Porodični karavan posjetio Bar: Opština planira nove projekte podrške porodicama

Foto: Boško Ivović

Roditelji iz Bara uskoro će biti u prilici da pohađaju obuku za roditeljstvo, u okviru projekta koji je lokalna samouprava osmislila kao dodatni vid podrške porodicama. Posebnu pažnju, kako najavljuju, i ubuduće će posvetiti borbi protiv siromaštva, kao i obezbjeđivanju uslova da sva djeca imaju jednake uslove za pravilan rast i razvoj, što podrazumijeva i dodatne vannastavne aktivnosti, ali i bolje uslove u školama, vrtićima, zdravstvenim ustanovama… 

Od drugih crnogorskih opština izdvajaju se i po tome što su nedavno iz lokalnog budžeta opredijelili skoro 120 hiljada eura za subvencije iz oblasti socijalne i dječije zaštite, čime su obezbijeđeni školski obroci, članarine u sportskim klubovima i dodatne aktivnosti za veliki broj djece, u slučajevima kada roditelji nijesu u mogućnosti da to sami priušte.

Planove koji se tiču boljih uslova života za porodice sa djecom u Baru predstavili su tokom posjete Porodičnog karavan Baru, koja je organizovana u subotu, 11. novembra.

Djeca su tokom dvosatnog porodičnog događaja učestvovala u raznovrsnim kreativno- edukativnim aktivnostima i animatorskim tačkama, dok su roditelji iskoristili posjetu Porodičnog karavana da od ljekara Instituta za javno zdravlje Crne Gore i barskog Doma zdravlja saznaju dodatne, provjerene informacije o pravilnoj ishrani, vakcinaciji, preporukama za zdravlje najmlađih…

Roditelje iz Bara, sa kojima je razgovarao tim Porodičnog karavana, raduju aktivnosti lokalne samouprave u stvaranju boljih uslova za život djece, ali smatraju da, bez obzira na dobru volju opštinske vlasti i konkretna ulaganja, to nije dovoljno bez sistemske podrške. Brine ih prebukiranost u vrtićima Javne predškolske ustanove „Vukosava Ivanović Mašanović“ i očekuju da će Ministarstvo prosvjete naći model da se taj problem, posebno aktuelan posljednjih godina, počne rješavati.

Foto: Boško Ivović

Potpredsjednica Opštine Bar mr Tanja Spičanović kazala je da se trude da u gradu bude dosta uređenih javnih površina na kojima djeca mogu da borave na svježem vazduhu.

„Pored toga, trudimo se da svako dijete u Baru ima pravo na obrazovanje u smislu dostupnosti svih usluga i svega onoga što se nudi, a što nije propisano striktno školskim kurikulumom. U tom smislu imamo veliki broj različitih pružalaca usluga – školica i kurseva. Politika naše lokalne smaouprave je da smanjujemo siromaštvo, da nijedno dijete u Baru ne budu gladno, boso, neadekvatno obučeno… Tu smo uvijek da i te kako podržimo sve inicijative u toj humanoj misiji brige o djeci“, istakla je Spičanović, dodajući da su svjesni da su u lancu siromaštva najpovređenija djeca, pa u tom smislu i kreiraju socijalnu politiku na lokalnom nivou.

Trude se, kako je navela, da sva djeca budu na pravilan i zdrav način integrisana u svoje vršnjačke grupe, da nijedno dijete ne bude po bilo čemu izdvojeno ili izopšteno od drugih.

„Naš doprinos u tome je dostupnost usluga i servisa koji se nude u gradu kada su u pitanju školice jezika, programiranja, intelektualnih vještina, plesa, bavljenja sportom… Ukoliko roditelji nemaju mogućnost da to obezbijede za svoju djecu, imaju našu podršku u tome“, rekla je Spičanović, najavivši i kreiranje novih pronatalitetnih politika kada je ovaj grad u pitanju.

Novina u toj oblasti biće i projekat Obuka za roditeljstvo, koji će početi da se sprovodi u Baru do kraja godine.

„Roditeljstvo je, prema mom mišljenju, najljepši i najplemenitiji životni poziv, čemu svi zapravo pristupamo punog srca ali niko nas ne uči kako je to zapravo biti roditelj. Svi vjerovatno nailazimo na razne izazove, tako da će ovaj projekat biti još jedan doprinos lokalne samouprave da, uz pomoć stručnjaka, pomognemo roditeljima da riješe sve probleme i dileme sa kojima se susrijeću“, istakla je Spičanović.

Ona je ukazala i na to da su i te kako svjesni problema koji nije specifičan samo za njihov grad, a tiče se vršnjačkog nasilja, odnosno nasilja nad djecom i mladima. Njihov odgovor na to, kako je pojasnila, bilo je kreiranje akcionog plana za tu problematiku, tako da će dio novca iz lokalnog budžeta biti opredijeljen i za aktivnosti i stručnu podršku u rješavanju tih problema.

Foto: Boško Ivović

Kao predstavnik lokalnog Doma zdravlja, sa roditeljima iz Bara je razgovarala pedijatrica dr Hamdija Mujević Kurgaš. Ona je podsjetila na značaj dojenja kao potpune ishrane za djecu do šest mjeseci. Nažalost, kako je kazala, i dalje je mali broj majki koje uspijevaju da to i sprovedu. 

„Majčino mlijeko sadrži sve neophodne sastojke kako za razvoj, tako i za imunitet. Iz tog razloga i preporučujemo ekskluzivno dojenje djece do šest mjeseci“, rekla je dr Mujević Kurgaš, podsjećajući roditelje i na pravilan način uvođenja čvrste hrane, kao i preporuke koje se tiču izgradnje zdravih stilova života.

Foto: Boško Ivović

Specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje dr Snežana Barjaktarović Labović ukazala je i na značaj pravilne ishrane trudnica.

„Samim planiranjem trudnoće moramo praktično razmišljati unaprijed za zdravlje svoje djece. Izuzetno važan elemenat da bi se novorođenče razvijalo kako treba, i kada govorimo o ishrani i o namirnici za koju bi mogli da kažemo da je savršena, to je upravo majčino mlijeko. Od izuzetnog je značaja da beba odmah po rođenju dobije prve kapljice kolostruma i veoma je važno da majka sve vrijeme vodi brigu o tome kako joj se hrani dijete, ali i ona sama“, istakla je Barjaktarović Labović.

Prema njenim riječima, roditelji bi trebalo više pažnje da obrate i na ponašanje i zdravlje svoje djece, jer se to prepliće u velikoj mjeri.

„Kao dijetolog molila bih da se djeca uče da od najranijeg djetinjstva prije svega piju vodu, a ne sokove jer su to tečni slatkiši. Svakog dana treba da pojedu barem nešto od sirovog povrća. Voće ne možemo davati u bezgraničnim količinama, dovoljne su dvije voćke dnevno zato jer sadrže prirodni šećer. Treba svakog dana piti mlijeko i pojesti neki mliječni proizvod. Učimo ih i da jedu ribu, jer je to odlična hrana i trebalo bi je jesti najmanje dva puta nedjeljno. Naravno, ne možemo da izbacimo crveno meso, ali ono ne bi trebalo da se jede češće od dva puta sedmično“, kazala je, između ostalog, dr Barjaktarović Labović.

Foto: Boško Ivović

Specijalista epidemiologije iz Instituta za javno zdravlje dr Adis Martinović, koji je bio na raspolaganju roditeljima u vezi njihovih nedoumica koje se tiču imunizacije djece, podsjetio je da vakcinacija poredstavlja jednu od najvažnijih javnozdravstvenih mjera.

„To je mjera koja je praktično najjeftinija u prevenciji bolesti našeg i zdravlja naše djece. Zahvaljujući vakcinama, koje predstavljaju jedno od najvažnijih otkrića u medicini, mi godišnje u čitavom svijetu spasimo milione života“, rekao je dr Martinović, podsjećajući roditelje da su upravo oni primjer svojoj djeci kada su u pitanju navike koje usvajaju tokom odrastanja.

Jučerašnja posjeta Porodičnog karavana organizovana je uz podršku Opštine Bar.

Foto: Boško Ivović

Posjeta Porodičnog karavana Ulcinju, planirana za juče prijepodne, otkazana je zbog loših vremenskih uslova. Iako roditelji nijesu bili u prilici da nam ukažu na probleme sa kojima se suočavaju u najjužnijoj primorskoj opštini, iz lokalne samouprave su nam saopštili na koji način se oni trude da poboljšaju uslove života porodica u Ulcinju.

Prema riječima menadžerke Opštine Ulcinj mr Ivane Karađinović, ove godine će u budžetu biti planirana veća suma novca za podršku obrazovanju i obrazovnim insitucijama. Ona ističe dosadašnju odličnu saradnju lokalne uprave sa školama i vrtićima, ali i ocjenjuje da je upravo u toj oblasti nužna veća podrška sa državnog nivoa.

„Osnovnim školama trebaju sredstva za proširenje kapaciteta, jer imaju veliki broj đaka. Taj problem je posebno izražen u dvije škole, ali i u vrtiću. To je nešto što je najhitnije kada je podrška na državnom nivou u pitanju“, smatraju u ulcinjskoj Opštini.

Karađinović je kazala da je, pored rekonstrukcije postojećih igrilišta i izgradnje novih sa parkom i terenima za sport, Ulcinju neophodan i novi vrtić. Aktivnosti za realizaciju tog projekta su već započele, jer je to nešto što Ulcinjani već godinama očekuju.

„Obezbijeđena je lokacija, projekat već postoji, ali neophodna je pomoć Ministarstva“, rekla je Karađinović.

Ona je kazala da se, osim finansijske pomoći iz lokalnog budžeta koju sve škole dobijaju na početku školske godine, Opština i dodatno uključuje na taj način što su pozitivno odgovorili na sve zahtjeve obrazovnih ustanova u vezi pomoći za renoviranje ili nabavku opreme za rad.

Kao vid podrške porodicama istakla je i postojanje naknade za novorođenčad, kao i podršku majkama u prvim danima nakon porođaja, koja podrazumijeva obilazak babica dok roditelji ne budu spremni sami da se brinu o djetetu, ali i mogućnost da tokom 24 sata pitaju sve što ih zanima, a tiče se brige o bebi. Kao jednu od pozitivnih mjera, iz Opštine Ulcinj navode i to što je Parking servis izdavao godišnje besplatne karte za parkiranje u svim zonama za sve novopečene roditelje.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj aktivnosti koje se sprovode je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece.

U toku Porodičnog karavana koji obilazi gradove realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece, kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

U okviru Porodičnog karavana, djeca su uživala u dvosatnom programu, koji su osmislili Rent a party animatori, Škola za intelektualni razvoj djece Eduko i tim udruženja Roditelji.

Porodični karavan nastaviće obilazak crnogorskih opština i naredne subote, 18. novembra, kada će boraviti u Herceg Novom, a projekat se završava 25. novembra organizovanjem porodičnih događaja u Danilovgradu i Podgorici.

Foto: Boško Ivović

 Kompletan album sa fotografijama iz Bara možete vidjeti na ovom linku.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply