Prvi Porodični karavan obilazi sve crnogorske gradove: Ove subote u Šavniku i Žabljaku

Prvi Porodični karavan, u okviru kojeg će djeca iz svih crnogorskih opština moći da se zabave, a roditelji da dobiju provjerene informacije o važnim temama koje se tiču razvoja i zdravlja najmlađih, počinje ovog vikenda, i to u Šavniku i na Žabljaku, a tokom naredna tri mjeseca obići će sve opštine u Crnoj Gori.

Karavan u Šavnik stiže u subotu, 2. septembra, u 11 sati, a istog dana, u 17 sati, dolazi do Žabljaka gdje će se karavanski tim družiti se sa roditeljima i djecom na gradskom trgu, odnosno u Šavniku kod kuće Pekića, u blizini trga. U slučaju loših vremenskih uslova, karavanska dešavanja će biti održana u postorijama lokalnih centara za kulturu.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku karavana planirano je nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje će doprinijeti boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su imunizacije, ishrana, dojenje, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

Porodični karavan će na put kretati svake subote, u periodu od 2. septembra do 25. novembra, a plan je da svaki put obiđe po dva grada i da se tokom posjete organizuje mini porodični događaj. U toku dvosatnog programa biće održane animatorske tačke i kreativno – edukativne radionice za djecu, a karavanski tim će roditelje upoznavati sa ključnim stavovima struke u vezi sa rastom i razvojem djece i informisati ih gdje mogu dobiti provjerene i tačne informacije o tim temama.

Kako je planirano, karavanske programe otvoriće predstavnici opština, UNICEF-a i udruženja Roditelji, kao i Instituta za javno zdravlje, čiji će ljekari biti dio tima i na raspolaganju tokom dvosatnog boravka karavana za sva pitanja i nedoumice u vezi sa ovim temama.

Nakon toga će za djecu i roditelje biti organizovane radionice i animatorske tačke, pa će djeca imati priliku da “uposle prstiće” kroz kreativno izražavanje. Tako će raditi na finoj motorici, vježbati preciznost i kreativnost kroz igru i druženje sa vršnjacima. Osim toga, poseban kutak biće opremljen didaktičkim kockama i Sova igračkama koje su posebno dizajnirane za mlađu djecu, u cilju razvoja spretnosti, logike, krupne i fine motorike.
Istovremeno će animatori kroz različite animatorske tačke i igru sa djecom raditi na snaženju saradnje, timskog duha, i promociji ranog razvoja.  

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply