Šta svaki roditelj treba da zna o oblačenju djece za vrtić

Sponzorisana objava

Polazak u vrtić je pravi izazov, kako za mališane, tako i za njihove roditelje. Ovo je prvi stepenik socijalizacije, tako da  sam period adaptacije na vrtić, za djecu predstavlja prvi veći emotivni izazov. Ono što uvijek ističemo kao najbitniju stavku u našem odnosu prema djeci i roditeljima jeste upravo POVJERENJE, ono ja baza našeg odnosa.  

U procesu adaptacije, pored učiteljica i drugara iz grupe, glavni učesnik jeste roditelj. Saradnja, dogovor i kompromis uvijek moraju postojati kako bi dijete zavoljelo vrtić na pravi način. Djeci treba predstaviti vrtić kao kućicu zabave, družanja, učenja, pogotovo kada se radi o starijoj djeci sa kojom se može razgovarati. Vrtić nikako za dijete ne treba predstavljati obavezu i ne smije stvarati djetetu osjećaj prisilnog odvajanja od svojih roditelja. Roditelj je glavna podrška djetetu, bez obzira o kom uzrastu se radi.

Podrška se ogleda u tome da njima, za početak, ništa ne fali. Često savjetujemo roditelje da tokom početka privikavanja djeteta na vrtić u ranac spakuju neku djetetovu omiljenu igračku ili stvar, kao oblik prelaznog predmeta koji će dijete asocirati na dom i ulivati neki vid sigurnosti.

Ono šta nas roditelji najčešće pitaju prilikom upisa djeteta, jeste pitanje o oblačenju djeteta za vrtić – uvijek preporučujemo laganu odjeću u vidu trenerkica, majičica, šorčića, helankica…jer je jako važno da odjeća ne sputava dječije aktivnosti i da dijete može neometano da se kreće u njoj. S obzirom na to da se uvijek trudimo da svaki lijepi dan provedemo što je više moguće u dvorištu vrtića, jako je važno da je dijete slojevito obučeno, i da uvijek ima duks ili laganu jaknicu da obuče za svaki slučaj.  Rezervna presvlaka uvijek treba da stoji u torbi bez obzira na uzrast djeteta, jer djeca su nepredvidljiva (osmijeh), uvijek može desiti da se nešto isprlja, prospe i sl.

Vrijeme provedeno u vrtiću za dijete je pravo blago. Dijete se ostvaruje u novim prijateljskim odnosima, uči kako se funkcioniše u kolektivu, počinje da razvija saosjećanje i sve bolje razumije svijet oko sebe. Pored kognitivnog razvoja djeteta i raznih motoričkih, kreativnih, perceptivnih igara kroz koje se dijete razvija uvijek poseban fokus stavljamo na razvoj empatije i vaspitanje koje dijete upoznaje poštujući red koji je ostvaren u vrtiću. Ovdje svi funkcionišemo kao porodica, bezrezervna podrška, ljubav i povjerenje je nešto što će mališani naći u svakom kutku vrtića.

U Sport Vision radnjama i online šopu vas čeka široka ponuda odjeće i obuće, uz koju će priprema mališana za polazak, ili povratak u vrtić biti još laksa.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply