Direktorica OŠ “Milan Vukotić” pita Ministarstvo gdje je donacija data za sanaciju objekta

Zgrada OŠ „Milan Vukotić“ stara je 64 godine, a da su to ozbiljne godine za jedan objekat najbolje se vidi po dotrajalim drvenim prozorima. U upravi škole kažu da su posebno obazrivi kada su vjetroviti dani da se neko od učenika ne povrijedi.

“Tada od učenika izričito tražimo da prozore u učionicama ne otvaraju i da se za vrijeme velikog odmora i poslije nastave ne kreću trotoarom, jer postoji velika vjerovatnoća da se neko staklo odvali i padne. U veoma lošem stanju je i krov na starom dijelu škole koji je davno prispio za zamjenu. Kišni dani za nas predstavljaju veliki problem. Tada učionice opremamo dodatnim inventarom, kantama i lavorima u koje kaplje voda sa plafona, a na prozorima stavljamo ćebad koja kupe vodu”, rekla je direktorica škole Sonja Bjelobrković.

Ona ističe da je škola prije pet godine dobila donaciju od 220.000 eura koja nije iskorišćena.

“Tada je planirano da se novac usmjeri na zamjenu svih prozora i kompletnog krova na starom dijelu škole. Dokumentacija koja je značila otpočinjanje radova je završena u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete, sektorom za investicije i 1. avgusta 2021. godine je trebalo da počnu radovi. Iz nekog, za nas u školi misterioznog razloga, radovi ne samo da nijesu tada počeli, već ni do dana današnjeg. Na sva naša insistiranja da saznamo što se desilo i zašto radova nema, odgovor nijesmo dobili. Ono što znamo jeste da su prije pet godina šest škola dobile ovu vrstu donacije i da su dvije škole uspjele da je realizuju. Pitamo zašto i naša škola nije ostvarila ovu pomoć. U Ministarstvu kažu da ne mogu da utiču na početak i dinamiku radova, ali nas uvjeravaju da donaciju ne možemo da izgubimo. Pravo pitanje je koliko tadašnjih 220.000 danas vrijedi i da li planirani poslovi mogu ovim novcem da se završe. Odgovor je jasan svima. Za taj novac danas ne možemo da završimo ni polovinu predviđenog posla”, kaže Bjelobrković.

Ona navodi da postoji interesovanje čelnika Opštine Zeta i građana da saniraju prozore i krov, ali da su paralisani donacijom koja je dobijena, ali nije ostvarena.

“Situacija je i nezavidna i nezgodna. Donacija dobijena, ali se ne ostvaruje. Infrastrukura škole je na ivici održivosti. Naša pozicija je ni na nebu ni na zemlji. Biblioteka je najviše oštećena zbog prokišnjavanja krova. U međuvremenu smo zakrpili krov iznad biblioteke, spustili plafon, stavili pločice i opremili novim namještajem”, navodi Bjelobrković.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply