice, što se ispoljava kroz pojavu anksioznosti, ljutnje i emocionalnih problema.

Srećom, postoje stvari koje treba izbjegavati i strategije koje roditelji mogu koristiti za podršku djeci, a razlikuju se u zavisnosti od uzrasta.

Objašnjavanje odvajanja i razvoda

Bez obzira na njihove godine, razgovor sa djecom o razdvajanju i razvodu može im stvarno pomoći da se prilagode promjenama koje se dešavaju u vašoj porodici.

Neka bude jednostavno, bez mnogo detalja

Vjerovatno se osjećate prilično emotivnoo i osjećanja o vašem bivšem partneru bi mogla slučajno da se uvuku u razgovore koje imate sa djetetom. Dakle, držite se činjenica i dijelite samo informacije koje su primjerene uzrastu djeteta.

Vaše dijete trenutno treba da sazna informacije poput onih što se dešava, gdje će živjeti i kako će funkcionisati briga o njemu. Takođe im je potrebno vaše uvjeravanje da se vaša ljubav prema njima nije promijenila i da će, iako su stvari trenutno teške, biti u redu i da ćete zajedno proći kroz to.

Mogli biste reći nešto jednostavno poput “(njihov drugi roditelj) i ja te volimo toliko i to se nikada neće promijeniti, ali da bismo mogli nastaviti da se brinemo o tebi što bolje možemo, najbolje će funkcionisati ako živimo u odvojenim domovima.”

Dajte im priliku da postavljaju pitanja

Djeca će biti znatiželjna šta se dešava i kako će se stvari promijeniti. Sasvim je normalno da će htjeti da shvate stvari, stoga budite spremni na sve vrste pitanja.

Ako ne znate odgovor, u redu je da “pritisnete pauzu” i dođete do odgovora nakon što razmislite ili se posavjetujte sa drugim roditeljem kako biste bili sigurni da ste na istoj strani kada je u pitanju situacija koju objašnjavate.

Probajte nešto poput: “To je tako sjajno pitanje, i vidim zašto to želiš da znaš. Bio bih ti zahvalan ako mi daš malo vremena da razmislim o tome i vratim se s odgovorom, jer je to pitanje veoma važno.”

Ako im date priliku da postavljaju pitanja i budete transparentni koliko god možete, veća je vjerovatnoća da će djeca doći k vama da razgovaraju, umjesto da zatvaraju svoja pitanja i naknadna osjećanja, ili da koriste svoju maštu da pokušaju da shvate šta se dešava.

Neka dijalog bude otvoren

Jedan razgovor neće biti dovoljan. Pobrinite se da vaše dijete zna da može doći kod vas u bilo koje vrijeme da vam postavi pitanja ili razgovara o tome kako se osjeća.

Emocije i iskustva će se mijenjati kako svi budete prolazili kroz različite faze razdvojenosti – objavljivanje vijesti, iseljavanje, prvi praznici i proslave kao porodica sa dva domaćinstva… Možete čak podstaći redovno ćaskanje svake sedmice ili jednom u dvije sedmice kako biste vidjeli da li su se pojavila neka nova pitanja. Ohrabrite ih da vam ih postavljaju.

Pronađite nekoga sa kim mogu razgovarati van uže porodice

Možda imate porodičnog prijatelja, tetku, ujaka ili baku ili djeda na koje možete računati da će biti neutralna osoba kojoj se vaše dijete može povjeriti. Neka vaša djeca znaju kako i kada mogu kontaktirati tu osobu, jer im je možda potreban prostor ili novi način na koji bi mogli da obrađuju stvari. Pobrinite se da odaberete nekoga ko će pozitivno govoriti o vama i drugom roditelju.

Kako razgovarati zavisno od uzrasta djece

Djeci nije lako da shvate kraj roditeljskog odnosa i pomire se sa tim, a način na koji komunicirate o tome sa njima može i treba da se mijenja u zavisnosti od njihovog uzrasta.

Ove strategije su dizajnirane da vam pomognu da upravljate procesom razdvajanja, a razlikuju se u odnosu na starost djece.

Odojčad i mala djeca – od 0 do oko 3 godine

Iako je riječ o najranijem uzrastu, bebama i mališanima do treće godine potrebna je posebna pomoć i podrška kada se rastajete od partnera. Osetljivi su na promjene i prihvataju vaše emocije. Mogu postati anksiozni ili zabrinuti kada su daleko od poznatih mjesta i ljudi.

Bebe mogu, i često dožive anksioznost zbog odvajanja i to moraju pažljivo da razmotre oba roditelja i budu oslonac kako bi dijete moglo što bezbolnije da se prilagodi promjeni.

Rutine su važne

Obezbijedite da se oba roditelja pridržavaju sličnih rutina u vezi na primjer spavanja ili hranjenja. Iako bi okolina vašeg djeteta mogla izgledati drugačije, osjećaće se sigurnije ako radi iste stvari koje i obično rade. Uvijek možete donijeti nova pravila ili prilagoditi stara, ali samo se pobrinite da vi i drugi roditelj sarađujete kako biste bili dosljedni.

Omiljena igračka za bezbolniji prelazak iz doma u dom

Dva domaćinstva mogu značiti duplo više stvari – dva kreveta, dvije četkice za zube, dvije činije za doručak. Ali ako vaše dijete ima neku omiljenu igračku ili predmet za maženje koji će nositi sa sobom, bez obzira na to u kojoj kući boravi, to mu može pomoći u građenju osjećaja sigurnosti, uprkos promjenama koje se dešavaju oko njih.

Preseljenje na novo mjesto može značiti i novu brigu o djeci, kao i novi dom. Pokušajte da ih upoznate sa novim mjestima stanovanja najavljujući te promjene unaprijed, kako bi imali vremena da se naviknu.

Upravljajte velikim osjećanjima

Znamo da ovo može biti zaista teško izvodljivo, jer je sasvim normalno osjećati prilično jake emocije zbog razvoda. Zato se pobrinite da imate puno podrške za sebe. Kada se osjećate staloženo i smireno i možete se baviti brigom o sebi ili kontrolisati svoje emocije, vaše dijete uči direktno od vas. Oni ne samo da osećaju i reaguju na vaša osećanja, već i vide kako se nosite sa njima i kako se snalazite.

Stvaranje što veće harmonije između vas i drugog roditelja olakšaće put vašoj bebi.

Djeca od 4 do 12 godina

U ovom uzrastu vaša djeca će biti puno pitanja i vrlo svjesna promjenjivih okolnosti. Ipak, još su premladi da bi u potpunosti razumjeli zašto se vi i njihov drugi roditelj razdvajate ili zašto stvari ne mogu da ostanu iste. To je takođe vrijeme kada možda pomjeraju granice i razvijaju aktivnu maštu, što može uticati na njihovu sposobnost da se osjećaju mirno nakon razvoda roditelja.

Jedna od najvažnijih stvari od svega je smanjenje sukoba između bivših partnera. Podrška odnosu vašeg djeteta sa drugim roditeljem, sve dok je to bezbjedno, jedna je od najznačajnijih stvari koje možete učiniti za njega.

Dosljednost je ključna

Naša djeca testiraju granice – i sasvim je normalno da to rade – ali nedostatak dosljednosti može uzrokovati kršenje pravila, izliv bijesa i emocionalnu disregulaciju. Ovo se može povećati ako ste roditelj u dva domaćinstva, tako da je važno pokušati da pravila budu jasnija, a granice čvrste, ali pravedne.

Možda bi bilo od pomoći da sjednete sa drugim roditeljem i odlučite o nekim dosljednim ključnim pravilima o kojima se ne može pregovarati. Kada vaše dijete zna da su pravila i očekivanja oba roditelja ista, osjećaće se mirnije i sigurnije, jer zna šta može očekivati i da je (većina) stvari konzistentna u oba doma.

Provjera stvarnosti

Mala djeca počinju da razvijaju svoju maštu, što znači da im je ponekad teško da naprave razliku između fantazije i stvarnosti. Kada je u pitanju vaše razdvajanje, oni bi takođe mogli da koriste svoju maštu da popune praznine.

Ovo može biti povezano sa još jednom savršeno zdravom fazom razvoja, u kojoj su naša djeca malo više uključena u sebe. U ovoj fazi se fokusiraju na svoja iskustva i osjećaje i tek počinju da uče o drugim ljudima. To može značiti da pogrešno tumače razvod i razdvajanje i doživljavaju to kao da se radi o njima ili zbog njih. Zato vodite računa da vodite jasne razgovore kako biste bili sigurni da znaju da nemaju nikakve veze sa razdvojenošću roditelja.

Velika osjećanja

Iako će djeca i tinejdžeri bilo koje dobi imati neka velika osjećanja zbog rastanka njihovih roditelja – to je posebno značajno za ovu starosnu grupu. Mala djeca još uvijek razvijaju svoje vještine u prepoznavanju i reagovanju na emocije. Često viđamo napade bijesa u dječjoj dobi, ali oni se mogu nastaviti sve do pete godine i dalje.

Važno je pomoći vašem djetetu da imenuje svoja osjećanja, a zatim radite s njim na razvijanju strategija suočavanja. Potvrđivanje i osiguravanje da vaše dijete osjeća da je normalno i u redu da iskusi čitav niz osjećaja također može pomoći u emocionalnoj regulaciji. Kada vas djeca vide kako upravljate svojim velikim osjećajima na pozitivne načine, ona uče ove važne vještine – na njih mnogo više utiče ono što radite nego ono što govorite.

Mother At Home Worried About Unhappy Teenage Daughter ** Note: Shallow depth of field

Adolescenti, od 13 do 18 godina

Kada djeca dođu u tinejdžerske godine, težiće nezavisnosti i vjerovatno ćete početi da ih doživljavate kao sposobnije.

Tokom razdvajanja, neki roditelji mogu nenamjerno da traže od svog tinejdžera da podnese više nego što oni mogu podnijeti. Roditelji mogu tražiti od njih da se brinu o mlađoj braći i sestrama ili ih podržavaju ili da previše govore o svom emocionalnom stanju. Tinejdžeri bi čak mogli da razviju ulogu nekog ko je ‘između’ svojih roditelja.

Tinejdžeri će vjerovatno vidjeti i razumjeti više o dinamici razdvajanja odnosa, što bi moglo pojačati njihove emocije ili sposobnost da se sa tim nose. Iako možda razvijaju nezavisnost i sposobniji su da se nose sa stresom i nevoljama, nisu spremni da igraju ulogu ‘vršnjaka’ ili odrasle osobe u vašem životu. I dalje ste im potrebni kao roditelj. Nekim mladim ljudima će možda trebati podrška tokom ovog vremena, poput savjetovanja.

Neki tinejdžeri su skloniji rizičnom ponašanju tokom ovog perioda. To može uključivati upotrebu psihoaktivnih supstanci ili rano seksualno ponašanje, akademske probleme, prkos, depresiju, stres ili probleme u odnosima sa vršnjacima i roditeljima. Stoga je posebno važno pomoći adolescentima da se nose s odvajanjem na zdrav i prilagodljiv način.

Održavanje pozitivnog odnosa s oba roditelja i okruženje u kojem roditelji podržavaju roditeljstvo bivšeg partnera mogu vam pomoći da zaštite svoje tinejdžere.

Ljutnja je emocija koju neki od njih mogu snažno da osjete zbog razdvajanja roditelja ili zbog naknadnih promjena i preokreta. Tinejdžerske godine su ključno vrijeme kada pokušavaju da shvate ko su u svijetu i gdje se uklapaju. Razvod ili razdvajanje mogu imati veliki uticaj na taj proces. Potreba za preseljenjem, promjenom škole i promjenama rutina mogu biti takođe društveni poremećaji u kritičnom trenutku njihovog razvoja.

Evo nekoliko načina na koje možete podržati tinejdžere u ovom periodu:

Pazite na njih i održavajte pozitivan odnos

Roditelji se mogu, razumljivo, osjećati stvarno rastreseno kada prolaze kroz razdvajanje, a to je sasvim normalno. Ali dajte sve od sebe da saznate ko su njihovi prijatelji, saslušajte ih i stupite u kontakt sa njima. Kada govore o svojim interesovanjima, budite prisutni i dostupni. Tinejdžeri su obično veoma fokusirani na odnose – počinju da se udaljavaju od svojih porodica i provode više vremena sa vršnjacima, dok pokušavaju da se snađu u tome ko su i kako se uklapaju u društvo.

Razvod i razdvajanje su emotivni i mogu biti dugotrajni, ali pokušajte da ne dozvolite da vas ovo udalji od vašeg tinejdžera. I dalje morate biti emocionalno i fizički prisutni. Stoga, odvojite vrijeme za razgovor – vožnje automobilom su odlična prilika za važne razgovore – i zabavljajte se zajedno.

Nemojte im davati previše odgovornosti

Iako izgledaju sposobniji da shvate i svjesniji onoga što se događa između vas i njihovog drugog roditelja, i dalje je potrebno da pazite šta dijelite s njima. Izbjegavajte da od njih očekujete da prenose poruke drugom roditelju i nemojte loše govoriti o njemu.

Neka budu uključeni u donošenje odluka

Iako ne želite da se vaš tinejdžer osjeća odgovornim za previše toga, on mora imati osjećaj da ima kontrolu nad svojim svijetom. Pokušajte svom tinejdžeru da date neke izbore koji su primjereni uzrastu, ali nikada ne tražite od njih da biraju između roditelja ili da rješavaju spor između vas.

Možete pokušati da im date izbor koju će sobu dobiti u novoj kući ili ih pitati kako zajedno možete donijeti odluke u vezi promjene škole ili njihovih vannastavne aktivnosti.

Kada tražiti pomoć tokom razvoda

Razvod i razdvajanje su teški u bilo kojoj dobi. Vaše dijete možda neće moći da upotrijebi svoje riječi da kaže da se muči, pa je zato važno pratiti promjene u ponašanju, raspoloženju, spavanju i načinu ishrane. Kod mlađe djece pazite na znakove poput regresije govora i ponašanja. Ovo može uključivati i napade bijesa ili mokrenje u krevet, a to ranije nisu radili. To mogu biti pokazatelji da im je potrebna dodatna pomoć i podrška.

Normalno je da se djeca bore sa svojim ponašanjem i velikim osjećajima u prvim danima i mjesecima nakon vašeg razvoda ili razdvajanja. Međutim, ako se ovo nastavi ili ste zabrinuti za dobrobit ili mentalno zdravlje vašeg djeteta, važno je potražiti stručnu pomoć.

Izvor: www.raisingchildren.net.au

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply