Dok se čeka Ministarstvo kapitalnih investicija, kišnica već pronašla put do učionica

Za sanaciju krovova na paviljonima i fiskulturnoj sali podgoričke Osnovne škole “Vuk Karadžić” još se čeka zeleno svjetlo Ministarstva kapitalnih investicija. Ni nakon mjesec i po, od kada im se Ministarstvo prosvjete obratilo za potrebna sredstva, iz tog resora još nema odgovora, uprkos tome što se nakon svake veće kiše pojavi nova fleka na plafonu ili zidovima.

Tako je bilo krajem prethodnog mjeseca kada je otpao dio plafona u toaletu, kao i prethodnih dana kada se usljed padavina pojavila velika fleka na plafonu i zidu u hodniku u prvom paviljonu. Uzimajući u obzir ovo i loša iskustva od prethodnih godina, uprava starije škole na Zabjelu, koja ima 1.065 učenika, još se nada pozitivnom odgovoru nadležnih i što skorijem početku radova.

To bi, uvjereni su, preduprijedilo da naredne kiše ne prouzrokuju još veće probleme u paviljonima koji su ljetos okrečeni, a prije toga su u njima zamijenjene kompletne elektro-instalacije.

Čekanje

Direktor OŠ “Vuk Karadžić” Budimir Vukićević podsjetio je da je 31. avgusta, uoči početka školske godine, pao dio plafona u toaletu u prvom paviljonu i polomio lavabo. Ističe da je usljed obilnih padavina tokom vikenda voda ponovo prodrla i napravila poveću fleku na plafonu i zidu u hodniku u tom paviljonu.

“Još nemamo nikakvih konkretnih informacija u vezi sa odobrenjem novca za sanaciju krovova. Iz Ministarstva kapitalnih investicija su nas obavijestili da sve rade kako bi ubrzali taj proces, kako bi se što prije krenulo s radovima, ali…”, kazao je Vukićević.

Kada se, nakon obilnijih padavina, akumulira određena količina vode na krovovima, naglašava Vukićević, to više neće moći da bude zaustavljeno.

“Zaštitna membrana na krovu je izdignuta, a voda se ispod nje sliva u dva odvoda po vertiklama. Kada se to napuni, voda pronađe svoj put i onda vlaga prodire unutra”, objašnjava direktor škole, uz napomenu da je izvlačenje vode sa krova nemoguće, jer je membrana zatvorenog tipa, pa se ne može prići prostoru gdje se ona nakuplja.

Podsjetivši da je ranijih godina najgora situacija bila u paviljonu broj tri, izražava bojazan da usljed obilnih padavina ne počnu da vlaže i učionice u tom paviljonu. Najavljuje da će za nekoliko dana imati sjednicu Savjeta roditelja, kaže da će ih provesti kroz školu kako bi im pokazao ono što je sanirano i ukazao na ono što se ne može raditi dok se krov ne sanira. Navodeći da radovi na sanaciji krova ne bi ometali odvijanje nastave, direktor škole očekuje da se novac što prije obezbijedi i uđe u radove prije jesenjih kiša, da ne bi prokišnjavalo u učionicama kao prethodnih godina.

U paviljonima škole “Vuk Karadžić” tokom ljetnjeg raspusta zamijenjene su komplet elektro- instalacije, okrečene učionice i zamijenjen parket u dva kabineta, koji se podigao od vlage. Bez sanacije krova, sve ovo može biti uzaludan posao i bespotrebno trošenje para, ali još ozbiljnije treba uzeti u obzir preporuku Instituta za javno zdravlje Crne Gore koji je, na zahtjev roditelja i uprave škole, ljetos utvrdio da je nebezbjedan boravak đaka u učionicama punim vlage.

Dokumentacija između ministarstava putovala devet mjeseci

Projektnu dokumentaciju za sanaciju krovova, direktor OŠ ,,Vuk Karadžić“ Budimir Vukićević uputio je Ministarstvu prosvjete još u decembru prošle godine i, kako je više puta ponovio, očekivao je da ovaj posao bude završen još u januaru ove godine.

Međutim, iz Ministarstva prosvjete su ovaj projekat proslijedili Ministarstvu kapitalnih investicija tek nakon devet mjeseci, tačnije 11. avgusta ove godine. Dvije sedmice kasnije tražili su i određenu dopunu materijala… Procijenjena vrijednost radova kojima bi bili omogućeni normalni uslovi rada u školi “Vuk Karadžić”, prema glavnom projektu, iznosi 234.653 eura.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply