Ministarstvo prosvjete: Vrtići moraju obezbijediti dežurstva

Odlukom pojedinih javnih predškolskih ustanova, roditelji ove sedmice, a neki ni prethodne, nijesu u mogućnosti da koriste usluge državnih vrtića u više opština, jer su zbog priprema za narednu školsku godinu zatvoreni čak i objekti u kojima su tokom ljeta organizovana dežurstva.

Iz Ministarstva prosvjete potvrdili su za portal Roditelji.me da javne predškolske ustanove i u periodu dok čiste i uređuju objekte moraju obezbijediti dežurstva kako bi sva djeca bila adekvatno zbrinuta. Nakon najava pojedinih ustanova da će tokom posljednje sedmice avgusta zatvoriti sve vrtiće, iz Ministarstva su, kako saznajemo, i direktno kontaktirali uprave, ali uprkos tome pojedini su ostali pri svojoj odluci.

“Čišćenje prostorija i sitne popravke su praksa koju naši vrtići sprovode godinama unazad. Ove aktivnosti podrazumijevaju pripremu prostorija uoči početka školske godine u vrtićima, kako bi se obezbijedio kvalitetan boravak djece u predškolskim ustanovama. U skladu sa statutima javno predškolskih ustanova,  može se izdvojiti minimum pet dana tokom godine za generalno čišćenje i dezinfekciju, dezinsekciju i  deratizaciju prostorija, a obično je to posljednja nedjelja avgusta. JPU koje budu sprovodile dezinfekciju objekata, moraju obezbijediti dežurstva kako bi sva djeca bila adekvatno zbrinuta”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Iako je u pojedinim opštinama ukidanje dežurstva zbog priprema objekata bila praksa i prethodnih godina, neke JPU ovoga puta su odmah reagovale, promijenile odluku i obavijestile na vrijeme roditelje da će djeca ipak moći da borave u dežurnim vrtićima. Za razliku od njih, u nekim opštinama ipak su, uprkos zakonskoj obavezi, ostali pri stavu da privremeno prekinu rad.

Roditelji koji su nas ovih dana kontaktirali pitaju se da li baš nije bilo načina da se obezbijedi briga o djeci, uprkos pripremama i sređivanju objekata ili su uprave samo odabrale jednostavniji način da završe poslove. Navode da je neshvatljivo da, iako je riječ o javnim predškolskim ustanovama, za koje uredno plaćaju troškove, svake godine budu prinuđeni da se sami snalaze krajem avgusta, a najčešće o tome budu obaviješteni samo dan ili dva ranije.

“Nemaju svi roditelji mogućnost da uzmu odmor ili bolovanje kada to požele. Nemamo svi ni podršku u porodici kada je riječ o čuvanju djece. Nažalost, roditelji uglavnom nijesu informisani o obavezama javnih predškolskih ustanova, niti zvaničnom stavu Ministarstva ovim povodom, pa uprave to na neki način iskorišćavaju. Samovoljno i bezobzirno se donose odluke, uz zloupotrebu ćutanja roditelja”, navode roditelji iz jedne opštine na sjeveru, čija djeca već drugu sedmicu nijesu u mogućnosti da borave u vrtiću.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply