Direktorica OŠ “21. maj” tvrdi da vrtić neće biti iseljen i da problema nema

Djeca iz vaspitne jedinice “Jelena Ćetković 2”, koja već godinama radi u prostoru OŠ “21. maj”, neće biti iseljena do kraja ove školske godine, kazala je v.d. direktorica ove podgoričke škole Tijana Luković.

Prema njenim riječima, Javna predškolska ustanova “Đina Vrbica” koristiće i dalje dio školskih prostorija kako to i propisuje ugovor. Iako Luković ističe da nema nikakvih problema u saradnji između škole i vrtića, roditelji, koji su se obratili portalu Roditelji.me, ali i uprava JPU, navode da je realnost ipak drugačija.

Tvrde da su zaposleni u vrtiću, izloženi često nemilim scenama, uznemiravanju, prijetnjama, pokušajima oduzimanja inventara, a svemu tome svjedoče i djeca. Iako prostor vrtića mora biti odvojen, đaci iz produženog boravka, kako kažu roditelja predškolaca, uz odobrenje školske uprave, koriste toalet vrtića, a njihovi roditelji prolaze kroz ulaz i hodnik vrtića, koji ima na raspolaganju samo dvije učionice.    

“Sve funkcioniše normalno. Prostor vrtića je izolovan i nema riječi o tome da iko koristi njihov toalet, hodnik ili kuhinju. Istina je da nam vrtić remeti i smjene i organizaciju nastave i rad produženog boravka, ali ugovor će biti ispoštovan. Moraćemo malo da se stisnemo. Obećala sam da im se neću miješati u rad”, istakla je Luković za naš portal.

Dodala je da nije njen posao ispravljanje tuđih grešaka, te da neće ulaziti u to da je, kako kaže, ugovor između škole i JPU nevažeći zbog propusta jedne od bivših školskih uprava.   

Na pitanje o kakvom remećenju nastave je riječ i kako to djeca iz vrtića, koji ima na raspolaganju samo dvije učionice, mogu ugroziti organizaciju nastave u školi koja nema problem sa prebukiranošću, Luković je kazala da je interesovanje za ovu školu sve veće. Moraju se, kako je pojasnila, na vrijeme pripremiti da ne bi došli u situaciju poput mnogih škola koje više nemaju prostora.

Smatra da je sporno i to što vrtić ne plaća kiriju, ali nije komentarisala činjenicu da je riječ o dvije javne ustanove iz sistema obrazovanja, koje su ovaj vid saradnje ostvarile uz odobrenje Ministarstva prosvjete.

Razić: Raduje nas izjava direktorice škole

Direktorka JPU “Đina Vrbica” Bojana Razić kazala je da je izjavu direktorice JU OŠ „21 maj“ mogla pročitati isključivo na portalima.

“Ovim sam zaista prijatno iznenađena, iako imam iz prethodnog perioda, još za vrijeme njenog mandata, prepiske koje mi je uputila. Od početka njenog v.d. mandata, njen primarni cilj je bio da našu VJ „Jelena Ćetković 2“ iseli iz prostorija koje su u posjedu škole. U prilog su činjenice u vidu neprijatnih telefonskih razgovora, gdje navodi i tačan datum kada će nas iseliti. Kao razlog navodi i da su im te prostorije potrebne za produženi boravak”, rekla je Razić.

Nekoliko puta se, kako dodaje, obratila Ministarstvu prosvjete zbog problema koji imaju sa v.d. direktoricom Tijanom Luković.

“Ministarstvo prosvjete je u potpunosti upoznato sa njenim ponašanjem, čak su joj i dali odgovor da mi te prostorije možemo koristiti i u narednom periodu. U posljednje vrijeme dobijam svakodnevne pozive, u kojima mi se obraćaju kako zaposleni u JPU „Đina Vrbica“, tako i roditelji koji su korisnici naših usluga. Koleginice koje rade u toj vaspitnoj jedinici nas svakodnevno obavještavaju o raznim problemima koje imaju tokom redovnog vaspitno – obrazovnog rada, odnosno opstrukcijama koja se vrši nad njima i djecom. Smatramo da to zaista nema pedagoško utemeljenje, s obzirom da se radi o vaspitno – obrazovnoj ustanovi”, istakla je Razić.

Kaže da bi u ovoj JPU voljeli da stav, koji je direktorica iskazala u medijima, bude zaista poštovan, jer je primarni cilj interes djece.

Primjer dobre prakse

Da javne predškolske ustanove koriste prostore škola, gdje za to ima mogućnosti, nije novina. Primjera ima u više opština i praksa je koju u Ministarstvu prosvjete prepoznaju kao dobru i poželjnu.

“Nažalost, to očigledno nije dovoljno jasno svim rukovodiocama škola, koji se ponašaju kao da je nešto njihova lična imovina. Ovo je odluka u interesu djece i sve drugo, a posebno ne samovolja direktora, ne bi smjeli da utiču na to”, ističe jedan od roditelja koji se obratio našem portalu.

Čudi ih, kako navode roditelji i to da direktorica škole nije ponosna što su na istom mjestu i mlađa djeca koja će nastaviti školovanje u OŠ “21. maj”.

“Umjesto toga, ona to doživljava kao ugrožavanje. Kada bi škola zaista imala prostornih problema bilo bi očekivano imati ovakve zahtjeve, ali realnost je drugačija”, tvrde roditelja, navodeći da školu pohađa oko 1.000 đaka, a projektovana je za 1.200.

Očekuju da će zvanične izjave direktorice Luković biti potvrđene i u praksi i da to nije samo pokušaj smirivanja situacije zbog aktuelnog izbora na mjesto rukovodioca ove škole.

“Galama, preglasna muzika, upadi u učionice koje koristi vrtić, ali i neprimjerene riječi i prijetnje, nešto su čemu zaposleni i djeca svjedoče već duže vrijeme, a to je nedopustivo u jednoj obrazovnoj ustanovi”, ističu roditelji.

Nadaju se, kao i zaposleni u JPU “Đina Vrbica” da će to, nakon zvaničnih izjava direktorice škole da problema nema, ipak prestati.

Očekuju da će se u rješavanje ovog problema uključiti i nadležni u Ministarstvu prosvjete, štiteći interese djece koja pohađaju ovaj vrtić, najbrojnije javne predškolske ustanove u Crnoj Gori.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply