Traže smjenu direktorice i odgovornost za smrt bebe u nikšićkoj bolnici

Foto: Vijesti

Zbog smrti bebe u nikšićkoj Opštoj bolnici danas je ispred te ustanove održan protest građana. Majka preminule bebe Darija Delibašić Blagojević kazala je da, osim smjene direktorice, traže da se utvrdi i ko je odgovoran za to što se desilo njihovoj djevojčici. Građani će se, kako su najavili, okupiti i sjutra u isto vrijeme, a današnji protest obilježio je i verbalni sukob sa direktoricom dr Dušankom Milatović Perović, a potom i incident kada su okupljeni građani pokušali da uđu u dio zgrade Opšte bolnice, gdje se nalazi direktoricina kancelarija, u čemu su ih spriječili policija i obezbjeđenje.

Građani su pitali direktoricu, koja im se obratila, da li osjeća moralnu obavezu da podnese ostavku kako zbog bebe, tako i zbog prethodnih slučajeva koji su se dogodili u nikšićkoj bolnici. Sa njom je razgovarala i baka preminule bebe, a okupljeni su njeno obraćanje ispratili uzvicima “ostavke” i “ubice”.

Sa protesta je poručeno da je prvi zahtjev da direktorica Opšte bolnice u Nikšiću podnese ostavku, a drugi zahtjev je, kako je saopštila majka, da dobije nalaze preminule bebe.

“Ja nemam nijedan njen nalaz, apsolutno ništa, dobila sam samo otpusnu listu iz mrtvačnice koju su dali mom suprugu”, navela je Blagojević.

Porodica bebe koja je preminula traži i odgovor na pitanje zašto je danas u nikšićku bolnicu dolazila delegacija Ministarstva zdravlja.

“Tražimo i da saznamo ko je ubio moju Iskru, da saznamo ko stoji iza toga, ko je bio to veče u smjeni imenom i prezimenom. Da saznamo od kad rade koji im je radni staž, kako su došli do tih diploma. I da se ovom stane na put, jer ovo nije prvi slučaj, ali nadamo se da jeste posljedni da je Iskra bila ta koja je završila sa tim”, poručila je Blagojević.

Ona se zahvalila građanima koji su podržali protest ispred nikšićke bolnice. 

Povodom slučaja smrti bebe formiran je predmet u Višem državnom tužilaštvu, koje je naložilo obdukciju. Nalaz će, prema riječima patologa Miodraga Šoća iz Podgorice, biti gotovi za dvadesetak dana, kako je navela porodica. Porodica je tada medijima kazala i da je patolog saopštio da se možda uzrok smrti neće utvrditi, jer postoje takvi slučajevi.

Foto: Vijesti

Direktorica Opšte bolnice Dušanka Milatović Perović kazala je u izjavi za medije da će razmisliti o tome da podnese ostavku na tu funkciju, ako se utvrdi da je smrt bebe u toj ustanovi nastupila nakon greške medicinskog osoblja.

“Ako obdukcija pokaže greške medicinskog osoblja, onda će biti sankcija”, navela je ona.

Kako prenosi Pobjeda, upitana da li će ona podnijeti ostavku ukoliko se utvrdi greška osoblja, Milatović Perović je kazala da će o tome razmisliti.

Komentarišući protest građana, kaže da ne zna ko se okupio, ali da tu ima onih koji “hoće da profitiraju u neke druge svrhe”.

“Beba je naglo umrla, prethodno je bila dobro. Rađena je animacija ali sve je bilo neuspješno. Obdukcija je bila juče, rezultata nema, zvala sam profesora, rekao je da će biti za 15-20 dana i da će ih poslati u VDT. Sve je transparentno, tu sam da odgovorim na svako pitanje”- “, navela je ona.

Odgovarajući na pitanje o greškama koje se u OB Nikšić događaju u kontinuitetu, Milatović Perović ističe da je ona na poziciji direktorice godinu dana, i da se u tom periodu nisu dešavale greške.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply