Moraju da putuju da bi ih pregledao pedijatar ili da bi se vakcinisali

Foto: Pavle Korać

Da bi djecu iz Plužina pregledao pedijatar, kada im je potreban, ili da bi se vakcinisala, roditelji ih moraju odvesti nekoliko desetina kilometara dalje od mjesta prebivališta, u opštinu Nikšić. Ni Nikšić nije opština koja ima dovoljan broj pedijatara da bi nadležni mogli organizovati posjete okolnim opštinama, kao ni vanrednu vakcinaciju vikendima, kao što je praksa u nekim gradovima već neko vrijeme. 

Na nedostatak ljekara za djecu roditelji su ukazali u toku posjete Porodičnog karavana ovim opštinama, baš kao što je to bio slučaj sa Šavnikom i Žabljakom.

Predsjednik opštine Plužine, Slobodan Delić kazao je da pokušavaju da organizuju dolazak pedijatra barem jednom mjesečno kao i da je Opština spremna da finansijski podrži organizaciju tih posjeta. Prema njegovim riječima, lokalna uprava na razliite načine podržava porodice i roditelje već godinama i nastaviće to da radi u želji da ih zadrže i omoguće im uslove za zdravo odrastanje djece. Zbog toga će, osim igrališta i prostora za sportske aktivosti koje djeca i sada koriste u značajnoj mjeri jer su veći dio vremena napolju, posebnu pažnju posvetiti i obezbjeđivanju medicinske i stručne podrške poput psihologa, koje takođe nema u toj opštini jer i u školi radi samo jedan pedagog.

Roditelji su kao jedan od problema naveli i nedovoljan broj asistenata u nastavi, odnosno činjenicu da u opštini radi jedan, kako za matičnu tako i za područne škole, što mu onemogućava fizički da se posveti djeci.

Foto: Pavle Korać

Djeca su u fokusu Opštine Nikšić i tako će biti i ubuduće, kao i njihovi roditelji za koje se trude da u kontinutitetu organizuju, kako kažu, različite sadržaje.

Savjetnik predsjednika, Vojin Striković je naveo da posebnu pažnju žele da posvete djeci sa smetnjama u razvoju zbog čega se već neko vrijeme trude da uspiju u namjeri da otvore lokalni centar za autizam koji bi bio podrška i djeci i roditeljima.

Foto: Pavle Korać


On je želio da poruči roditeljima da provjeravaju izvore informisanja, posebno kada je riječ o zdravlju djece, i da se o tim temama uvijek konsultuju sa ljekarima, za koje smatra da bi trebalo da budu mnogo glasniji nego sada.

Specijalizanskinja higijene u Institutu za javno zdravlje,Marina Stamatović Savović uputila je roditelje u osnove pravilne ishrane i zdrave stilove života i posavjetovala ih da, pored raznovrsne ishrane, vode računa o unosu aditiva i emulgatora i vještačkih boja, koji su veoma štetni za zdravlje. Epidemilog Adis Martinović pozvao je roditelje da vakcinišu svoju djecu, baš kao što je to uradio i on, i poručio da sve svoje nedoumice podijele sa ljekarima.

➡️Kompletan album sa fotografijama Porodičnog karavana ⬅️

Roditelji iz obje opštine iskoristili su priliku da porazgovaraju sa ljekarima o konkretnim nedoumicama i pitanjima koja se tiču njihove djece. Najmlađi su učestvovali u radionicama kreativnog izražavanja, vježbali krupnu i finu motoriku igrajući se sa Sova kockicama, a sa Renta party animatorima su se razmrdavali, igrali igre poput Istina/izazov ali i vježbali sa roditeljima.

Foto: Pavle Korać

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku karavana planirano je nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje će doprinijeti boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su dojenje,  ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

Porodični karavan na put kreće svake subote, a plan je da do 25. novembra obiđe po dva grada i da se tokom posjete organizuje mini porodični događaj. U toku dvosatnog programa održavaju se animatorske tačke i kreativno – edukativne radionice za djecu, a karavanski tim roditelje upoznaje sa ključnim stavovima struke u vezi sa rastom i razvojem djece.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply