Kampanja Živjela: Pokažimo koliko se voli kćerka

Crna Gora se u proteklih nekoliko dana ujedinjuje kroz podršku akciji #živjela. Objavama fotografija kćerki uz očeve i majke na društvenim mrežama, ličnim i emotivnim angažmanom javnih ličnosti, influensera i savjesnih građana, ukazuje se na drastično smanjivanje broja novorođenih kćerki u Crnoj Gori.

Organizator ove kampanje je NVO Dobar život. Iz te organizacije navode da nije dovoljno poznato da je Crna Gora u nečasnom evropskom vrhu po broju selektivnih abortusa – ukoliko je fetus ženskog pola.

“Zastrašujuća posljedica ovog prenatalnog femicida, već danas se izražava u hiljadama nedostajućih žena reproduktivne dobi. Veliki broj građana je pozivom POKAŽIMO KOLIKO SE VOLI KĆERKA reagovalo protiv mentaliteta koji Crnu Goru dovodi do katastrofalnih društvenih posljedica. Na alarmantan disbalans u broju novorođenih muških i ženskih beba, Crnu Goru već cijelu deceniju upozorava Evroska unija”, navode organizatori.

Prema riječima PR-a kampanje Andrijane Muratović, „prenatalni testovi su naučni napredak koji već u ranoj fazi trudnoće informiše o zdravlju ploda, pa i o polu, a što se masovno zloupotrebljava i stavlja u funkciju selektivnog odabira/odbacivanja bebe u zavisnosti od pola – bez obzira na njeno zdravlje – što je u suprotnosti sa svim medicinskim i moralnim principima”.

Direktorica NVO Dobar život, koja je ujedno inicijator i pokretač ove kampanje, Nina Đukanović pozvala je cjelokupno društvo na preispitivanje savjesti kako zajedno i pojedinačno utičemo na život – ovaj koji živimo i koji tek treba da stvorimo.

Misija multimedijalnog projekta „Živjela“ je poziv na buđenje cijelog društva i demontiranje stereotipa patrijarhata i kulta sina, te shvatanje važnosti i veličine kćerke. Želi se ukazati na negativan društveni kontekst u kojem se parovi odlučuju na prekid trudnoće samo zbog činjenice da je fetus buduća kći.

Crnoj Gori trenutno nedostaje 3000 žena reproduktivne dobi; narednoj će generaciji nedostajati 8000 žena!

NVO Dobar život se bavi problemima rodne neravnopravnosti već na nivou djetinjstva. Kroz omiljeni mini influenserski kanal Djevojčice sa klikerima, i mnoge druge realizovane projekte, iz ove organizacije na neobičan i prijemčiv način ukazuju na postojeće društvene neravnoteže.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply